Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Всички искат третия мандат. Протест срещу “кражбата на Панаира”. Фандъкова пак нарежда паветата


Служебният регионален министър Иван Шишков и кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката в неделя.
Служебният регионален министър Иван Шишков и кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката в неделя.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Третият мандат
  • 110 хиляди убити руснаци
  • Алекс Фъргюсън

Номинираният от “Продължаваме промяната” за премиер Николай Денков връща в 10 часа на президента неизпълнения мандат. В края на седмицата ГЕРБ, ДПС, БСП, “Възраждане” и “Български възход” отхвърлиха декларацията на “Продължаваме промяната” за приоритети на управлението без нито едно изказване.

Сега Румен Радев трябва да избере на кого да връчи третия и последен мандат. БСП настоява да го получи, за да има правителство с “ограничен срок на действие”. “Демократична България” иска мандата, за да няма правителство по формулата “Вежди”, което ще е “задълбочаване в блатото”. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска “нов обществен договор” и предложи Христо Иванов за премиер. Сред искащите мандата се нареди и ДПС, за да предложи “програмно-експертен кабинет”. Според Асен Василев от “Продължаваме промяната” през април ще има нови избори, освен “ако не стане чудо”.

Ако имате мнение по тези новини, коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Убийци и крадци отиват на фронта

Русия съобщи, че е убила 600 украински войници при ракетна атака в Краматорск. Украйна отрече това и го нарече “пропаганда”. Репортери на Ройтерс посетиха мястото и не видяха доказателства за твърдението на Москва.

Сраженията в Източна Украйна продължиха и през последните дни, въпреки обявеното от Русия прекратяване на огъня по случай Рождество, което руснаци и украинци празнуваха на 6 януари.

Белият дом обяви нов пакет американска военна помощ за Украйна и нейните съседи на източния фланг на НАТО, който е в размер на 3,75 милиарда долара.

Украинската армия съобщи, че броят на убитите руски войници от началото на агресията на 24 февруари вече е над 110 хиляди.

Русия изпраща в Украйна не само мобилизирани, но и затворници. Убийци, крадци и наркотрафиканти вече са помилвани, защото са отишли да се бият в частната армия “Вагнер”.

Британската столица Лондон ще приеме международна среща на правосъдни министри от цял свят, които ще обсъдят данните за военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Как “агент 077” се озова в България

Той е "агент 077". От него светът научава и за медийната машина на "готвача на Путин" и за фабриката за тролове в Санкт Петербург. Той е Андрей Захаров и вече живее в България. Не пропускайте неговата история.

Окръжният съд в Русе отказа да екстрадира украинеца Дмитрий Трофимчук в Беларус. Властите там не могат да наложат спазване на човешките права, пише в мотивите си съдът.

В Пловдив стотици граждани протестираха срещу “кражбата на Панаира”. От години общината и правителството правят така, че този символ на града да мине изцяло под контрола на Георги Гергов, почетен консул на Русия.

В София кметицата Йорданка Фандъкова и регионалният министър Иван Шишков провериха какво не е наред с жълтите павета. Фандъкова каза, че те отново ще бъдат пренаредени по нова технология.

Демократична България” внесе законопроект, който предвижда нефтеният терминал “Росенец”, контролиран от “Лукойл”, да се върне на държавата и да се забрани даването му на концесия.

По предложение на ГЕРБ парламентарната външна комисия реши Гладоморът в Украйна през 1932-1933 година да бъде обявен за геноцид. Предстои да гласува и пленарната зала.

И още две за десерт

Няма сняг. Затова ски пистите в България, в съседните и не толкова близки страни изглеждат сюрреалистично. Вижте как изглеждат пистите, когато не са бели.

Роден е в семейство на работници. Самият той работи в заводи и пристанища, когато започва да играе футбол. Днес е смятан за най-великия треньор в историята на футбола. Алекс Фъргюсън е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG