Връзки за достъпност

Извънредни новини

В ареста заради обеци. Русия издаде първите присъди за "ЛГБТ екстремизъм"


Активисти участват в протест срещу поправките в руската конституция относно ЛГБТ-общността в Москва, Русия, 15 юли 2020 г.
Активисти участват в протест срещу поправките в руската конституция относно ЛГБТ-общността в Москва, Русия, 15 юли 2020 г.

Руски съдилища произнесоха първите присъди на граждани, обвинени в „ЛГБТ екстремизъм“, съобщи Ройтерс в четвъртък. Обвиненията са за показване и разпространение на символи, свързвани с ЛГБТ общността.

Новината идва, след като през ноември миналата година Върховният съд на Русия обяви „международното ЛГБТ движение“ за „екстремистка“ структура и я забрани. Само ден след забраната последваха проверки от полицията в гей клубове и сауни в Москва.

В четвъртък съдът в южната област Волгоград призна мъж за виновен по обвинение в „показване на символи на екстремистка организация“, след като той публикува снимка на ЛГБТ знаме в интернет.

Става въпрос за знаме в цветовете на дъгата. Това е един от символите на движението за права на ЛГБТ хората - лесбийки, гейове, бисексуални и транс хора.

На мъжа е наложена глоба от 1000 рубли. Той се е признал за виновен и е казал, че е публикувал изображението „от глупост“, казват още от съда.

В понеделник жена от Нижни Новгород пък получи присъда от 5 дни административен арест, защото е носила обеци с изображение на дъга.

Жената е била повикана в полицейското управление, след като видео с нейно участие е било публикувано в социалните мрежи. Във видеото се вижда как тя седи в кафене в Москва и носи обеци с цветовете на дъгата. Заедно с нея е мъж, който има малка значка с украинското знаме.

Видеото показва как друг мъж се приближава до двойката и настоява жената да свали обеците си.

В момента тече съдебен процес и срещу фотографка, която е публикувала в социалните мрежи снимка на знаме в цветовете на дъгата.

Забраната на ЛГБТ движението като „екстремистко“ е поредното нарушение на ЛГБТ хората в Русия. През 2022 г. руският парламент разшири обхвата на закон от 2013 г., който забранява разпространението на „ЛГБТ пропаганда“ сред деца. Този закон вече обхваща всички възрасти и спира споделянето на всякаква информация по ЛГБТ теми.

През юли миналата година Москва забрани и извършването на операции за смяна на пола, от каквито имат нужда транс хората.

Сега руското законодателство забранява на всеки в страната да „показва символите“ на организации, които държавата смята за екстремистки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG