Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: МВР да арестува вандали? Зависи кой хвърля боята. ГЕРБ и ПП-ДБ се разбират за кабинет


Сградата на Европейската комисия в София след проруската демонстрация "Поход за мир".
Сградата на Европейската комисия в София след проруската демонстрация "Поход за мир".

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Проруска акция срещу ЕС в София
  • ГЕРБ и ПП-ДБ се договарят за правителство
  • ИТН спря да подкрепя първия мандат

Проруското шествие „Поход за мир“ хвърли червена боя по представителството на Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент (ЕП) в София. Председателката на ЕП Роберта Мецола определи това като действие на „вандали, недоволни от нашата позиция в подкрепа на Украйна“. Тя каза, че сега европейската подкрепа за Украйна „само ще се усили“. ЕК осъди „вандалските прояви“ и каза, че „ще уведоми компетентните власти, които носят отговорност за разследването на случая“.

До 8 сутринта в понеделник нито правителството, нито МВР са имали някаква реакция. Външно министерство е единственото, което осъди посегателството. Предишни акции от същия характер срещу паметника на Съветската армия и руското посолство са водили до незабавни арести.

Първочално в шествието участваха представители на "Възраждане", БСП и Мая Манолова.

Първият мандат, вторият мандат

В неделя ГЕРБ и ПП-ДБ са преговаряли за съвместно управление с втория мандат, в който премиерите ще се сменят на ротационен принцип, пише вестник „Капитал“.

„Има такъв народ“ (ИТН) няма да участва, нито да подкрепя кабинет на ГЕРБ с първия мандат, написа Слави Трифонов във Фейсбук малко преди полунощ в неделя. Той се аргументира с това, че с ИТН не са водени никакви разговори. Часове по-рано Росен Желязков и Делян Добрев от ГЕРБ твърдяха, че ИТН и ДПС ще имат до 5 министри в бъдещ кабинет на ГЕРБ.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Взривът до Гешев

ДАНС и НСО са отказали да предоставят на парламентарна комисия данни за взрива до кортежа на главния прокурор Иван Гешев от 1 май.

С петдневно закъснение Инспекторатът към Висшия съдебен съвет каза, че ще провери обвиненията, които си бяха разменили главният прокурор и неговият заместник. Двамата взаимно се обвиняват в манипулиране на дела и изнудване на политици.

Събитията в прокуратурата предизвикаха шеги и колажи в социалните мрежи. Тук показваме най-забавните от тях.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Контрол над главния прокурор

Парламентът прие на първо четене промени, които позволяват да се разследва главният прокурор. Само „Възраждане“ гласува „въздържал се“, нямаше „против“. Проектът е на служебния кабинет и беше представен от министър Крум Зарков. Той се подкрепя от съдиите, адвокатите и експертите, а ръководството на прокуратурата и асоциацията на следователите е против. Ако текстът мине и на второ четене, главният прокурор и заместниците му ще може да се разследват от наказателен съдия с ранг на върховен.

Главният прокурор трябва да бъде напълно лишен от правомощия в прокурорската колегия, смята съдия Мирослава Тодорова. Според нея уникалното на българския случай не е централизацията на прокуратурата, а фактът, че главният прокурор има едновременно голяма власт и кадрова власт.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Украйна

САЩ ще позволят на своите съюзници да доставят на Украйна изтребители F-16. Това означава най-малко 125 самолета, изчисли британска неправителствена организация. Вашингтон ще отпусне на Украйна военна помощ за още 375 млн. долара.

През нощта Русия обстреля с ракети и дронове Днипро, Харков и Одеса.

Боевете в Бахмут продължават. Русия е превзела града, но Украйна държи хълмовете, между които е разположен. Това обяснява разнопосочните данни от уикенда, според които битката е приключила с руска победа. Сателитни снимки показаха, че от града не е останало почти нищо.

Гърция, Германия, Сърбия

Консервативната партия „Нова демокрация“ спечели изборите в Гърция, но все още не е сигурно, че ще може да състави правителство сама.

Германия разследва предполагаемо отравяне на руски граждани, участвали в опозиционно на Кремъл събитие.

Десетки хиляди протестираха в Сърбия заради начина, по който действат властите след масовите стрелби.

Съдът в Словакия за втори път оправда бизнесмена Мариан Кочнер за убийството на журналиста Ян Куциак.

Двете воюващи страни в Судан подписаха споразумение за временно прекратяване на огъня.

И една препоръка

Майкъл Дъглас получи награда за цялостен принос в Кан. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG