Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Газпром" се озова в центъра на кампанията. Започват протести още в първите дни на кабинета


Протест срещу газовата зависимост от Русия в София, 5 август
Протест срещу газовата зависимост от Русия в София, 5 август

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • България и “Газпром”
  • Войната за границата
  • Йоана Ушакова и Петър Нефтелимов

“Газпром” се озова в центъра на предизборната кампания. Бившите управляващи от “Продължаваме промяната” и “Демократична България” обвиниха служебното правителство на президента Румен Радев, че иска да възстанови газовата зависимост от Русия.

Пред президентството се събраха няколкостотин души, призовани от ДБ, за да протестират срещу новото правителство и да поискат “Независимост от “Газпром”.

Това се случва на фона на новината, че дългоочакваната газова връзка с Гърция може още да се забави. Бившите управляващи обвиниха новите, че носят вината за това. Новите отхвърлиха обвиненията.

Недоволни граждани организират серия от протести #ГАZwithme. Първият е насрочен за тази сряда.

Наистина ли “Газпром” е добър вариант?

Доставките на газ за България бяха прекъснати едностранно от "Газпром". В България обаче има хора, които повтарят, че Русия все още е най-добрият доставчик. Наистина ли доставките от “Газпром” са “евтини и сигурни”? Николай Лавчиев отговаря на най-често задаваните въпроси.

“Президентът и служебният кабинет чертаят апокалиптични картини заради доставките на газ. Това е силно преувеличено, но може да се използва като претекст за връщането на "Газпром". Рисковете от това са много”, пише Ивайло Станчев в “Капитал”.

“Готвеното от настоящото служебно правителство тотално капитулиране пред „Газпром“, демонстративната готовност за слугинаж на Путинова Русия, а дори – много вероятното връщане на изгонените от България „дипломати“ също води – вече – до мобилизация на демократичните политически сили”, пише проф. Калин Янакиев в “Култура”.

Имате ли мнение по тази тема? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Facebook.

Жандармерия на границата

“Войната за границата” продължи и в почивните дни. Контролът върху вноса на плодове и зеленчуци беше преустановен, след като група мъже блокираха работата на служителите на хранителната агенция. Мъжете са били докарани от фирмата, която предишното правителство отстрани от границата.

В неделя се наложи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев да отиде на място, за да гарантира, че никой няма да пречи на държавата да изпълнява функциите си.

Ако сте пропуснали тази история, намерете още 8 минути днес, за да гледате видео репортажа на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов, който показва “модела на срастване на мафията и държавата”.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, помогнете и вие на други хора - изпратете им този линк, за да се абонират.

Журналист или шпионин?

Косовската полиция задържа на влизане от Сърбия руската журналистка Дария Асламова за шпионаж. Тя е била принудена да се върне към Белград. В България Асламова е известна с няколко публикации пълни с манипулации, лъжи и обидни квалификации за български граждани.

Въоръжените сили на Украйна подготвят контранастъпление в южната част от страната. В тази връзка жителите на Херсонска и Запорожка област трябва незабавно да се евакуират, каза Киев.

Кораби със зърно вече редовно напускат пристанищата на Украйна. Сделката между Москва и Киев беше постигната с посредничеството на ООН и Турция. Целта е да спре поскъпването на зърното на световните пазари.

Израелската армия нанесе тежки удари по “Ислямски джихад” в ивицата Газа и съобщи, че са елиминирани военните ръководители на групировката. В отговор ислямистите изстреляха стотици ракети по Израел.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате новините направо в телефона си.

И три препоръки

"Ако ние не помогнем, кой?" Това казват жители на украинското село Плавни в Запорожка област. Група доброволци са се нагърбили със задачата на доставят вода и храна за своите съседи. Намерете още 3 минути днес, за да гледате тяхната история.

Изложба в София показва какво са взели със себе си 14 жени от Украйна, когато са напуснали родината си заради войната. Документалистката Анна Стоева показва вещите и разказва историите зад тях. Вижте ги и вие.

Екологично джобно бижу. Или космически подарък, който може да живее и на Марс. Биотехнолозите Йоана Ушакова и Петър Нефтелимов създадоха "цвете в епруветка". Те са Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG