Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Всичко тече, но динковците си остават. Какво е "Пелетигейт"


 Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев
Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Камионът на Динко от Ямбол
  • "Пелетигейт" и Делян Добрев
  • Хитлер и подценяването на антисемитизма

Какво ще направят институциите, ако в продължение на месеци карате автомобила си без задължителните технически преглед, застраховка,винетка и имате неплатени хиляди левове глоби? Сигурно последиците ще са тежки, но не и ако сте Динко от Ямбол.

В сряда камион на фирма на Динко от Ямбол, който е извършил всички тези нарушения, катастрофира и затвори участък от магистрала "Тракия" за 14 часа.

Динко, чието цяло име е Господин Вълев, стана популярен в последните години с участията си в телевизионни риалити формати, но също и с организирането на "граждански хайки" за залавяне на бежанци, нелегално пресекли границата. Тази дейност е нерегламентирана, но това не попречи на славата му, нито доведе до последствия.

Все пак някой е оставял и камионите да се движат, нали?

„Пелетигейт“ и „Осемте джуджета“

Фирма на родителите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев е сключвала фиктивни сделки за доставка на дървесни отпадъци от пелети с ТЕЦ "Марица 3", която е свързвана с бизнесмена Христо Ковачки. Това сочи разследване на Антикорупционния фонд (АКФ), публикувано в четвъртък.

Самият Делян Добрев отрече твърденията в разследването да са верни и ги определи като „внушения и манипулации“.

Три години ръководството на прокуратурата неглижираше аферата "Осемте джуджета", наричайки я "семейна драма". След махането на Иван Гешев се разбра, че през цялото време той е крил доклад със злоупотреби на прокурори по случая. Сега Борислав Сарафов възложи нова проверка. Какво знаем и какво следва? Борис Митов дава отговорите.

Привърженик на ПФК “Левски” беше наръган с нож в Скопие преди квалификационния мач от Лигата на конференциите с местния ФК “Шкупи. Животът на пострадалия е вън от опасност. Македонската полиция задържа и още 15 фенове на клуба след сблъсъци.

Парламентът и бюджетът

Заплатите на всички, които работят в предприятия с над 100 човека, ще се изплащат по банков път. Това прие парламентът по време на гласуването на Закона за държавния бюджет. Заедно с това депутатите запазиха и Фонда за „Сигурност на енергийната система“ и възможност за разкриване на банковата тайна при публични задължения.

Народните представители приеха и промени в Кодеска за застраховане, свързани със застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в рамките на системата „Зелена карта“. Тези промени са необходими и за приемането на страната в еврозоната.

Войната в Украйна и износът на зърно

Новата зона за предупреждение на Русия в Черно море, в рамките на изключителната икономическа зона на България, създава нови рискове за допускане на грешки и ескалация, обяви НАТО. Позицията на алианса дойде, след като Русия съобщи, че връща в Черно море зона за предупреждение, в която се водят бойни действия.

Министерството на отбраната на България също реагира срещу решението на Москва.

Молдова намалява броя на акредитираните руски дипломати, допуснати в страната, за да ограничи "дестабилизиращите действия". Новината идва, след като по-рано тази година Кишинев обвини Москва, че подготвя заговор за преврат в страната.

Русия нанесе нов ракетен удар по пристанищната инфраструктура на Одеска област. Руски атаки имаше и в Донецка, Харковска и Херсонска област.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с военни и медици в района на Днипро.

Владимир Путин обеща безплатни доставки на зърно за 6 африкански страни. Той каза това в четвъртък по време на срещата на върха Русия-Африка. Думите му дойдоха дни, след като Москва отказа да удължи сделката износ на зърно през Черно море.

Няколко препоръки

Прокуратурата води проверка дали награждаваният в Кан белгийски филм “Близо” съдържа порнографски материали с непълнолетни лица. Проверката е образувана по сигнал на гражданин, след като в средата на юни привърженици на проруската партия “Възраждане” неуспешно опитаха да провалят прожекция на филма в Дома на киното в Пловдив с масово нахлуване в киното. Срещу тях се събират данни за евентуално извършени престъпления от общ характер.

България не е първата, нито е единствената страна, която подценява думите на омраза, насочени към цяла група хора. Германия е постъпила така преди много години. Не е подозирала какво може да се случи на едно общество, което си мълчи, докато омразата е "само" в думите и "само" в ограничени среди, пише Стефан Дечев.

Техни действия доведоха до смъртта на младо момиче. Нейната смърт доведе до кървави протести. Режимът в Иран беше принуден да ги оттегли от улиците. Сега те отново са тук. Моралната полиция се завръща. Как реагират гражданите на Иран? Не пропускайте тази история.

Човеци на деня

Преди две години те станаха втори в света при юношите до 19 години. Сега спечелиха бронзовите медали на световното първенство за младежи до 21 години. Нещо, което не се беше случвало точно от 20 години. Свободна Европа представя младежкия национален отбор по волейбол в рубриката Човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG