Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Митрофанова се появи зад Радев в деня на Съединението. Владика нападна училите на Запад


Румен Радев в Пловдив в деня на Съединението.
Румен Радев в Пловдив в деня на Съединението.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Наводненията
  • АЕЦ Запорожие
  • Тереза Маринова

Посланичката на Русия Елеонора Митрофанова застана зад президента Румен Радев по време на тържествената заря-проверка в деня на Съединението в Пловдив. Москва обяви България за неприятелска държава, а малко преди това започна война срещу Украйна, която продължава повече от половин година.

България отбеляза 137 години от Съединението. По този повод Стефан Дечев разказва за първата предизборна кампания след това, през 1886 година. И тогава много политици казват “Без Русия не можем”, и тогава Русия се намесва.

Няколко часа по-рано Пловдивският митрополит Николай нападна училите на Запад българи и използва близки до пропагандата на Путин тези за лошия Запад и добрия Изток.

Очакваме вашето мнение на страницата ни във Facebook или на svobodnaevropa@rferl.org.

Войната не спира

Светът продължава да гледа с притеснение към украинската ядрена централа в Запорожие, която е превзета от руските сили. Ситуацията е “неудържима”, пише в доклада на експертите на ООН.

Назначеният от Русия комендант на южния украински град Бердянск е сериозно пострадал след взрив. Това е поредният опит за убийство на руски ръководител в окупираните територии.

Доклад на американското разузнаване твърди, че Русия е започнала да купува снаряди и ракети от Северна Корея, за да снабдява войските си в Украйна.

Новата премиерка на Великобритания Лиз Тръс говори с Володимир Зеленски и прие поканата му да посети скоро Украйна. По-рано тя прие номинацията от кралица Елизабет II да състави правителство.

Унгария заплашва да блокира подновяването на част от санкциите на Европейския съюз срещу Русия, ако трима руски олигарси не бъдат премахнати от списъка със забрана за визи.

Европейската комисия предложи всички други руснаци вече да чакат повече за визи, да плащат по 80 вместо досегашните 35 евро и да им бъдат изисквани повече документи.

Полицаи помагат на престъпници

Поне десетима гранични полицаи са участвали в различни схеми за трафик на мигранти, каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Те са работили на различни места по границата с Турция.

Държавата ще отпусне средства за подпомагане на пострадалите от наводненията в Карловско, каза премиерът Гълъб Донев в Каравелово. Политици от повечето партии отидоха да помагат в разчистването. Може да помогнете с SMS на номер 17 777 с текст DMS KARLOVO.

Слави Трифонов отговаря на въпроси на зрители на своята телевизия 7/8. Той отново каза, че целта му е да предизвика референдум, на който хората да бъдат питани дали да се свика Велико Народно събрание, което да направи България президентска република.

Намерете още минута и половина, за да видите защо се наложи бившият премиер Бойко Борисов да обяснява какво е искал да каже преди дни.

Препоръчайте този бюлетин и на познатите си. Изпратете им този линк, за да се абонират.

Защо фалират банки?

Фалитите на банки през 90-те доведоха до нови закони, а институциите уверяваха, че нови фалити няма да има. През 2014 г. това обещание се оказа фалшиво. Едно решение на съда в Страсбург от август тази година показа, че проблемите все още са тук. Не пропускайте този анализ на Николай Стайков.

Кабинетът на служебния премиер Гълъб Донев засега не е осигурил приходи и не е спестил харчове. Неговото основно занимание е "руският" газ. Как обаче може да се подобри икономическото благосъстояние на българите без парламент - препоръчвам ви и този анализ на Красен Станчев.

“Той ни освободи от психологическата бездна, че утрешният ден не е нищо повече от поредния ден. Цялото ми политическо съзряване премина под сянката на феномена Горбачов. Той не ни освободи, но ни позволи да вкусим свободата” - това е част от спомена на Иван Кръстев за починалия Михаил Горбачов.

Русия днес

Московски съд осъди на 22 години затвор разследващ журналист по обвинение в държавна измяна. Авторитарният чеченски лидер Рамзан Кадиров отрече да има намерение да се оттегля. А това е историята за дъщерята на Кадиров, която не трябва да пропускате. Тя е само на 23 години и вече има бизнес за милиони.

Присъединете се към общността на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Талантлива, емоционална, инатлива. Така е описвана Тереза Маринова - едно от величията в българската лека атлетика и носител на олимпийско злато в тройния скок. Тя навърши 45 и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG