Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кампанията започна. Засега Русия е разделителна линия. А черният пушек ще бъде спрян


Домашни животни в село Малък Поровец, 27 юли
Домашни животни в село Малък Поровец, 27 юли

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • БСП срещу F-16
  • Идва втечнен газ
  • Нана Джанелидзе

Председателката на БСП Корнелия Нинова не само върна третия, последен мандат за съставяне на правителство, но и обвини президента Румен Радев, че е сред онези, които са свалили досегашното правителство. Той каза, че петък е последният работен ден на парламента и така потвърди очакванията за избори на 2 октомври.

Правителството в оставка не одобри проекта за купуване на още 8 изтребителя F-16, защото е видяло още въпроси. Министрите от БСП обаче напуснаха заседанието с обяснението, че "народът ни се нуждае от тези пари, за да оцелее".

“Не разбрахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият външнополитически инструмент на Москва на Балканите", каза премиерът в оставка Кирил Петков в интервю за британския всекидневник "The Times".

Христо Иванов от “Демократична България” (ДБ) разшири кръга от организациите, които според него трябва да се включат в предизборно обединение. Първо той покани “Продължаваме промяната” (ПП). След това добави Инициатива "Правосъдие за всеки", БОЕЦ и "Ние идваме" на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

ПП могат и сами да победят ГЕРБ. Но ако се явят заедно с ДБ, те ще получат не просто няколко депутата повече, а статут на безспорна първа сила и шанс за ново, стабилно правителство, пише в Дойче веле политологът Даниел Смилов.

Имате ли мнение по тази тема? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Facebook.

По-малко пушек, повече газ

ТЕЦ "Брикел" ще бъде затворен заради "умопомрачаващи" нарушения, каза премиерът в оставка Кирил Петков. Според екоминистъра в оставка Борислав Сандов предприятието е трябвало да бъде затворено още през 2011 г., но заради "опъването на чадър" това не е направено.

Министерството на енергетиката предложи доставката на седем кораба с втечнен газ. По думите на Петков количеството газ, доставено със седемте кораба, ще обезпечи потреблението на страната за следващите 6 месеца.

Бившият председател на КЕВР Иван Иванов ще продължи да изпълнява функциите на председател до встъпването в длъжност на нов ръководител на регулатора, реши Народното събрание.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, помогнете и вие на други хора - изпратете им този линк, за да се абонират.

Райски газ и специализирано правосъдие

По дискотеки и барове вървят денонощни проверки за употреба на райски газ. Държавата иска да ограничи продажбата му заради опасни ефекти за децата. Ако още не знаете за какво става дума, тази история е за вас.

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване законопроект за изменение на Закона за здравето, с който да бъде забранена продажбата и употребата на опасния за младежите райски газ.

От 28 юли регистратурата на Специализираната прокуратура се закрива, а жалбите, сигналите и молбите по преписки и досъдебни производства ще могат да се подават в Софийската градска прокуратура. Сред разследванията и преписките, по които вече се работи и се прехвърлят на СГС, са "Барселонагейт" и "Инса ойл".

Колко са жертвите на Русия

Повече от 75 000 руски войници - около половината от силите, изпратени от Москва да нахлуят в Украйна през февруари, се смятат за убити или ранени, твърди американското разузнаване.

В резултат на ракетнен обстрел в Киевска област са пострадали 15 души. Потвърдени са 5 вражески ракети в района на Вишгород, а още 2 са свалени от силите за противовъздушна отбрана.

Германското Panzerhaubitze 2000 се смята за едно от най-добрите самоходни оръдия в света. Германия и Холандия вече са доставили 12 от тези машини на Украйна и те вече са в действие срещу руските сили. Германия ще изпрати още 100. Намерете още 2 минути за това видео.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате новините направо в телефона си.

И две препоръки

Може ли роботът да има свободна воля? Има автори на научна фантастика, които повдигат често този въпрос, той не е толкова "отвлечен". Препоръчвам ви разказа на Надежда Московска по темата.

“Покаянието така и не се състоя нито в обществото, нито в държавата. И днес жънем всички плодове на това”, казва режисьорката Нана Джанелидзе. Тя беше наскоро в България, а прочутият ѝ филм “Покаяние” завършва с репликата: "Защо ни е път, ако този път не води към храма?" Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG