Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата бездейства. Какво послание изпратиха адвокатите за случаите с Нотариуса и Еврото


Мартин Божанов - Нотариуса
Мартин Божанов - Нотариуса

Бездействието на прокуратурата във връзка със случаите за натиск и влияние в съдебната система от страна на Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото, буди възмущение и нетърпимост. Държавното обвинение и Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да действат своевременно и безкомпромисно във връзка с всички твърдения за натиск и заплахи към съдии.

Това се казва в декларация на Общото събрание на адвокатите в България, което се проведе с събота.

Новината идва, след като на 31 януари Божанов беше застрелян в София. Смъртта му предизвика разследване на прокуратурата срещу предполагаема престъпна група на убития. ВСС създаде специална комисия, която да провери влиянието на Нотариуса в съдебната система, а парламентът също създаде специална комисия, която да се занимае с въпроса.

В същото време единственият магистрат, който публично говори за влиянието на Божанов и заплахите, които е получавала от него – съдия Владислава Цариградска, получи нова серия от заплахи, свързани с изказванията ѝ пред редица медии и ВСС.

Какво гласи позицията на адвокатите

„Изказваме публичното си възмущение и нетърпимост по повод изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете около осветените и публично известни като Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров – Еврото, както и пълното насрещно бездействие на Прокуратурата“, пишат от Общото събрание на адвокатите.

Те призовават да бъде разследван не само случаят с Божанов и заплахите срещу магистрати, но също и случая „Осемте джуджета“. Адвокатите казват още, че ако подобни разследвания са невъзможни заради „евентуално участие на административни ръководители и прокурори на всички нива в Прокуратурата“, със случая да се заема специален прокурор.

През седмицата стана ясно, че доказателствата, които уличават временния главен прокурор Борислав Сарафов в участие в т.нар. афера "Осемте джуджета", са се озовали в Софийската градска прокуратура (СГП) през лятото на миналата година.

Малко по-рано прокуратурата обяви, че лично бившият главен прокурор Иван Гешев е разпоредил в края на мандата си незаконно разследване срещу Еврото. To е било образувано от Софийската районна прокуратура (СРП).

Именно в рамките на образуваното в СРП миналата пролет разследване срещу Петров са събрани доказателства за евентуалната връзка на Сарафов с аферата.

Ръководството на районната прокуратура беше скоростно сменено, след като Сарафов поиска оставката на председателката му Невена Зартова и заместниците ѝ.

Както Мартин Божанов, така и Петьо Петров бяха първоначално осветени от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) като лидери на предполагаеми престъпни групи за изземване на бизнеси, присвояване на имоти и други престъпления със съдействието на високопоставени прокурори.

Какво казаха президентът и председателката на ВКС

На Общото събрание на адвокатите в събота присъстваха още и президентът Румен Радев, правосъдният министър Атанас Славов и председателката на ВКС Галина Захарова.

Пред адвокатите президентът каза, че е необходимо „пълно изсветляване, ясна реакция и категорични действия“ за разкриването на случая с Нотариуса, както и „достигането до политическите покровителства“.

Галина Захарова каза, че случаят с Мартин Божанов е нанесъл сериозен удар върху репутацията на съдебната система, но по-страшно според нея е, че „такова явление е съществувало, то се е развивало с години, тляло е избухна по повод една случайност – убийството на едно лице“.

По информация на АКФ Мартин Божанов-Нотариуса е имал частен клуб за магистрати, за който свидетели твърдят, че е контролиран от него в продължение на години.

Преди седмица бившият вътрешен министър Бойко Рашков каза, че има информация, че както Иван Гешев, така и Борислав Сарафов са го посещавали.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG