Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България продължава с руския петрол, но спира “луксозното пребиваване” на украинците


Кирил Петков на срещата на ЕС в Брюксел
Кирил Петков на срещата на ЕС в Брюксел

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Преместването на бежанците
  • Разкачването от Русия
  • Андреус Тапинас

Дойде денят, в който хиляди украински бежанци трябва да се изнесат от хотелите, в които досега бяха настанени. Кабинетът прекрати плана за разселването им и сега хората не знаят къде отиват, как да стигнат дотам и какво ги очаква после. Свободна Европа разказва от мястото на събитието.

Премиерът Кирил Петков призова за край на "луксозното пребиваване" на украински бежанци в България. Думите му идват ден след като вицепремиерката Калина Константинова обяви рязка промяна в държавния план. Тя обвини самите украинци за провала, а някои от тях разказаха пред Свободна Европа, че нямат никаква информация.

Имате ли мнение по тази тема? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org.

Живот без руски петрол и газ

Лидерите на Европейския съюз се разбраха за ембарго върху руския петрол, но с изключения. Едно от тях е България, а Бургас ще бъде единственото пристанище в ЕС, което ще приема танкери с руски петрол.

Унгарският премиер Виктор Орбан се представи за големия победител от преговорите. Тук може да прочетете какво точно е решението за петролното ембарго, какви са изключенията и кой какво получава.

"Газпром" обяви, че спира доставките за водещата датска енергийна компания "Йорстед", както и за германската "Шел енерджи Юръп". Причината е, че те не са извършили плащанията в рубли. Преди това “Газпром” спря доставките за Нидерландия и Финландия. Първи бяха България и Полша, а тук може да си припомните, че има живот и след руския газ.

Разкачването от Русия

Поддържаните от Русия сепаратисти в Донецк планират да национализират чуждестранните кораби, намиращи се на пристанището в Мариупол, сред които е и българският кораб "Царевна".

Агенцията по вписванията е отказала на бившия финансов министър Милен Велчев и неговите съдружници да придобият българския бизнес на руската ВТБ. Причината - руската банка е в списъка със санкциите на ЕС.

"Ние сме свидетели на разкачване на Европа от енергийната и стопанска система на Русия". Това каза анализаторът Владимир Шопов пред Генка Шикерова в Студио България на Свободна Европа. Намерете време да гледате интервюто днес.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, помогнете и вие на други хора - изпратете им този линк, за да се абонират.

Нови оръжия за Украйна

Американският президент Джо Байдън каза, че САЩ ще предоставят на Украйна по-модерни ракетни системи и муниции, за да могат "по-точно да обстрелват ключови цели на фронта". Става дума за високомобилните артилерийски ракетни системи HIMARS.

Пореден украински град е в руини - това е Северодонецк. Руските сили вече превзеха значителна част от града и ситуацията е “изключително тежка”, както казват местните хора.

Съд в североизточния украински град Котелва осъди двама руски войници на по 11 и половина години затвор, след като ги призна за виновни в извършването на военни престъпления.

Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО вече започна. Двете държави произвеждат оръжия, част от които сега ще влязат в арсенала на НАТО. Тук може да разгледате част от оръжията, които се произвеждат в двете страни.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате новините направо в телефона си.

И Човека на деня

С негова помощ една страна малка страна с население от 2,7 милиона души събра 5 милиона долара за три дни. Това е литовският телевизионен водещ Андреус Тапинас. Той събра парите, за да купи турски безпилотен самолет "Байрактар" за нуждите на украинските военни сили. Тапинас е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG