Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Фалшивите новини вече идват от най-горе. Отново взривове на летище, използвано срещу Украйна


Министрите Христо Алексиев (вляво) и Иван Шишков (в средата) разглеждат строителството на газовия интерконектор с Гърция. 10 август 2022 г.
Министрите Христо Алексиев (вляво) и Иван Шишков (в средата) разглеждат строителството на газовия интерконектор с Гърция. 10 август 2022 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Невидим газ
  • Експлозиите в руски летища
  • Карим Бензема

Вие виждали ли сте газ? Двама министри провериха строителството на интерконектора с Гърция и казаха, че газ не са видели. Газът е прозрачен, както знаем. Казаха също, че строителството не е завършено. Елица Симеонова провери и откри, че и газ има, и акт 16 може скоро да има. “Не ни показаха такова нещо”, коментираха от правителството, което преди седмица обяви “хаос и разруха” в енергетиката.

Президентът днес се среща със собственика и ръководството на строителната фирма, която изгражда тръбата, както и с проектната компания. Целта е обявена като “изясняване на реалното състояние”.

Евентуалното забавяне на връзката с Гърция се използва като аргумент за подновяване на преговорите с “Газпром”. Това настояване обаче се основава на преувеличен риск от недостиг на газ и пълно непознаване на геополитическите рискове от изнудване от страна на Кремъл. Това са част от изводите на анализ на Центъра за изследване на демокрацията, за който пише в “Медиапул”.

“Последният вариант”

Държавната компания "Булгаргаз" ще получи заем от 800 млн. лева за закупуване на природен газ, реши Министерският съвет.

Служебният кабинет обмисля всички възможни източници на природен газ за България, включително и руската държавна компания "Газпром", но тя е "последният вариант", каза служебният енергиен министър Росен Христов.

Това се случва на фона на протести срещу газовата зависимост от Русия. Гледайте това видео, за да научите какво мотивира хора да излизат на площада и да искат “да не сме васал на Русия”.

Искате ли да споделите вашето мнение? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

“Подкрепяща тероризма”

Няколко експлозии станаха в района на военното летище "Зябровка" в източната област Гомел в Беларус, разположено близо до украинската граница. Според Киев то е било използвано от руските военновъздушни сили за нападения в Украйна.

Военното летище “Саки” в Крим е загубило поне девет военни самолета, показва анализ на Радио Свободна Европа/Радио Свобода. Това е руската база, в която избухнаха серии от експлозии във вторник.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди международната общност за опасност от нова ядрена катастрофа, подобна на тази в Чернобил през 1986 г.

"Русия е терористична държава, която държи за заложник Запорожката АЕЦ и я използва за изнудване”, каза той.

Парламентът на Латвия обяви Русия за "държава, подкрепяща тероризма” и прикани другите страни "да изразят същото мнение".

Много държави вече ограничават пътуванията на руски граждани, както призова Зеленски. Пълна забрана засега не се очертава. Десислава Димитрова описва коя държава какви забрани е наложила досега.

Препоръчайте този бюлетин и на познатите си. Изпратете им този линк, за да се абонират.

Корупция и мутри

Два навеса и разграден двор. Къде отиват милионите за изгаряне на животински останки - не пропускайте това разследване на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов. Намерете още 5 минути днес, за да гледате видеото.

Коя е системата, която избира само началници? Борис Митов разказва защо съдии оспорват електронния избор на членове на Висшия съдебен съвет и защо резултатите от вота провокират съмнения, че той може да е манипулиран.

Един спор между бившия регионален министър Гроздан Караджов и бившия премиер Кирил Петков приключи в съда сега. Резултатът е, че служебният регионален министър ще може да прави плащания за стотици милиони без разрешение от служебния премиер.

"Мутри, вън" или "мутри, вътре"? Бившият вътрешен министър Бойко Рашков влезе в спор със служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. И двамата твърдят, че искат мутрите да са вън.

Румен Радев е най-многословен и неаргументиран в своите послания към парламента и постоянен в напътствията си към изпълнителната власт. Нито един президент досега не се е държал така, напомня Красен Станчев.

Присъединете се към общността на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Ако има едно име в световния футбол, което да изпъква най-много през последната година, то е на французина Карим Бензема. Сега той стана вторият водещ голмайстор на Реал Мадрид за всички времена. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG