Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Гешев иска да разпита Петков, но и Петков иска да пита Гешев. В Гърция вече може и без PCR


Създадената от Асен Василев и Кирил Петков политическа сила си постави за цел смяната на Иван Гешев и Сотир Цацаров.
Създадената от Асен Василев и Кирил Петков политическа сила си постави за цел смяната на Иван Гешев и Сотир Цацаров.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Ето най-важното:

  • Гешев и Цацаров срещу правителството
  • Какво се разбраха Макрон и Путин
  • Най-бързият скиор

Главният прокурор Иван Гешев призова премиера Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова на разпит. Гешев очаква да получи списък с имената на мафиотите, които Петков е споменал по време на срещата им в петък. Премиерът по-късно каза, че ще помогне и зададе конкретни въпроси - за кюлчетата, къщата в Барселона, “осемте джуджета”, Пеевски и т.н.

Успоредно се развива друг подобен сюжет. Председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров, който е в оставка, призова правосъдната министърка Надежда Йорданова. Повод са думи на Йорданова, че има данни за извършени от Иван Гешев престъпления. Министърката отговори, че няма да се яви, защото Цацаров няма право да я призовава.

Уволненият бивш директор на "Булгаргаз" Николай Павлов няма притеснения, че може да стане обвиняем. Това каза той след като беше разпитван над пет часа в Софийската градска прокуратура. Премиерът и вътрешният министър казаха преди седмица, че очакват обвинение.

Енергийният регулатор КЕВР започна проверка на сделките за продажба на газ от “Булгаргаз”, направени в последните дни. Бивши управляващи от ГЕРБ и БСП обвиниха дружеството, че е имало нагласени продажби.

До края на годината предстоят преговори за доставка на газ от Русия. В понеделник председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че Кремъл използва доставките на газ като политически лост.

Имате ли мнение по тези теми? Коментирайте на svobodnaevropa@rferl.org или на страницата ни във Facebook.

Путин заплашва, учениците в Украйна тренират

Снощи в Кремъл стопанинът Владимир Путин прие на вечеря френския президент Еманюел Макрон. Двамата намекнаха за възможен напредък на преговорите. Путин обаче заплаши с война, ако Украйна влезе в НАТО и опита да си върне анексирания от Русия полуостров Крим.

НАТО ще увеличи военното си присъствие в Полша, Литва, Латвия и Естония, ако Русия остави своите части в Беларус и след планираните там военни учения, каза председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер.

Намерете още 2 минути днес, за да гледате това видео - училищата в Украйна се подготвят учениците за възможна война с Русия. В едно от училищата в Киев полицията показва бомби и снаряди, а децата тренират евакуация.

“Реалността е, че Русия има все по-малко какво да предложи и губи позиции. Все по-малко нации искат да търгуват и общуват с нея, все по-рядко тя се приема за модел, за опора и за общо бъдеще. Голата сила просто не може да скрие и неутрализира тази реалност и все повече прилича на последен аргумент” - не пропускайте този анализ на Владимир Шопов.

“Какво да прави една диктатура, след като вече е по петите на някой неудобен човек? За самия неудобен е ясно – или е избутан в ъгъла, или е в затвора, или е в гроба. Но какво да прави авторитарният режим с всичко, което е останало от преследвания човек?” - Татяна Ваксберг разказва как Кремъл преследва дори и паметта за политическите си противници.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Всеки пети с COVID-19 в болница е починал

След почти 2 години Австралия се отваря отново за чужденци. Условието е да са ваксинирани с две дози. Самото население на Австралия е напълно ваксинирано над 80 на сто.

В Гърция вече може да влезете само със сертификат за ваксинация или преболедуване на COVID-19, без да е необходимо да правите и PCR тест, както беше досега.

Всеки пети пациент, който е постъпил в българска болница с коронавирус през 2021 г., е починал. Официалната смъртност е 18.3%, показва анализ на "Индекс на болниците", който използва официална информация от Министерство на здравеопазването.

Присъединете се към общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

Компанията собственик на Фейсбук и Инстраграм – "Мета", предупреждава, че е възможно да спре достъпа до социалните си мрежи в Европа. Причината са регулации, свързани с обмена на данни.

Той започва кариерата си в алпийските ски през 2006 г., когато е на 19 години. В понеделник Беат Фойц стана най-бързият скиор в историята на олимпийските игри. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG