Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Резултатите са ясни, но всички мълчат. Путин се пази с противовъздушни ракети


Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Имаме резултати от изборите
  • Не знаем какво следва
  • Но има кой да брои лъжите

ЦИК обяви окончателните резултати по-малко от 24 часа след края на изборния ден. ГЕРБ са първи с 26,51% от гласовете, следвани от ПП-ДБ с 24,54 на сто. Проруската “Възраждане” изпревари ДПС, а БСП не са последни, защото Слави Трифонов също влезе в парламента.

"Почти по всеки протокол се задраскваше". Промените в изборните правила забавиха отчитането на гласовете, имаше масово сгрешени протоколи и големи опашки при предаването на бюлетините.

Общо 122 машини за гласуване не са работили в изборния ден, съобщи ЦИК. Причините все още не са известни.

Рекордьор по преференции е Славена Точева от ГЕРБ и от Варна. Колегите в “Булевард България” припомнят коя е тя.

Имаме резултати. А сега какво?

Никой нищо не казва. Единственият политически коментар досега е статус на Христо Иванов от изборната нощ, че “демокрацията е разговор между несъгласни”.

Обади се един бивш министър от “Продължаваме промяната”. Николай Събев поиска оставките на “Асен Василев, Даниел Лорер и групата им”. Не се разбра какво има предвид.

От данни на “Алфа рисърч” и “Тренд” обаче се разбра какъв тип хора подкрепят най-много отделните партии. Повечето роми са гласували за ГЕРБ и БСП, най-много висшисти са подкрепили ПП-ДБ и “Възраждане”, а за ДПС са дали гласа си най-много хора от селата.

Докато чакаме първите думи на политиците, прочетете предложението на Красен Станчев за излизане от ситуацията. Преди 33 години разделението в България също беше дълбоко, но тогава партиите се споразумяха за управление с точна програма.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

“Ще убием всички”

"Въпреки шума в Европа и САЩ". Русия планира да разположи тактическите си ядрени оръжия в Беларус по протежението на границата с Полша, каза руският посланик в Минск Борис Гризлов.

“Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички”. Помните ли думите на този руски военен блогър? Той беше взривен в кафене в Санкт Петербург, а руските власти задържаха млада жена за атентата.

В това време президентът на Русия Владимир Путин е взел мерки да не би някой да го атакува. Близо до негова резиденция е разположена зенитна ракетно-артилерийска система "Панцир-С1", съобщи екипът на Навални.

Финландия влиза в НАТО

Днес Финландия става член на НАТО. В Брюксел ще бъде издигнато знамето на 31-та държава членка. У дома обаче Сана Марин загуби изборите от лидера на консерваторите Петери Орпо.

Черна гора се разделя с една политическа легенда. Яков Милатович беше избран за президент, след като спечели около 60% от гласовете на балотажа срещу дългогодишния лидер Мило Джуканович.

Бившият президент на Косово и лидер на разформированата Армия за освобождение на Косово Хашим Тачи пледира невинен по всички повдигнати му обвинения в началото на съдебния процес за военни престъпления в Специализирания съд в Хага.

Последвайте Свободна Европа и във Viber, за да получавате най-важното направо в телефона си.

Човек на деня

Те живеят в Германия, но следят българската политика. Екипът на проекта „Лъжеш ли?“ смята дезинформацията за проблем, затова проверява твърдения на политици по време на кампании. Правят го вече за пети път. Те са Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG