Връзки за достъпност

Извънредни новини

Атаката на Хамас срещу Израел има връзка с войната на Русия в Украйна, каза Денков


Българският парламент беше осветен с цветове на знамето на Израел след атаките на Хамас срещу страната в събота.
Българският парламент беше осветен с цветове на знамето на Израел след атаките на Хамас срещу страната в събота.

Атаката на Хамас срещу Израел е част от акция за „дестабилизиране на света“ и има връзка с войната на Русия срещу Украйна. Това каза във вторник българският министър-председател Николай Денков.

На 7 октомври по време на изненадваща атака срещу Израел Хамас уби над 700 души и отвлече повече от 100. Ден по-късно Израел официално обяви състояние на война и нанесе смъртоносни удари по Ивицата Газа.

„Има сериозна координирана акция за дестабилизиране на света, а рискът за ескалация на военното напрежение е много сериозен“, каза Денков и добави, че „няма никакво съмнение“, че конфликтът е свързан с войната в Украйна и „това, което виждаме като серия преврати в Африка“. По думите на българския премиер тези усилия са свързани с опит да се измести фокусът на света от решението на Москва да нападне украинските си съседи.

Подобна теза изказа в понеделник и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Денков каза още, че правителството е готово да изпрати нов полет за евакуация на Българи от Израел, ако за това се съберат достатъчно желаещи. От събота насам правителствен самолет на два пъти пренесе български граждани между Тел Авив и София.

В понеделник кабинетът обяви, че ще изпрати хуманитарна, но не и военна помощ на Израел след атаката на Хамас.

Ден по-рано България въведе повишена опасност от терористични актове на летища, гари и синагоги след заседание на Националния контратерористичен център.

Израел започна и пълна блокада на Ивицата Газа. Мярката включва забрана за внасяне на храни и горива, няма да има и електричество. В неделя Израел официално обяви състояние на пълномащабна война за първи път от 50 години насам. Страната вече съобщи за мобилизацията на 300000 резервисти.

Във вторник израелската армия съобщи, че си е върнала контрола над границата с Газа.

В същото време Хамас предупреди, че ще екзекутира израелски цивилни заложници всеки път, когато Израел бомбардира домове в Палестина без предупреждение. При предишни удари Израел предупреждаваше местното палестинско население чрез есемеси и телефонни обаждания няколко минути преди атаката.

Военните действия между Израел и Палестина са свързани с едновременните претенции на два народа над една и съща територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG