Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Български шпионаж за Русия се разследва в Лондон. Ще има ограда около съветския паметник


Украинският президент Володимир Зеленски в района на Мелитопол, 15 август 2023 г.
Украинският президент Володимир Зеленски в района на Мелитопол, 15 август 2023 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Български шпионаж за Русия
  • "Осемте джуджета"
  • Пловдивският панаир

Трима български граждани са задържани във Великобритания за шпионаж в полза на Русия. Арестът е станал още през февруари, но външно министерство не е било уведомено, твърди институцията в София. Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са притежавали фалшиви документи за самоличност от 8 европейски държави. Двама от тях са били в състава на избирателната комисия в Лондон за европейските избори през 2019 г. Един е бил разследван за това, че е поръчал да се следи Христо Грозев от разследващия сайт „Белингкат“.

Русия и България

България и Румъния засилват наблюдението в Черно море, след като близо до румънски курорт избухна морска мина. Край бреговете на двете страни засега не са открити други мини.

Русия спира доставките на резервни части до държави, които е определила като неприятелски. Сред тези страни е и България. Москва анулира и лицензите, по които се прави ремонт на руска военна техника за тези държави. Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че тези лицензи са единични случаи и се работи по намирането на алтернативи.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Съветският паметник

Кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков поиска да се загради Паметникът на Съветската армия (ПСА), защото по него има опасни елементи. Трайков иска и да се премахнат палатките на хората, които защитават от преместване на монумента. Областната управа възложи проверка на безопасността на цялото съоръжение. Новините идват на фона на обществено недоволство от бавните темпове за преместване на ПСА в музей.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

„Осемте джуджета“. Разград

Прокурорът Дилян Деянов от делото за „Осемте джуджета“ стана обвиняем, а бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров – Еврото е с нови обвинения. „Осемте джуджета“ е име, под което е известна история за кражба на частен бизнес, в която са замесени хора от разследващите органи. Това видео ще ви припомни историята.

В Разград бяха задържани 7 души, включително и шефът на местния отдел „Миграция“, които са заподозрени в престъпна схема с български визи. От схемата са се възползвали над 100 души.

Висшият съдебен съвет отстрани зам.-окръжния прокурор на Стара Загора, който беше подал оставка заради случая с Дебора. Георги Видев ще бъде редови прокурор.

Пловдивският панаир

Апелативният съд в Пловдив потвърди решение, което пречи да се прехвърлят към частно дружество акции на Пловдивския панаир. Става дума за 29% от акциите, които се притежават от община Варна и за които имаше сделка да преминат към частното дружество „Пълдин Туринвест“. Придобиването на тези акции би превърнало дружеството в мажоритарен собственик на панаира. Припомняме ви това разследване на Генка Шикерова по темата.

Слави Трифонов

Слави Трифонов (ИТН) декларира близо 19 млн. лева и къща за 1,3 млн. Това е първата имуществена декларация на Трифонов. Той беше длъжен да я подаде и през 2021, и през 2022 г., като лидер на партия, получаваща държавна субсидия.

Харесвате ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Фронтът

Украинският президент Володимир Зеленски отиде на фронтовата линия в Донецка област. Русия нанесе удари по западни райони на Украйна. В източния град Купянск продължава евакуацията на цивилните, заплашени от нови руски обстрели.

Държавната руска банка ВТБ и бизнесменът Аркадий Ротенберг, който е близък до Путин, финансират „частна армия“, наречена „Конвой“, пише в разследване на Център „Досие“. „Конвой“ е руска паравоенна групировка, базирана в анексирания Крим.

Полша. Руската валута

Полша укрепва границата си с Беларус с цели 10 000 войници. Напрежението между двете страни ескалира дотам, че политици и медии започнаха да се питат дали Русия може да открие нов фронт, след този в Украйна. Георги А. Ангелов разказва.

Докато руската рубла пада, Москва тества своя нова цифрова валута. Законодателството беше прието през юли, а на 1 август започнаха тестовете.

И една препоръка

Честит рожден ден на Бен Афлек, носителят на две награди „Оскар“, който се бори открито със своите зависимости. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

В село Баните, близо до Смолян, има чисто нов Музей на комунизма, който е отворен всеки уикенд, пише Ваня Савкова. Неговият създател е събирал предмети из Родопите, които оформят сбирката – пионерски знамена, плакати от конгреси на БКП, лозунги, стари чинове, помагала и учебници.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG