Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов си го е "връщал" на ПП-ДБ. Руски активи ще осигуряват оръжие на Украйна


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ГЕРБ и службите
  • Асен Василев и Мария Габриел
  • Олимпиадата и руските спортисти

Най-големият натиск на ГЕРБ за поставяне на „техни хора“ са се отнасяли до енергетиката, отбраната и до „страха да се сменят службите“, каза Кирил Петков по Нова телевизия. Той добави, че това са трите места, в които „Русия в последните 30 години е държала най-много да има контрол“. Според него точно това са трите врати към българската държавност.

Бойко Борисов. ПП-ДБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов защити проявата на ГЕРБ от вторник, когато Мария Габриел без предупреждение предаде на президента папка с изпълнен мандат, а после се оказа, че 11 души, посочени за министри, не са знаели за това.

Борисов каза, че с това ГЕРБ са „направили абсолютно същото“ на ПП-ДБ, което по-рано и ПП-ДБ са направили на тях, когато премиерът Денков е подал оставка от ротационния си премиерски пост, докато Борисов и Габриел са били в чужбина.

Той поиска Асен Василев да се извини на Мария Габриел за това, че я нарече най-новото и най-красивото лице на мафията.

По-късно Асен Василев каза, че се извинява на жената Габриел, но не и на кандидата за премиер Габриел. В интервю за Би Ти Ви той изключи възможността да се подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ. Това изказване на Василев приближава България ако не до избори, то най-малкото до съставяне на правителство без участието на ПП-ДБ.

По-рано сутринта премиерът Денков каза, че трябва да продължат преговорите, защото алтернативата е вкарване на България в хаос.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Войната. ЕС

Медиите все по-често пишат и за Украйна, и за Русия, когато говорят за войната. Причината е в това, че бойните действия се прехвърлиха и на руска територия преди десетина дни. В сряда Русия обстрелва украинската Сумска област, а части на украинската армия – руските Белгородска и Курска области.

ЕС преведе 4,5 млрд. евро на Украйна за изплащане на пенсии, заплати и социални разходи.

Русия практически ще финансира украинската армия. Това е идея на Жозеп Борел, който предлага 90% от приходите на руските активи, замразени в ЕС, да отиват за купуване на оръжие за Киев. Страните членки ще обсъдят този план на среща си на 21 и 22 март. Русия предупреди, че ще съди ЕС десетилетия наред, ако това бъде прието.

ЕС най-вероятно ще върне митата върху украинския износ на яйца, захар, царевица, овес, грис, птиче месо и мед. За това се разбраха преговорните екипи на Съвета на ЕС и на Европейския парламент.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Олимпиадата

Откриването на Олимпиадата в Париж това лято ще стане без участието на руски и беларуски спортисти. Решението е на Международния олимпийски комитет. Руските спортисти по-късно ще участват в игрите под неутрален флаг.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Брюксел. САЩ

В Брюксел избират почти едновременно ръководствата на НАТО и ЕС. Кой има най-големи шансове за водещите постове можете да прочетете тук.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска Върховният съд да прекрати делото му за намеса в изборите през 2020 г. Аргументът му е в това, че е имал имунитет срещу наказателни обвинения, докато е траел мандатът му.

И две препоръки

Певицата Рей спечели шест от седемте награди „Брит“, за които беше номинирана. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Държавникът, воинът, реформаторът Карл Велики е един от великите европейци, за които разказва Пламен Асенов.

… плюс моят личен фаворит

България бързо е наваксала голямото си изоставане в индекса на щастието. Българските граждани все така са последни в ЕС по усещането си за щастие, но са много напред в темповете, с които напредва по този показател. Изследване показва, че голямата промяна се дължи на най-младите хора.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG