Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ ще предложи състав на правителство. Радев подкрепи Русия и Беларус


Служебната министърка на спорта Весела Лечева, президентът на МОК Томас Бах, президентът Румен Радев и председателката на БОК Стефка Костадинова по време на церемония по случай случай 100-годишнината на БОК.
Служебната министърка на спорта Весела Лечева, президентът на МОК Томас Бах, президентът Румен Радев и председателката на БОК Стефка Костадинова по време на церемония по случай случай 100-годишнината на БОК.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Румен Радев подкрепя Русия и Беларус
  • Мария Габриел ще предложи състав на кабинет
  • Ще се върнат ли депутатите в бившия Партиен дом?

Румен Радев е изказал подкрепа за опитите на Международния олимпийски комитет (МОК) да допусне състезатели от Русия и Беларус на игрите в Париж през 2024 г. Това каза президентът на организацията Томас Бах в София.

Спортистите от Русия и Беларус бяха спрени от участие в множество международни състезания след началото на войната в Украйна.

За повече от десетилетие Владимир Путин активно използва спорта като част от пропагандата си, а редица елитни руски спортисти многократно бяха хващани в употреба на допинг.

Проверките в прокуратурата

Софийската градска прокуратура извършва проверка по сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев. Той беше подаден преди ден от неговия заместник и директор на следствието Борислав Сарафов. Институцията твърди, че действа „обективно“.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков се усъмни, че в момента има механизъм, по който независимо и ефективно да се разследват главният прокурор и заместниците му.

Съюзът на съдиите в България призова Висшия съдебен съвет да отстрани от длъжност Гешев, Сарафов и неговия заместник Ясен Тодоров.

Националната служба за охрана (НСО) е платила близо 15 хил. лв. за командировки, билети и престой на своите служители по време на пътуването на Иван Гешев до САЩ през март. Още тогава стана ясно, че той е бил в отпуск по време на пътуването си.

Партиите в парламента

Кандидатката за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел каза, че ще предложи състав на кабинет. Тя ще направи това, въпреки че няма необходимата подкрепа в парламента. Бойко Борисов каза, че ако правителство не се формира с първия мандат, това няма да се случи и с втория. Той каза също и, че искането за оставка на Иван Гешев от партията му е било идея на Габриел.

Стою Стоев от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ беше избран за председател на постоянната парламентарна Комисия по правни въпроси. Изборът му е резултат от „джентълменското споразумение“ на коалицията с ГЕРБ, с което Росен Желязков беше избран за председател на парламента.

ПП-ДБ внесе молба до Агенцията по вписванията с искане да защити пред по-горна съдебна инстанция отказа си да впише в Търговския регистър прехвърлянето на акциите на община Варна от Пловдивския панаир в дружество на Георги Гергов. В понеделник окръжният съд в Пловдив допусна вписването, с което Гергов на практика окончателно овладя Панаира.

Войната в Украйна

Oбединеното кралство и Нидерландия ще създадат "международна коалиция", чиято цел е да осигури доставките на американски изтребители F-16 за Украйна, съобщиха от британското правителство.

Десетки хиляди украинци оцеляват както могат в селата край фронтовата линия в Донецк - под руски обстрел, почти без достъп до лекар, аптека, банкомат. Транспорт няма от началото на руската война, но един автобус се оказва тяхното спасение.

Разработчици на руските „свръхзвукови“ ракети „Кинжал“ бяха обвинени в държавна измяна в Русия. Това стана няколко дни, след като Украйна съобщи, че е вече е свалила няколко от ракетите с американската система „Пейтриът“.

Военен съд в Москва осъди активиста на опозиционно движение „Солидарност“ Михаил Кригер на 7 години в наказателна колония. Обвинението е за оправдаване на тероризъм и подбуждане на омраза.

Правителството и пътищата

След като във вторник местни жители протестираха, че строителните работи по пътен възел „Кресна“ на магистрала „Струма“ са незаконни, служебният министър Иван Шишков отрече това.

Вътрешният министър Иван Демерджиев видя увеличаването на наказанията и намаляване на скоростта на пътя като решение за намаляването на катастрофите. Той ще изпрати предложения за законодателни промени в парламента.

Две препоръки

През 2020 г. ГЕРБ успя да реализира стара идея на БСП от времето на Жан Виденов - Народното събрание да заседава в бившия Партиен дом на БКП в София. Ремонтът за целта струва милиони, но преместването беше за кратко. Сега изглежда, че може да се случи пак. Георги Ангелов разказва.

На възрастен мъж, евакуиран от Часов Яр, се налага да остави всичките си вещи. Преди да избяга, той отваря вратите на дома си за украински войници. След обстрел на къщата от руските сили, войниците се връщат в нея, за да намерят безценните семейни фотоалбуми и да ги върнат на собственика им. Не пропускайте това видео.

Човек на деня

Той е свикнал да тича десетки километри във всякакви атмосферни условия. Сега обаче се оказа затворен за 15 дни в стъклена клетка пред погледите на случайни минувачи. Целта му беше да демонстрира рисковете от дигиталната зависимост. Красимир Георгиев е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG