Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ПП-ДБ и ГЕРБ си говорят трудно. Божков и прокуратурата говорят за екстрадиция. Сбогом на Николай Колев-Босия


Васил Божков
Васил Божков

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Божков и прокуратурата спорят дали той е бил екстрадиран
  • Денков и ПП-ДБ са "загубили диалога" с ГЕРБ
  • Джанлуиджи Буфон

Поетът и журналист Николай Колев-Босия е починал във вторник.

Той е български дисидент, създател на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита правата на човека – от юни 1990 г. до юли 1992 г.

Босия беше известен с активната си гражданска позиция по различни проблеми. За политическа дейност е лежал няколко пъти в затвора преди падането на тоталитарния режим.

Черепът, Еврото и княгинята

Бизнесменът Васил Божков не се е прибрал доброволно от Обединените арабски емирства (ОАЕ) в България, а е бил екстрадиран. Това обяви във вторник прокуратурата. Адвокатите на бизнесмена, известен с прякора си Черепа, отхвърлиха твърденията на държавното обвинение.

Прокуратурата повдигна обвинение за вещно укривателство на Любена Павлова, бивша съпруга на ексследователя Петьо Петров-Еврото. Тя вече беше обвинена за това, че заедно с Еврото и прокурора Дилян Деянов е придобила незаконно монети на Илия Златонов, който е известен като потърпевш от случая „Осемте джуджета“. На влизане в съда във вторник Павлова каза, че „Пепи Еврото не познавам“.

Дъщерята на Симеон Сакскобургготски - Калина, се яви във вторник в Областната дирекция на МВР в София, за да ѝ бъде предявено обвинение за шофиране след употреба на алкохол. Преди дни тя катастрофира леко с колата си в Боровец, след което проверка с дрегер установи 1,5 промила алкохол в кръвта ѝ.

Кабинетът, ПП-ДБ и ГЕРБ

Премиерът Николай Денков отрече да има напрежение в управляващата коалиция, но не скри, че се е загубил регулярният диалог между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Той каза още, че в МВР има двувластие и на мястото на главния секретар веднага би подал оставка.

Думите му дойдоха, след като през уикенда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че заради „поголовна смяна на кадри“ партията му не знае още колко ще участва в управляващата коалиция.

Повод за изказването му бяха промени в управлението на Българския спортен тотализатор, предприети от министъра на спорта Димитър Илиев. Новоназначеният изпълнителен директор на предприятието Георги Тарлеков обаче се оказа свързан с ГЕРБ.

Украйна, Русия и Западните Балкани

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека потвърди смъртта на 9511 и 17 206 ранени цивилни в Украйна в резултат на пълномащабното нахлуване на Русия. Организацията отбелязва, че реалният брой на жертвите е много по-висок.

Русия твърди, че в понеделник е вдигнала под тревога два изтребителя, които са прехванали два американски разузнавателни дрона над Черно море, близо до Крим. Засега няма потвърждение на тази информация.

Основателят на частната наемническа армия "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа на 23 август, е бил погребан във вторник на Пороховското гробище в Санкт Петербург.

Европейският съюз (ЕС) трябва да приеме нови членове до 2030 г., изправен пред руската агресия в Украйна и опасенията от засилване на влиянието на Москва на Балканите. Това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на 18-ия Стратегически форум в Блед, Словения.

Руското влияние в София и Африка

Наскоро Москва обяви, че разследва атаката на футболни фенове срещу Паметника на Съветската армия в София. Случаят обаче не е свързан нито с руски граждани, нито с руска собственост. Каква всъщност е целта на Русия и как реагират българските институции? Борис Митов дава отговорите.

Да беше в Европа, нещата щяха да се изяснят много бързо. Но мястото на новата криза е Африка, доста по-непознат континент. Някъде далече се случват неща, които засягат цяла Европа, и в тях е намесена Русия. Не пропускайте тази история.

Две препоръки

Шефът на испанския футбол е напът да изгуби поста си заради целувка. Луис Рубиалес целуна полузащитничката на националния отбор на Испания Дженифър Ермосо след финала на Световното първенство по футбол за жени. Малко след това тя каза, че целувката по устата не е била по взаимно съгласие, а ситуацията се превърна в обществена дискусия за правата на жените, мачо поведението и сексуалното насилие. Вижте историята в това видео.

Сред 20 водещи соларни централни в страната са такива с предимно български собственици, които имат общо 1280 мегаватчаса инсталирана мощност. Това представлява 60% от общия капацитет в страната. Ивайло Станчев от Капитал събира всички тях на едно място.

Човек на деня

Определян е като един от най-великите вратари за всички времена. Той завърши кариерата си там, където я започна - в Парма. Джанлуиджи Буфон, футболистът с най-много мачове за Италия, се оттегли от футбола на 45 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG