Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: И в София се очаква грипна ваканция. Украйна откри кражба на пари за армията


22-годишният италианец Яник Синер с купата на Australian Open.
22-годишният италианец Яник Синер с купата на Australian Open.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Грипната ваканция
  • Израел и обвинението в геноцид
  • Корупция в Украйна

За първи път етнически албанец стана премиер на Северна Македония. Талат Джафери оглави преходно правителство, което ще подготви изборите, след като в четвъртък премиерът Димитър Ковачевски подаде оставка.

Грипна ваканция

Кметът на София Васил Терзиев не изключи въвеждането на грипна ваканция в столицата „от понеделник-вторник“. Пред Би Ти Ви той каза, че местата в болниците са вече запълнени и ако има предписание от РЗИ, той ще обяви ваканция.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Асен Василев

Финансовият министър Асен Василев отново отхвърли обвиненията в някаква нередност, свързана с имот в София, ползван от партията му. За тази история бяхме разказали тук. Василев предвиди, че през 2024 г. доходите на българите ще растат два пъти по-бързо от инфлацията и потвърди, че стремежът е България да приеме еврото от 1 януари 2025.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Американски войници станаха жертви на дронове

Трима американски военни загинаха, а десетки бяха ранени след нападение с дронове срещу части на Пентагона в Йордания. САЩ смятат, че извършителите са радикални групи, подкрепяни от Иран и действащи в Сирия и Ирак.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Израел. Хамас

Съдът на ООН няма да спира делото срещу Израел за геноцид и призовава страната да избегне всякакви действия, които биха се равнявали на геноцид по време на офанзивата ѝ в Ивицата Газа. Делото ще отнеме години, се казва в това видео. Съдът не наложи на Израел спешни мерки за прекратяване на огъня, както беше направил преди близо две години спрямо Русия и офанзивата ѝ в Украйна.

Вече 9 държави се отказаха да финансират Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци, сред тях са САЩ, Канада, Германия, Италия, Обединеното кралство, Нидерландия. Поводът е разследване на самата агенция, заподозряла свои служители в това, че са участвали в нападението на Хамас срещу Израел от 7 октомври 2023 г.

Украйна. Русия.

Украйна конфискува 40 млн. долара от служители на украинското Министерство на отбраната и мениджъри на местния оръжеен доставчик. Предполага се, че те са присвоили тези пари, които са били предназначени за купуване на минометни снаряди.

Русия е внесла микрочипове, произведени предимно в САЩ и Европа, на обща стойност 1,7 млрд. долара, сочи разследване на Блумбърг.

Турция, САЩ, Финландия

Белият дом позволи на Турция да купи 40 изтребителя F-16 от САЩ. Това стана след като самата Турция се съгласи Швеция да влезе в НАТО.

Бившият американски президент Доналд Тръмп беше осъден на 83 млн. и 300 хил. долара за клевета. Той ще обжалва.

На първия тур от президентските избори във Финландия консервативният кандидат Александър Стуб води с около 2% пред либералния Пека Хависто.

И няколко препоръки

22-годишният италианец Яник Синер спечели Australian Open срещу руския тенисист Даниил Медведев. В петък, когато той тъкмо се беше класирал за финала в този тенис турнир, той беше герой в рубриката „Човек на деня“ на Свободна Европа.

С половин век закъснение, но все пак – Софийският университет награди тримата студенти, протестирали срещу смазването на Пражката пролет. Катерина Василева говори с единствения жив от тях.

Ако сте в София, вижте в Двореца фотографската изложба на президентката на агенция „Магнум“ Кристина де Мидел. Вижте и непоказваните творби на Кольо Карамфилов, събрани в Софийския арсенал. И двете изложби бяха открити в края на седмицата.

Ако сте в Русе, вижте довечера „Отмъстителката“, документален филм за жената-атентаторка Мара Бунева, реж. Ралица Димитрова, сц. Тони Николов. От 18 часа в Националното училище по изкуствата.

… плюс моят личен фаворит

Ако беше жив, в неделя литературният историк и писател Цветан Стоянов щеше да е навършил 94 години. Той умира от загадъчна смърт през 1971 г., точно когато завършва „Геният и неговият наставник“. Оставя след себе си десетки есета и преводи на Шекспир, Байрон, Шели, Киплинг, Стайнбек. Вижте какво пише Евелина Белчева в „Култура“ и ще се върнете в една позабравена България.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG