Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България е мишена за кибератаки от Русия, а повечето българи се страхуват от руска окупация


Проруски демонстранти на 9 май в София
Проруски демонстранти на 9 май в София

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Украйна и руският газ
  • Хакерските атаки
  • Марин Петков

Украйна спира от днес близо една трета от транзита на руски газ за Европа. Държавната газопреносна компания в Киев обяви форсмажор заради “намеса на окупаторите в технологичния процес”.

Украйна съобщи, че контраофанзивата ѝ е успяла и руските сили са изтласкани на север от ключовия град Харков.

Телата на 44 цивилни са били намерени под развалините на сграда в Изюм. Според украинските власти тя е била разрушена от руските сили през март.

Броят на убитите и ранените цивилни в Украйна надхвърли 7 хиляди, показват данните на ООН. Към 9 май са убити 3381 души, включително 235 деца. Други 3680 цивилни граждани са били ранени.

Русия продължава с интензивния обстрел на завода "Азовстал" в обсадения южен град Мариупол. В него в момента се намират около 1000 украински войници и най-малко 100 цивилни.

Хората, които помагат

Тя изведе хората от Мариупол след два месеца преговори с руските власти. Всичко, което засяга евакуирането на цивилни в Украйна, е нейна отговорност. Прочетете историята на вицепремиерката на Украйна Ирина Верешчук.

Украинските бежанци в България търсят психологична помощ, но как да я намерят, ако специалистите в новата им страна не говорят техния език? Диляна Теохарова разказва за няколко успешни примера.

Искате ли да споделите с нас вашето мнение? Пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Кой атакува българските институции

В последния месец срещу български институции са извършени няколко кибератаки. Наличните данни сочат, че те са извършени от руски хакерски групи и са били добре координирани, каза пред Свободна Европа министърът на електронното управление Божидар Божанов. Може да гледате на видео и цялото интервю на Николай Лавчиев с Божанов.

Европейският съюз и Великобритания за първи път обвиниха Русия пряко в провеждането на кибератака. Досега при подобни случаи представителите на съюза са казвали само, че ударът идва "от Русия".

Над половината българи се страхуват от това Русия да окупира България, показва национално представително проучване на Фондация “Работилница за граждански инициативи”.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, помогнете и вие на други хора - изпратете им този линк, за да се абонират.

Как Русия и Китай консолидираха Запада

Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, каза президентът Румен Радев във вторник. Изявлението на Радев дойде след срещата му на "четири очи" с чешкия му колега Милош Земан в Прага.

Във Вашингтон премиерът Кирил Петков се срещна с вицепрезидентката Камала Харис и разговаря с държавния секретар Антъни Блинкен. Харис е поздравила България “за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет”.

Русия обвини Полша в бездействие и "снизходително отношение към действията на младежи неонацисти", след като по-рано в понеделник посланикът на Русия във Варшава беше залят с червена боя.

Вероятно сте пропуснали някои детайли от шествието в понеделник вечер в София. Хилядите протестиращи срещнаха по пътя си представители на проруски организации, които се опитваха да създават напрежение. Ще видите и какво правеше полицията.

На фона на войната в Украйна Западният свят се консолидира, а китайско-руската ос се втвърдява. В ход е едно фундаментално разместване и този процес ще заеме времето до края на сегашното десетилетие. Не пропускайте анализа на Владимир Шопов.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

“Вероятно най-интересното направление, в което Кремъл се опитва да влияе в България, са медиите. Ние може да видим случаи на журналисти, които видимо получават финансиране от Русия” - препоръчвам ви интервюто на Георги Лозанов с Тихомир Безлов за Дойче веле.

Когато луната изгрее, започват да се случват магичните неща. Това е идеята, дала името на Фестивала на светлините LUNAR, който се проведе в София. Марин Петков направи София "жива и цветна" и затова е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG