Връзки за достъпност

Извънредни новини
Главният секретар на МВР Петър Тодоров

Кампанията: МВР задържа 446 души и обяви за разкрити 550 престъпления преди изборите

- на 2 октомври ще се проведат избори за 48-о Народно събрание;

- това са четвъртите избори от 2021 г. насам;

- до изборите се стигна след като ИТН оттегли подкрепата си за правителството на Кирил Петков, избрано още от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

08:15 27.9.2022

Преднина на ГЕРБ от близо 7% и шест партии в парламента, прогнозира "Маркет Линкс"

Шест партии ще влязат в парламента след предсрочните избори на 2 октомври, които ще бъдат спечелени от ГЕРБ-СДС с преднина от близо 7% пред "Продължаваме промяната", прогнозира проучване на "Маркет Линкс", финансирано от бТВ.

Проучването е проведено сред 1024 пълнолетни между 17 и 23 септември. Резултатите показват подкрепа за ГЕРБ-СДС от 23,7% пред "Продължаваме промяната" с 16,9%, ДПС с 12,3%, БСП с 9,9%, "Възраждане" с 8,7% и "Демократична България" с 7,8%.

Агенцията прогнозира, че под 4-процентната бариера за влизане в парламента най-вероятно ще останат "Има такъв народ" на Слави Трифонов с 3,9%, "Български възход" на Стефан Янев и "Изправи се. БГ" на Мая Манолова с по 2,5%.

18:56 26.9.2022

Попитахме хората в София дали ще гласуват на изборите на 2 октомври. Тук може да чуете техните отговори.

18:40 26.9.2022

"Продължаваме промяната" предупреди за възможно връщане на модела "ГЕРБ" в ББР

"Продължаваме промяната" (ПП) предупреди за възможно връщане на модела "ГЕРБ" в Българската банка за развитие (ББР). Поводът е обявеното намерение на служебния министър на иновациите Александър Пулев да смени надзорния съвет на банката, както и да намали заплатите на членовете му от 10 000 лв. на 2000 лв. По-рано Пулев разкритикува управлението на ББР през тази година и каза, че би му писал "слаб 2".

"Дали внушението, че ББР не се справя добре, не е крачка към възстановяването на стария модел на управление на ГЕРБ и Стоян Мавродиев? Със спирането на реформите в ББР, въведени от кабинета Петков, може отново да се промъкне приятелският кръг на стария модел", пише в позицията на ПП.

От формацията изтъкват също така, че като служебен министър на икономиката Кирил Петков разкри, че 8 фирми са получили близо 1 млрд. лв от държавната банка под формата на едри кредити, като над 500 млн. лв. са отишли при дружества, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Впоследствие Петков успя да смени управата на банката и да сложи таван от 5 млн. лв. на отпуснат единичен кредит.

В позицията си от ПП допълват, че това е "поредният опит на служебното правителство" да отмени реформи, започнати от тях.

16:25 26.9.2022

"Демократична България" иска комисия, която да установи вредите, нанесени от Борисов с проекта "Турски поток"

"Демократична България" (ДБ) ще поиска в бъдещия парламент да бъде създадена комисия, която да установи потенциалните вреди, нанесени от бившия премиер Бойко Борисов във връзка с проекта "Турски поток". Това се казва в позиция на формацията, изпратена до медиите в понеделник.

По-рано от справки на ДАНС, публикувани от разследващия сайт BIRD, стана ясно, че Борисов и президентът Румен Радев са знаели още преди 5 години, че по продължението на газопровода "Турски поток" не е предвидено да бъде доставян природен газ за България. Тогава ДАНС ги е уведомила, че основната цел на този проект всъщност е "евентуално преустановяване на преноса [на газ] през Украйна".

"Днес парламентът е единственият орган в държавата, който би могъл прозрачно да изясни истината за това престъпление против републиката, тъй като очевидно прокуратурата на Гешев прикрива престъпната дейност на Борисов", се казва в коментар на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов.

Заобикалянето на Украйна е станало за сметка на българските данъкоплатци, "щедро финансирали искането на Русия с 3 млрд. лв.", добави и депутатът от обединението Ивайло Мирчев. Както Борисов, така и Радев съзнателно са обслужили интереса на руския президент Владимир Путин, каза още Мирчев.

10:47 26.9.2022

"Искаме мир". Защо български политици заговориха като Путин

Досега си мълчаха за войната, но изведнъж проговориха. Става дума за всички партии, които биха могли да влязат в Народното събрание. Някои от тях – най-вече БСП и някои представители на „Има такъв народ“ (ИТН) - заговориха с езика на Путин, като призоваха безадресно „за мир“.

10:36 26.9.2022

БСП не знае дали ще признае резултатите от референдумите в окупираните украински територии

БСП все още не знае дали ще признае резултатите от така наречените референдуми в окупираните от Русия части на Украйна. Това стана ясно от думите на депутата от левицата Георги Свиленски пред Нова телевизия.

В понеделник той каза, че не може да каже каква е позицията на БСП, защото такава ще има чак след събрание на Националния съвет на партията.

"Трябва специалистите и експертите - да видим до момента какви референдуми са признавани, защото имаме информация, че някъде са признавани - същите референдуми от същите държави. Някъде пък не са признавани", каза Свиленски.

ООН, както и десетки държави, включително България вече казаха, че референдумите в окупираните украински територии са нелегитимни, тъй като се провеждат в условия на война и противоречат на международното право.

16:39 25.9.2022

Борисов отхвърли поканата на ПП за дебат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли поканата на Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната" за предизборен дебат, която му беше отправена официално по-рано през деня. Като причина той посочи задържането си през март по подозрения на МВР за изнудване на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. По-късно арестът беше обявен за незаконен от съда.

"Господа Петков и Василев, как си представяте да дебатирам с Вас, които поръчахте и организирахте незаконния ми арест?! Потвърден като незаконен на две съдебни инстанции. Бих дебатирал с всеки гражданин, спазващ законите и Конституцията на страната. Нито Вие г-н Петков, нито Вие г-н Василев, отговаряте на този профил. Пожелавам Ви още идеи за черна кампания, с която заливате обществото!", написа Борисов във Фейсбук.

15:54 25.9.2022

"Да не Ви е страх". Кирил Петков и Асен Василев поканиха Бойко Борисов на дебат

"Продължаваме промяната"(ПП) изпрати официална покана до Бойко Борисов и ГЕРБ за предизборен дебат. Това стана, след като ден по-рано лидерът на ПП Кирил Петков отправи в ефира на Дарик радио покана за дебат "по всякакви теми".

"Всеки български гражданин заслужава да знае какво ще получи от кабинет с мандата на всяка от двете партии", пишат от ПП в поканата, изпратена до медиите и подписана от Кирил Петков и Асен Василев.

"Затова Ви каним на публичен дебат на неутрална локация, най-късно в четвъртък вечерта – между Вас, заедно с още един Ваш представител, и нас двамата (Кирил Петков и Асен Василев, б.а.). Нека поговорим как ще помогнем на хората да преминат по-леко през зимния сезон, как ще стимулираме икономическия растеж, така че България да не бъде най-бедната страна в ЕС, как може в страната ни да има добри болници и училища, как ще продължим да увеличаваме доходите на работещите и пенсионерите и как ще подкрепим младите семейства и децата... Призоваваме Ви да не Ви е страх, г-н Борисов!", пишат още от партията.

13:23 24.9.2022

ДБ спечели дело срещу изборни практики в район на ДПС

Адвокат Александра Стеркова, втора в листата на „Демократична България“ в район Пазарджик, е спечелила дело за прекратяване на практиките в контролиран от ДПС район да се регистрират рекордно много желаещи за гласуване с подвижна секция с хартиена бюлетина. Това съобщиха от партията в прессъобщение в събота. Делото засяга подготовката за изборите на 2 октомври в Батак.

Според прессъобщението става дума за подадени заявления от хора, които нямат основателна причина да не отидат до избирателна секция, предимно вследствие на заболявания, които според закона не са от категорията, която не позволява гласуване в изборното помещение. Според партията практиката цели да се избягва машинното гласуване, при което е по-трудно да има контролиран вот.

ДБ е оспорила решение на областния управител на Пазарджик Трендафил Величков, който според прессъобщението е направил проверка на случаите само по документи, без да съобрази целта на закона. Административният съд в Пазарджик е отменил решението на Величков. Преписката е върната за ново разглеждане и се дават указания да се назначи експертна комисия, която да изследва дали заявените заболявания действително са от категорията, която не позволява гласуване в изборното помещение, пишат от пресцентъра на ДБ.

11:34 23.9.2022

В 301 места зад граница ще се проведе машинно гласуване

Общият брой устройства за машинно гласуване, изпратени в чужбина за изборите на 2 октомври, е 539. Това е с над 120 повече в сравнение с вота през ноември миналата година, обяви на своя редовен брифинг Министерството на външните работи.

От представената от ведомството информация става ясно, че според решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) в 301 места зад граница ще се гласува с машини. В 238 от тях ще има по 2 машини, а в 63 – по една. Най-големият брой машини са за Турция220. Те вече са изпратени и се очаква да пристигнат там още в петък. Във Великобритания ще се гласува с 71 устройства, а в Германия - с 81 машини.

"Процесът по организацията на вота в чужбина върви много добре. Почти всички бюлетини за секциите ни зад граница са изпратени, а някои дори са и получени. Над половината от машините за секциите извън страната също са изпратени до консулските ни представителства", каза още председателят на Работна група "Избори" Иван Кондов.

14:06 22.9.2022

Корупцията е вратата, през която руското влияние влиза в България, смята Христо Иванов

Задачите пред независимостта на България са две - отблъскване на руската агресия и справяне с корупцията и беззаконието. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по случай честванията на Деня на независимостта във Велико Търново.

Според него действията на руския президент Владимир Путин и невъзможността на България да установи реална законност вътре в собствената си държава са свързани.

"Путин иска да замени съществуващия международен ред, на който се крепи цялата сигурност и възможност за просперитет на България, със закона на джунглата, при който по-силният може да си вземе което парче иска от съседа си. Вътрешната ни корупция и отслабените ни институции пък са вратата, през която руското влияние винаги е успявало да подкопае нашата държавност. Да сме независими днес, означава да се справим с тези предизвикателства", посочи Иванов.

13:57 22.9.2022

Нинова разкритикува служебния кабинет заради изтребителите F-16

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи критики към служебното правителство във връзка със сделката за нови 8 изтребителя F-16. По-рано в сряда министърът на отбраната съобщи, че правителството е приело проект за инвестиционен разход за придобиване на допълнителните самолети.

В своя публикация във Фейсбук Нинова коментира, че парите от бюджета не трябва да се харчат за нови изтребители, а за социални мерки.

"Това са средства, които в тази криза са необходими на българските семейства и българската икономика. А и не е работа на служебното правителство, което не избрано от българския народ и на което му остават още десетина дни, да взема такива стратегически решения, с които да задължава България за години напред", написа Нинова.

Тя обвърза темата и с Деня на независимостта, като коментира, че българите трябва да следват примера на предците си и да покажат, че са "независим народ, който държи съдбата си в свои ръце".

За предложението на САЩ за нови 8 изтребителя се разбра през април тази година. Тогава президентът Румен Радев го приветства и призова "да се бърза", защото на България са ѝ нужни още самолети, за да може да охранява сама въздушното си пространство.

13:34 22.9.2022

От "Демократична България" призоваха служебното правителство и президента Румен Радев "еднозначно и ясно да осъдят руската агресия в Украйна". Според коалицията намерението на Русия да мобилизира 300 000 души и да си присвои украински територии чрез "бутафорни референдуми", разкрива напълно "грабителския и имперски характер на Путиновата политика".

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов също коментира обявената мобилизация в Русия и протестите, които предизвика тя на територията на цялата страна. В публикация във Фейсбук в четвъртък, в Деня на независимостта, Трифонов написа, че отвоюването на всяка една независимост по света "винаги е била дело на смели и достойни мъже и жени" и "луди глави, които не познават страха", както в момента се случва и в Русия.

12:20 22.9.2022

Партиите са похарчили 2,1 млн. лв. за реклама през първите 20 дни от кампанията

През първите 20 дни от кампанията политическите партии са похарчили общо 2 086 167 лв. за реклама в медиите. Това сочи доклад на Институтa за развитие на публичната среда, публикуван в четвъртък.

Най-много средства за медийна реклама са вложили от "Демократична България" (ДБ) – 372 068 лв. Предпочитаните от ДБ медии са големите телевизии у нас – bTV, Nova и БНТ, които са получили около 85% от средствата на коалицията.

На второ място по разходи се нареждат от "БСП за България" с 300 356 лв. При тях основният разход е договор за Гугъл реклама чрез агенция-посредник, показва докладът.

Трето място по похарчени средства заема ГЕРБ-СДС със 297 920 лв. Те са отишли за реклама в разнообразни медии – от големите частни телевизии до регионални издания и онлайн агенции.

От "Продължаваме Промяната" се нареждат след основния си политически опонент, като до момента те са разпределили за медийно отразяване 192 179 лв. Основната част от средствата е вложена в реклама във вестници (в. 24 часа, в. Труд и в. Марица) и онлайн издания.

След тях се нареждат "Възраждане", ДПС, "Има такъв народ", "Изправи се България" и "Български възход".

18:51 21.9.2022

БСП поддържа позицията си, че България не трябва да предоставя военна помощ на Украйна

БСП поддържа позицията си, че България не трябва да предоставя военна помощ на Украйна. Това каза кандидатът за депутат от левицата Кристиан Вигенин в интервю за бТВ в сряда.

„Потвърждаваме позицията си, че България не бива да предприема никакви действия, които биха я направили част от конфликта. Смятаме, че допълнително нагнетяване на напрежение чрез допълнителни въоръжения, жива сила и т.н. е път към безизходица”, каза той в отговор на въпрос за позицията на партията му по отношение на войната в Украйна и обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация.

БСП без основание твърди, че ако България предостави военна помощ на Украйна, това ще я направи чат от войната. Социалистите заеха такава позиция и по време на дебатите в 47-ото Народно събрание, когато депутатите трябваше да решат дали да предоставят на Киев оръжия и боеприпаси, с които страната да се защитава от руската военна агресия.

В сряда Вигенин потвърди позицията на партията си, че България трябва да преговаря с руската държавна компания “Газпром” за доставки на природен газ.

11:38 21.9.2022

ДБ ще се коалира с БСП само след разговори за отношението към Русия, каза Владислав Панев

“Демократична България” (ДБ) може да си партнира с БСП само ако двете формации “изчистят” вижданията на социалистите по отношение на Русия, каза кандидатът за депутат от ДБ Владислав Панев.

“Ние с тях трябва да изчистим геополитическата ситуация и техните виждания по въпроса Европа-Русия, за да можем да си партнираме оттук нататък”, каза в сряда пред Нова телевизия Панев, който се съпредседател на Зелено движение - една от трите партии в състава на ДБ.

Той каза, че разчита в следващия парламент на коалиция с “Продължаваме промяната” и не изключи възможността за бъдещо партньорство с БСП.

“Не изключвам БСП, но там предстоят разговори по отношение на геополитическата ориентация, които са важни и без които няма как да се състави коалиция”, добави Панев.

ДБ заема проевропейски позиции, осъжда руската военна агресия срещу Украйна и призовава България да изпрати военна помощ на Киев. Коалицията посочва като един от основните си приоритети борбата с руското влияние в България. БСП от своя страна е против изпращането на военна помощ за Украйна и поддържа позицията, че санкциите срещу Русия не работят и трябва да бъдат премахнати. Социалистите настояват и за продължаване на отношенията на България с руската компания “Газпром” - нещо, на което ДБ се противопоставя.

11:23 21.9.2022

Кирил Петков смята за грешка на „Продължаваме промяната“ да допусне Слави Трифонов и партията му в управляващата коалиция. В интервю за Свободна Европа той каза, че да има следващи избори е по-добре отколкото „задкулисието“ да е част от коалицията.

17:28 20.9.2022

8 партии в парламента и 8% преднина за ГЕРБ пред ПП, според проучване на "Екзакта"

Общо 7 партии със сигурност ще влязат в следващия парламент, а „Български възход“ на Стефан Янев ще бъде на ръба. ГЕРБ има общо 26,2 % подкрепа и преднина от 8% пред „Продължаваме промяната“, които събират 18,1% подкрепа. Това гласят данните на социлогическо проучване на „Екзакта рисърч груп“, проведено между 10 и 17 септември сред 1050 респонденти, съобщи БТА.

Трета политическа сила остава БСП с 12,5%, следвана от ДПС с 10,3 %. Четвърти и пети са „Възраждане“ с 9,5 % и „Демократична България“ със 7,5%. С най-малка подкрепа в следващ парламент е „Има такъв народ“ 5,4 % и „Български възход“, които се движат около минималния праг от 4%.

15:01 20.9.2022

Световният шампион по шахмат, експерт по изкуствен интелект и критик на Кремъл Гари Каспаров се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в централата на партията в София.

По време на срещата Каспаров определи ГЕРБ като „единствената партия в България, която има много силна и ясна позиция по отношение на войната и подкрепата за Украйна“.

„Знам, че скоро в България има избори и се надявам българите да направят правилния избор и да подкрепят единствената партия в България, която стои на правилната страна на историята. ГЕРБ е с твърда и правилна позиция за войната в Украйна“, каза още Каспаров.

Борисов благодари на бившия световен шампион за оценката и думите и припомни западните позиции на партията си, както и това, че тя е „първата, която внесе закон да дадем оръжие на Украйна“.

Каспаров е в София, за да участва в конференция, организизрана от израелската платформа Improvate, по въпросите на отбраната и киберсигурността на страните от Югоизточна Европа. Домакин беше бившият президент Росен Плевнелиев, който е в консултативния съвет на платформата.

14:05 20.9.2022

"Продължаваме промяната" с предизборен филм за "Капитан Андреево"

„Продължаваме промяната“ публикуваха кратък предизборен филм за контрола на граничния пункт „Капитан Андреево“. В него те припомнят историята със създадената по времето на ГЕРБ възможност фитосантираният контрол да бъде извършван от частната фирма „Евролаб“ 2011 г. и последвалия опит контролът да бъде върнат на държавата по времето на кабинета на Кирил Петков.

Във филма са използвани кадри журналистически разследвания, записи от интервюта в електроенни медии и телевизии. Първоначално за част от тях не беше посочено откъде и кога са взети, но по-късно в описанието на клипа бяха добавени някои от тях.

Заредете още

Facebook форум

XS
SM
MD
LG