Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Денков ревизира Донев. Спецов се връща в НАП. Всички ли обичат Пеевски


Депутатът от ДПС Делян Пеевски
Депутатът от ДПС Делян Пеевски

Добро утро!

Най-важното е тук!

  • Делян Пеевски беше избран в конституционната комисия
  • Новият кабинет започва ревизия на служебното правителство
  • Орхан Памук

Санкционираният от САЩ за корупция депутат от ДПС Делян Пеевски беше избран от парламента за член на комисията по конституционни въпроси. Това се случи с подкрепа от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ“.

Против бяха от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и БСП. Депутатите от „Възраждане“ присъстваха в залата, но не гласуваха, с което помогнаха за избирането на Пеевски.

Осем от депутатите на ПП-ДБ, сред които лидерите Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, гласуваха „въздаржал се“, което не означава подкрепа, защото, за да е прието дадено решение, гласовете „за“ трябва да са повече от тези „против“ и „въздържал се“. Това обаче са лидерите, които от години твърдят, че се борят с корупционни модели в изпълнителната и съдебната власт, които често са описвали като „модел Пеевски“.

Денков ревизира Донев

Премиерът Николай Денков поиска министрите в новото правителство да проверят разходите, направени от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Сред първите решения на новите управляващи беше и връщането на Румен Спецов на поста изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП). Спецов беше назначен на позицията от служебния кабинет на Стефан Янев през май 2021 г. и остана начело на НАП по време на кабинета на Кирил Петков. Той беше освободен през август 2022 г. от Гълъб Донев.

Новият военен министър Тодор Тагарев каза, че е необходимо България да продължи да предоставя помощ на Украйна. Той свърза развръзката от войната със сигурността на целия регион за години напред.

Софийската градска прокуратура предложи на Иван Гешев да поиска имунитета на депутата Даниел Александров от ГЕРБ. Той е разследван за сексуално насилие над 14-годишно дете. Александров отхвърли обвиненията.

Украйна с контраофанзива срещу Русия

Украинските войски край Бахмут са преминали от отбрана в настъпление. Това каза зам.-министърът на отбраната в Киев Ганна Маляр. Президентът Володимир Зеленски и командващият сухопътните войски Олександър Сирский потвърдиха информацията.

Украйна е получила „сериозна и силна оферта“ за доставка на изтребители F-16 от лидерите на съюзнически държави, каза още Зеленски.

Австралия обсъжда изпращането на 41 американски изтребителя F/A-18 Hornet на Киев.

В Харковска област е бил взривен амонякопроводът „Толиати-Одеса“. Украйна и Русия се обвиняват взаимно за експлозията.

Наводненията след разрушаването на язовира „Нова Каховка“

Най-малко 24 селища по поречието на Днепър са наводнени, а около 42 000 души са изложени на риск и трябва да бъдат евакуирани. Това са част от последиците от разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ в Украйна.

Картина от наводнението можете да видите в това видео. Снимки от язовира преди разрушаването му можете да видите тук.

„Екологична катастрофа“ е най-краткото определение за взрива, който се случи в контролирана от Русия територия. Цялата история е събрана в този текст.

На разрушението на войната има и алтернатива. Малко повече от година след като руската армия се изтегли от град Буча, мястото вече е преобразено. За промяната свидетелстват снимките на фотографа на Свободна Европа (RFE/RL) Серхий Нужненко.

Няколко препоръки

В България няма институция, която да събира и анализира данните за деца, пострадали от насилие. Няма и дългосрочни, мултисекторни политики, които да работят за намаляване на насилието. Но има 47% деца, които споделят, че са били обект на насилие. Има ли работещи решения? Надежда Цекулова разказва.

Един мъж, издирван от години с червена бюлетина на Интерпол, се появи така, както изчезна - без следа. Този път мъртъв. Новината за смъртта на Ангел Христов от Братя Галеви идва дни след показното убийство на друг издирван - Красимир Каменов-Къро. Връща ли се България към войната на групировките от 90-те години на миналия век? Отговорите са в този текст.

Той е депутат в два парламента, но прави едно единствено изказване. По време на първия си мандат той пише „Математически начала на натурфилософията”. В нея той развива основите на класическата механика - излага трите фундаментални закона за движението и закона за гравитацията. Пламен Асенов разказва историята на сър Исак Нютон в поредицата Малки истории за велики европейци.

За втори пореден път Народното събрание се принуди да прекъсне работа за цял ден само защото „Възраждане“ окупират трибуната в пленарната зала и не разрешават на Явор Божанков от ПП-ДБ да говори. Защо го правят и какво пречи на проруската партия разказват колегите от Булевард България.

Въпреки че е продавала енергията си на два пъти и половина по-висока цена през 2022 г. и има рекордни приходи от над 6 млрд. лв., ядрената електроцентрала „Козлодуй“ отчита значително по-малка печалба. Причината за това са плащания в размер на почти 3.4 млрд. лв. за осигуряване на средства за компенсиране на бизнеса заради високите цени на тока, пише Капитал.

Човек на деня

Носител на Нобелова награда за литература, той е един от световните майстори на словото. Обвиняван заради политическите си възгледи в родната Турция, той е всепризнат ум в най-големите университети. Орхан Памук е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG