Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев бърза с консултациите, докато се чакат договорки и "друга мизерия". Евтиното зърно не е изгодно


Румен Радев ще започне консултации с представителите на парламентарните групи в четвъртък. Първа ще бъда тази с ГЕРБ-СДС, но още не е ясно дали лидерът Бойко Борисов ще присъства. На снимката Радев и Борисов се срещат в президентството. Кадърът е архивен
Румен Радев ще започне консултации с представителите на парламентарните групи в четвъртък. Първа ще бъда тази с ГЕРБ-СДС, но още не е ясно дали лидерът Бойко Борисов ще присъства. На снимката Радев и Борисов се срещат в президентството. Кадърът е архивен

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Росен Желязков беше избран за председател на парламента
  • Румен Радев започва консултации с партиите
  • Огнян Ганчев

Росен Желязков от ГЕРБ беше избран за председател на 49-ото Народното събрание. Това се случи с подкрепа от партията му, „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Има такъв народ“. „Възраждане“, БСП и ДПС се въздържаха.

Желязков каза, че избирането му „не е моментът и за тържество“.

ГЕРБ и ПП-ДБ се договориха за преследване на общи цели като присъединяване към еврозоната, нисък дефицит и запазване на данъците към настоящите им нива. Един от участниците в преговорите - Делян Добрев от ГЕРБ, написа че в позицията на ПП-ДБ има нещо гнило, както и че зад нея може да стои „някоя друга мизерия“.

За разлика от края на 2022 г. сега президентът Румен Радев се разбърза със започването на консултациите за съставяне на правителство с партиите. Такива са предвидени за днес с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Украинското зърно и пълните складове

Служебното правителство временно ще забрани вноса на зърно, мляко, месо и други храни с произход Украйна. Забраната ще влезе в сила на 24 април и ще важи до 30 юни тази година.

Българските производители се надяват служебният кабинет да им осигури „по-високи цени като ограничи вноса“, а риторичният въпрос е дали складовете в България са пълни „заради очакване на високи цени“. Това каза за ситуацията с житото журналистът от Медиапул Драгомир Николов пред Свободна Европа.

В сряда блокираните от Русия инспекции на кораби, които превозват украинско зърно в Черно море, бяха подновени.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Руските нападения и украинската съпротива

Русия организира атака с дронове срещу Одеса. Украинските сили твърдят, че са били свалени 10 ирански дрона „Шахед – 136/131“.

Киев се нуждае от спешни доставки на ракети земя-въздух за противовъздушна отбрана. Това е било съобщено на съюзниците, които подкрепят страната.

Украйна вече е получила отбранителна система „Пейтриът“ от Германия. Подобни системи бяха обещани още и от САЩ и Нидерландия.

Присъди в Русия

Руската Държавна дума прие окончателно законопроект за доживотни присъди за държавна измяна. Броят на присъдите в такива случаи се увеличи след нахлуването на Русия в Украйна.

Един от противниците на Кремъл Владимир Кара-Мурза вече беше осъден за държавна измяна и други престъпления и получи 25 години затвор. Кой обаче е той и защо получи най-голямата присъда в Русия след разпада на СССР? Отговорите са тук.

Руски кораб прави картографиране на морски кабели и газопроводи в Северно и Балтийско море, които могат да бъдат използвани в случай на пълномащабен военен конфликт между Русия и НАТО. Това се твърди в документална поредица на обществените медии от Дания, Норвегия, Финландия и Швеция.

Последвайте Свободна Европа и във Viber, за да получавате най-важното направо в телефона си.

Неверни твърдения в САЩ

Американската телевизия Фокс нюз ще плати 787 млн. долара, след като сключи извънсъдебно споразумение с производителя на машини за гласуване Доминиън. Причината са отразени неверни твърдения за фалшифициране на изборите за президент в САЩ през 2020 г.

Вашингтон повдигна нови обвинения срещу трима руски и четирима американски граждани за това, че са работили в полза на Москва, „за да проведат многогодишна злонамерена кампания за оказване на чуждо влияние“.

Две препоръки

Макар да има доста романи, стихове и пиеси, той е прочут най-вече с книгата, в която лудичък испанец от ХVІ в. - Дон Кихот, се вживява в ролята на средновековен рицар, яхнал знаменития кон Росинант. Естествено става въпрос за Мигел де Сервантес, на който Пламен Асенов посвещава глава от Малките истории за велики европейци.

На 19 април се навършват 80 години от въстанието във Варшавското гето. През 1943 г. около 1500 млади евреи с оръжия в ръце неочаквано се надигат срещу нацистките войници, дошли да ликвидират гетото. Не пропускайте тази галерия.

Шампиони с трансплантации

Той живее втори живот. С трансплантирано сърце. Но на 63 години успя да спечели бронзов медал в плуването на 100 мeтра гръб на Световните игри за трансплантирани. Той е Огнян Ганчев и Човек на деня на Свободна Европа.

На игрите Георги Пеев спечели световна титла. И двамата атлети не са там за медалите, а защото искат в България да има повече донори на органи и повече успешни трансплантации. Това видео е най-доброто начало на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG