Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицейско насилие и дискриминация. Кои случаи на нарушени човешки права в България цитира доклад на САЩ


Колаж със снимки от 2023 г. От ляво надясно - мъж, заснет след удари на полицаи по време на протест срещу Българския футболен съюз. Дебора Михайлова, която беше пребита от бившия си приятел. Габриела Банкова, която проведе гладна стачка за правата на транс хората.
Колаж със снимки от 2023 г. От ляво надясно - мъж, заснет след удари на полицаи по време на протест срещу Българския футболен съюз. Дебора Михайлова, която беше пребита от бившия си приятел. Габриела Банкова, която проведе гладна стачка за правата на транс хората.

Корупцията, полицейското насилие и дискриминацията продължават да са основни проблеми в България и водят до нарушаване на правата на човека. Това заключава ежегодният доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права през изминалата 2023 г., който беше публикуван късно във вторник.

Новината идва година след последния доклад по темата, който стигаше до подобни заключения. България има „значителни проблеми“ с независимостта на съдебната система, корупцията и дискриминацията към хора с различна полова идентичност, както и към ромската общност, пишеше в доклада за 2022 г.

За 2023 г. докладът откроява няколко основни проблема, свързани с човешките права в България:

  • жестоко и унизително отношение от страна на институциите или от тяхно име;
  • сериозни проблеми с независимостта на съдебната власт;
  • корупция;
  • антисемитизъм;
  • престъпления срещу представители на ЛГБТ общността.

Според доклада управляващите са предприели мерки срещу нарушенията на правата на човека, но те често са били „недостатъчни“.

Какъв е този доклад

Докладът за състоянието на човешките права по света е изготвен от Държавния департамент на САЩ. Това е американското външно министерство. Докладът се публикува всяка пролет, едновременно за около 200 държави.

Целта е Конгресът на САЩ да получи информация за състоянието на правата на човека в страните членки на ООН.

Данните се събират основно от неправителствени организации, които работят в различните правозащитни сфери в България - например Българския хелзинкски комитет (БХК).

Кои са случаите, цитирани в доклада

Докладът на Държавния департамент изрежда конкретни случаи от изминалата година, в които има данни за нарушаване на човешките права.

В него се споменава полицейското насилие по време на протеста срещу Българския футболен съюз (БФС) през ноември 2023 г. Тогава футболни фенове поискаха оставката на ръководството на БФС, а полицаите атакуваха протестиращите с агресия и водни оръдия.

По време на протеста в социалните мрежи се появиха кадри на разкървавени хора, както и на такива, бити с полицейски палки.

В частта от доклада, в която се говори за свободата на словото, се споменава случаят с делото „шамар“, заведено срещу „Медиапул“ от застрахователната компания „Лев Инс“. Компанията заведе иск за 1 млн. лева срещу медията заради нейна публикация, която цитира стенограма на Министерския съвет.

Споменати са и няколко дела „шамари“, заведени срещу журналисти от разследващия сайт BIRD.bg заради техни разследвания за корупция.

По отношение на правата на жените и домашното насилие докладът на Държавния департамент дава пример със случая на Дебора Михайлова от Стара Загора. През лятото на 2023 г. тя беше пребита и обезобразена с макетен нож. Обвинен за това е бившият ѝ приятел Георги Георгиев.

В подкрепа на Дебора и против насилието срещу жени и момичета в десетки градове в България се проведоха многохилядни протести.

Докладът критикува и отношението на България към правата на ЛГБТ хората. Той цитира решение на Върховния касационен съд (ВКС), което на практика забранява на транс хората в страната да променят юридическия си пол.

Споменава се и гладната стачка на транс жената Габриела Банкова през ноември 2023 г. Тогава тя протестира срещу съда, който не позволява полът ѝ да бъде правно променен - от мъжки, който ѝ е определен по рождение, в женски, с който тя се идентифицира като транс жена. Поради това тя няма лична карта, която отговаря на нейната идентичност. Гладната стачка на Банкова не доведе до промяна в документите ѝ.

Друг случай, който засяга правата на ЛГБТ хората, е саботирането на няколко филмови прожекции в страната от привърженици на партия „Възраждане“. Те замерваха с предмети и обиждаха хора, отишли да гледат филма „Близо“, поради хомофобски подбуди.

Цитирани са и казуси, свързани с правата на мигрантите в страната. В доклада е описан случаят на иранеца Алирези Бейги Ризи, който има задочна смъртна присъда в Иран. Държавната агенция за бежанците (ДАБ) обаче първоначално отказа да му предостави закрила в България. В крайна сметка съдът реши, че молбата за закрила на Ризи трябва да бъде одобрена.

Докладът споменава и проблемите, свързани с независимостта на съдебната система в България.

Предишни издания на този доклад също цитират жестоко и унизително отношение от страна на властите към арестувани хора, мигранти и деца в институции.

В доклада за 2021 г. се говори за сериозни проблеми във връзка с липсата на толерантност и дискриминацията спрямо ромската общност. Отчетени са и заплахи над членове на ЛГБТ общността.

През 2020 г. САЩ осъждат полицейското насилие, произволните арести, цензурата в медиите, ограниченията на свободата на словото, връщането на хора, които търсят убежище, и други нарушения.

“Няма друг начин”. Габриела и нейната гладна стачка за достоен живот на транс хората
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG