Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: МВР и БФС се изкараха безгрешни. “Най-хубавото предстои”, обеща Пеевски


Десетки протестиращи и полицаи бяха ранени на 16 ноември в София
Десетки протестиращи и полицаи бяха ранени на 16 ноември в София

Добро утро. Най-важното днес:

  • МВР обвини кмета на София за безредиците
  • Путин забеляза войната
  • Отиде си Людмил Тодоров

Парламентът отхвърли вота на недоверие срещу правителството на Николай Денков, което получи подкрепа от “Продължаваме промяната - Демократична България”, ГЕРБ-СДС и ДПС. “Истинската драма ще дойде на ротацията”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски каза, че "нищо не се е успокоило" за правителството и "най-хубавото тепърва предстои".

И то започна. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов прехвърли на новия кмет на София Васил Терзиев отговорността за размириците миналия четвъртък. Тогава пострадаха десетки протестиращи и полицаи, а униформени бяха заснети да бият наред мирни граждани.

Докато министърът отговаряше на въпросите на депутатите, пред парламента се събраха стотици полицаи. Те казаха, че са там “спонтанно”, въпреки че с тях бяха и шефовете им. Полицаите защитиха министъра си - ПП-ДБ поискаха оставката на Калин Стоянов, който пък получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС.

Президентът на БФС Борислав Михайлов също беше изслушан от депутати и също отхвърли всякаква отговорност, въпреки че протестиращите искаха единствено неговата оставка.

БФС по никакъв начин не помогна за свалянето на напрежението, а безредиците бяха използвани като още един повод за ГЕРБ и ДПС да атакуват своите партньори от ПП-ДБ. Така звучи анализът на колегите Борис Митов и Николай Лавчиев.

В това време Николай Денков говори пред Европейския парламент. Той поиска приемане в Шенген като гаранция, че България ще продължи да се развива демократично въпреки руските хибридни атаки.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, изпратете линк за абонамент и на вашите приятели.

Григорова ли е новата звезда на лявото?

Парламентът направи първа крачка към предсрочния отказ от вноса на руски петрол. Решението на управляващите е “Лукойл” да спре да изнася продукти от руски петрол от Нова година, а от март да спре изобщо да внася руски петрол. Това беше одобрено на първо четене от икономическата комисия.

Въглищните региони бяха забравени и предстои да се превърнат в “потънали гемии”, пише икономистът Красен Станчев. Според него това е резултат от десетилетия недалновидна, но обяснима политика.

Един от подкрепящите протестите на работници срещу затваряне на въглищните централи е бившата синдикалистка Ваня Григорова, която изгуби на косъм изборите за кмет на София. Сега много очи са насочени към нея, а въпросът е дали тя ще се превърне в новото лице на лявото. Не пропускайте този анализ.

Той иска да се спаси в България

Алиреза е иранец, приел християнството. Преследван е заради вярата си и бяга в България, защото се страхува за живота си. Властите обаче му отказват закрила и го заплашват с депортиране, въпреки че в Иран има издадена смъртна присъда. Намерете време за тази видео история.

В сряда дойде новината, че Държавната агенция за бежанците ще трябва отново да разгледа молбата му за закрила, както реши съдът.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Путин забеляза войната

Президентът на Русия Владимир Путин нарече войната в Украйна “трагедия”, която трябва да се спре. Не сте забравили, че миналата година руската армия нападна независимата държава Украйна по заповед именно на Путин.

Полша повдигна обвинения в шпионаж в полза на Русия на 16 чуждестранни граждани. Те са заподозрени в саботаж и събиране на информация за доставки на военно оборудване за Украйна

Българският парламент одобри споразумението за безвъзмездно предоставяне на бронетранспортьори на Украйна.

Важни имена

Те мечтаят да опознават планетите. Осем момичета и момчета спечелиха 1 златен, 1 сребърен и 6 бронзови медала на Международната олимпиада по астрономия. Те са Човек на деня на Свободна Европа.

Писателят, сценарист и режисьор Людмил Тодоров почина. Негови са филмите „Шивачки“, „Бягащи кучета“, „Емигранти“, „Любовното лято на един льохман”, „Миграцията на паламуда“ и много други.

„Ако има провидение, защо добродетелните хора ги застигат нещастия?”, пита Лицей Аней Сенека в „За провидението”. Той пък е герой в тази история от поредицата на Пламен Асенов за великите европейци.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин този бюлетин в пощата си.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG