Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Васил Терзиев води в София, влиянието на ГЕРБ в страната се пропуква. Сбогом на Матю Пери


Кандидатите за кметове на София и Варна, от ляво надясно: Васил Терзиев, Ваня Григорова, Иван Портних, Благомир Коцев. Колаж.
Кандидатите за кметове на София и Варна, от ляво надясно: Васил Терзиев, Ваня Григорова, Иван Портних, Благомир Коцев. Колаж.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Васил Терзиев печели София
  • Балотажите във Варна, Благоевград, Пловдив
  • ДАНС и ЦИК

Първият тур на местните избори приключи в неделя с поне две основни новини – че влиянието на ГЕРБ в страната бавно се пропуква, а в общинските съвети за първи път влиза „Възраждане“. Всичко най-важно до 8 сутринта в понеделник сме събрали тук.

София

Васил Терзиев (ПП-ДБ, СС) води с 32,2% в София и ще отиде на балотаж с Ваня Григорова от БСП (22,6%), по данни на Алфа рисърч при 65% паралелно преброени бюлетини. Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС) засега е извън балотажа с 19,1%.

Ваня Григорова получи повече гласове, отколкото листата на самата БСП (14%) за Общинския съвет. Двама политолози независимо един от друг обявиха Григорова за „звезда“ на изборите. Председателката на БСП Корнелия Нинова я поздрави с успеха, без да й спомене името.

ПП-ДБ печели почти двойно повече гласове от ГЕРБ на изборите за общински съветници в София, но няма да има мнозинство. В съвета за първи път ще има представители на „Възраждане“ и ИТН.

В продължение на 18 години София беше „крепост“ на ГЕРБ.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Избраните кметове и балотажите

Още на първи тур бяха избрани кметовете на Бургас, Стара Загора, Перник, Враца, Кърджали и Ямбол. В 5 от тях печели кандидат на ГЕРБ. Преди 4 години ГЕРБ имаше 8 кмета, избрани на първи тур, а още тогава се виждаше, че партията губи влиянието си по места, пише Медиапул.

На балотаж отиват кандидатите за кмет в останалите областни градове, сред които са София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Благоевград, Плевен, Хасково, Видин и Шумен. Сред тях има поне два града, в които разликата между кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ е твърде малка – Варна и Благоевград.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Отмяната на машинния вот

Тази седмица ще се изяснява решението на ЦИК да анулира гласуването с машини, което изкара на улиците стотици хора. В събота ЦИК призна, че е действала така заради справка от ДАНС, според която зам.министър на електронното управление e снимал с телефон кода на машините и е изложил на риск изборния процес. Справката беше представена в петък на председателски съвет в парламента. След това Тошко Йорданов от ИТН призова за арест на виновника и за отмяна на машинния вот, а Делян Пеевски допусна и анулиране на самите избори. Към тях се присъединиха ГЕРБ-СДС, „Възраждане“ и БСП. Сред тези пет формации има две, които досега подкрепяха правителството – ГЕРБ и ДПС.

Премиерът Николай Денков нарече справката манипулативна и поиска оставката на автора й – зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев.

Проверка на Свободна Европа показва, че изводите на ДАНС, довели до отмяна на машинния вот, са неверни.

Харесва ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Медиите

Сега, когато знаем почти всичко за резултатите от първия тур, можем да се върнем три дни назад и да видим какво са търсили българите в Гугъл, за да се ориентират в изборите. Разказва Виктория Спасова.

Най-малко 10 души напуснаха българския „Евронюз“ точно преди изборите. Те се опасяват от политическо влияние на ГЕРБ. Какво става в медията разказва Борис Митов.

Антисемитски щурм в Дагестан

Около хиляда души превзеха за няколко часа летище в руската република в Дагестан, за да спрат пътници от Израел. Те са призовавали за изгонването на евреите от района. На 28 октомври в руската Карачаево-Черкезка република и Дагестан имаше митинги срещу евреите и израелците, подпалване на строящ се еврейски културен дом и плакати „смърт на евреите“.

Сбогом на Матю Пери

На 54 години почина актьорът Матю Пери, който изигра ролята на Чандлър в сериала „Приятели“ – героят със саркастичните реплики, който се жени за Моника след дълго укриван романс. Сериалът има 10 сезона и е любим на поне две поколения зрители.

И две препоръки

Силвия Рашкова подобри четири национални рекорда по гмуркане на състезание в Кипър. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

През 1968 г. трима български студенти искат да съобщят за Пражката пролет. Какво става с тях разказва Стефан Дечев.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG