Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Предложеният от Габровски кабинет влиза за гласуване. Хиляди мъже продължават да бият жените си


Николай Габровски след като връчи на президента Румен Радев списъка с предложенията за министри.
Николай Габровски след като връчи на президента Румен Радев списъка с предложенията за министри.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Кои са министрите на Габровски
  • Какви връзки се виждат зад тях
  • Защо Сара Перин получи награда

Номинираният от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски върна изпълнен мандата и предложи състав на правителство. Предстои Народното събрание да го гласува, най-вероятно утре.

Кандидатът каза, че имената са “отдалечени от ярка партийна оцветка”. Можете сами да прецените като прочетете кой кой е сред номинираните за министри.

Засега няма мнозинство за това правителство. “Продължаваме промяната”, БСП, “Демократична България” и “Възраждане” потвърдиха позицията си, че няма да го подкрепят. Това е “по същество кабинет Борисов-Радев-Пеевски”, каза бившият премиер Кирил Петков.

Едно име в този състав обаче се откроява - това е номинацията за енергиен министър Николай Павлов, който се оказва еднакво незаменим и за Румен Радев, и за Бойко Борисов. Нарекоха го “топлата връзка” между двамата.

Колегите в “Медиапул” разказват още една интересна история - как главният прокурор Иван Гешев вече си е избирал Меглена Тачева, която сега е номинирана за правосъден министър.

А вие какво мислите по темата? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Как продължава животът

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер оправда решението си да наложи вето на приемането на България и Румъния в Шенген с бездействие от страна на Европейската комисия срещу мигрантския натиск.

Дори и без тази позиция на Австрия, България пак нямаше да бъде приета заради ветото на Нидерландия. Препоръчвам ви този анализ на Борис Митов - какво не направи България, за да убеди Нидерландия, че се бори с корупцията.

Стопанското поведение обаче на фирмите и гражданите на България продължава да бъде разумно, пише в анализа си Красен Станчев и дава прогноза - каква ще бъде икономиката през 2023.

От началото на годината досега са издадени над 3 хиляди заповеди за защита от домашно насилие. Девет от десет насилници са мъже.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Четири сценария за войната

Руската армия атакува в посока Лиманск, Бахмут, Авдеевка и Запорожие. Навсякъде другаде се отбранява, каза Киев. В Донецк пък са мобилизирали 28 жени.

Европейският съюз реши да помогне на Украйна с още 2 млрд. евро. Досега страните от ЕС помогнаха с над 3 милиарда, но те вече бяха изразходвани.

Много лидери по света казват, че Русия трябва да си плати за войната. Напоследък се говори и за изплащане на репарации. Тук обясняваме как става това.

“Ако теглим чертата днес, след девет месеца военни действия, картината е в полза на Украйна. Русия загуби, изглежда, завинаги статута си на велика сила”, пише Стефан Попов в “Капитал” и прогнозира четири сценария за войната.

ЕС и САЩ призоваха за деескалация на напрежението в Северно Косово. През последните дни местните сърби издигнаха барикади по пътищата, стигна се до престрелки.

Иран добави местната служба на Радио Свободна Европа - Радио Фарда, към организациите, санкционирани за подкрепа на международния тероризъм. Това става, след като Радио Фарда отразява масовите протести в страната.

Елате в общността на Свободна Европа във Viber и ще получавате всичко направо в телефона си.

И още две за оптимизъм

Полина Герасимова и екип от инженери и музиканти създадоха музикален инструмент за глухи и незрящи деца. Инфрачервени сензори засичат движенията на ръцете им и произвеждат звук. Намерете още 3 минути днес, за да гледате тази видео история.

Тя идва за първи път в България през 1999 чрез американския Корпус на мира. Преди дни Сара Перин взе специалната награда на Българския хелзинкски комитет за усилията ѝ за равни права за ромите в България. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG