Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Новият кабинет подгони кадри на ПП-ДБ. И восъчни траки за 10 милиона


Новият премиер Димитър Главчев
Новият премиер Димитър Главчев

Добро утро. Най-важното днес:

  • Първите стъпки на Главчев
  • Защо гледаме това с митниците
  • Как изглежда Севтополис след 10 милиона

Правителството на Димитър Главчев започна веднага да маха кадри на кабинета на Николай Денков, които се свързват с ПП-ДБ. Министерският съвет поиска смяна на главния секретар на МВР Живко Коцев. Агенция “Митници” се сдоби още в първия ден с нов директор - това е досегашният зам.-шеф на НАП Георги Димов.

Няколко часа по-рано новото служебно правителство встъпи в длъжност, а президентът Румен Радев насрочи избори за 9 юни - тогава ще гласуваме и за депутати в българския парламент, и за представители в Европейския парламент. Имената на министрите остават тези, които Главчев съобщи миналата седмица. Има само една промяна - външен министър стана Стефан Димитров, а не предложеният първоначално Ивайло Ценов.

Вътрешният министър Калин Стоянов остава на поста си, въпреки критиките срещу него. Президентът Радев каза, че той не би го оставил, ако все още можеше да избира министрите.

Новият здравен министър е д-р Галя Кондева. За нея не говорят нито партиите, нито медиите. А тя има богата биография като лекар и администратор, има и политически връзки. Надежда Цекулова разказва за нея.

Да разплетем аферата с митниците

Бившият вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков гостува на Генка Шикерова в Студио България. Той коментира, че разследването в митниците, по което е арестувана бившата им шефка Петя Банкова и по което е разпитван главният секретар на МВР Живко Коцев, има предизборен характер и целта му е овладяване на контрабандните канали.

Ако още не сте го направили, абонирайте се за канала на Свободна Европа в YouTube, за да не пропускате интересен разговор. Ако сте в движение и предпочитате да слушате, може да чуете интервюто в Spotify или в платформата, която ползвате за подкасти.

В цялата история с митниците често се споменават две имена. “Бивш агент на Държавна сигурност и ключов свидетел” - под това заглавие колегите в “Дневник” пишат какво се знае за Марин Димитров и сина му Стефан.

Ако продължавате да чувате името на главния секретар на МВР Живко Коцев покрай тази история, да виждате снимки с часовник и кученце и да не разбирате какво става - тук са потвърдените факти по случая.

Журналистът от БНР Петър Волгин има покана да се кандидатира за евродепутат от проруската партия “Възраждане”. Той казва, че скоро ще научим дали приема. Въпросът е как реагира националното радио на това - тук може да научите повече за тази история.

Универсалната зала в Скопие

В Скопие горя пожар в Универсалната зала, която е подарък от България след земетресението от 1963 г. Сградата е копие на цирка в София, също изгорял през 1983 г.

Австрия наскоро откри двама агенти на Русия в службите си. В тази шпионска афера обаче се появи и българска следа - не пропускайте тази история.

Русия атакува с дронове 7 региона в Украйна. Киев съобщи, че са унищожили всичките изстреляни апарати. В същото време Украйна каза, че е ударила с дрон авиационен тренировъчен център в руската Воронежка област.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Той е първият, който пробяга африканския континент от най-южната до най-северната му точка. Ръс Кук направи това за благотворителност. Британският ултрамаратонец е Човек на деня на Свободна Европа.

Намерете още 7 минути днес, за да гледате тази видео история, в която става дума или за древните траки от Севтополис, или за бутафорен кич. Вижте как изглежда новият атракцион “Светът на траките” край Казанлък и какво казват експертите за него.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG