Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ и ПП-ДБ не искат избори. Тръмп и Байдън печелят "супер вторник". Как София помогна на Москва


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори пред Националното съвещание на ГЕРБ пред погледа на Мария Габриел (вляво до него), 5 март 2024 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори пред Националното съвещание на ГЕРБ пред погледа на Мария Габриел (вляво до него), 5 март 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Ротацията в правителството
  • Сривът на "Мета"
  • Как се подменя историята

Нито ГЕРБ, нито "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) искат предсрочни избори. Както предвижда договорената между тях преди 9 месеца ротация, досегашният премиер Николай Денков подаде оставка, за да бъде сменен на поста от Мария Габриел.

Националното съвещание на ГЕРБ реши да предложи на ПП-ДБ споразумение за общо управление в рамките на пълен мандат. С него партията на Бойко Борисов поиска повече власт за себе си и влияние на ДПС в регулаторите. ПП-ДБ видя в това сигнал за "конструктивен диалог".

В същото време Денков и Габриел заедно посрещнаха в София лидерката на беларуската позиция Светлана Циханоуска и декларираха подкрепата си към нея.

На този фон колегите от "Капитал" разкриха, че ГЕРБ получава ново ключово държавно назначение. Бившият депутат на партията и бивш конституционен съдия Анастас Анастасов оглави правната дирекция в парламента.

Газопроводът "Турски поток"

Изтекла кореспонденция на руски политици произведе ново потвърждение, че България е обслужила интереса на Русия с построяването на газопровода "Турски поток". Това пише "Капитал" и цитира изчезналата Пътна карта на проекта.

Така руските газови доставки за Западна Европа са заобиколили Украйна и това е дало възможност на Москва да планира и осъществи агресията си срещу Киев, допълва изданието.

Припомням ви този текст на Николай Лавчиев, в който е описано как започнаха да се появяват скритите данни за предварителната договорка между Русия и България за "Турски поток", сключена от третия кабинет на Бойко Борисов.

Не пропускайте и този текст на Елица Симеонова за помощта, която Москва пък получава от Пекин след началото на войната в Украйна.

На фона на руската агресия Стефан Попов разсъждава колко е силна всъщност в момента Руската федерация и какво е нейното бъдеще.

"Супер вторник" в САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън и предшественикът му Доналд Тръмп печелят т.нар. "супер вторник", съобщи БНТ.

Това е денят, в който 15 щата гласуват на първични избори, за да изберат кандидатите за президенти на демократите и републиканците. Гласуването продължава все още в Аляска. Президентският вот в САЩ е насрочен за ноември.

Какво се случва с платформите на американската корпорация "Мета" - Фейсбук и Инстаграм? Техните потребители масово бяха изхвърлени от личните си акаунти заради глобален срив. Тук можете да прочетете повече подробности.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Войната в Украйна

Нов успех срещу руския флот в Черно море обяви Украйна. Украинските сили съобщиха, че са унищожили модерния руски патрулен кораб "Сергей Котов".

Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Европейският съюз обяви, че вече има Стратегия за отбранителната промишленост, която цели да стимулира производството и закупуването на оръжия в блока.

Един изтекъл разговор между високопоставени германски военни за помощта за Украйна доведе до поредни заплахи от страна на Кремъл и напрежение в Берлин. Можете да прочетете тази история тук.

Смъртта на Алексей Навални продължава да е основна международна тема. Общо 43 държави призоваха Русия да допусне провеждането на независимо международно разследване по случая. Сред тях е и България

Съветският паметник и историята

Какво се случва с българската история? Подменя ли се и защо? Отговори на тези въпроси потърси Генка Шикерова от проф. Калин Янакиев в Студио България на Свободна Европа.

Абонирайте се за канала ни в YouTube за още интересни разговори по важни теми. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в канала ни в Spotify.

Не пропускайте и този репортаж на Диляна Теохарова, в който тя разказва какво се случва в момента с демонтираните части от Паметника на Съветската армия в София.

Човек на деня

И за финал ви препоръчвам историята на фотографа Орлин Николов, който е успял да съчетае любовта си към търсенето на най-добрите кадри с влечението си към музиката. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG