Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: В 12 без 5 ГЕРБ заговори за избори. Новият БФС е като стария


Мария Габриел и Николай Денков. Колаж
Мария Габриел и Николай Денков. Колаж

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Преговорите за правителство
  • ГЕРБ за бежанците
  • Путин

ГЕРБ спря преговорите с ПП-ДБ или поне така излезе от два неясни брифинга, дадени късно вечерта в неделя. В тях говориха двете коалиции, които преговарят за правителство. В понеделник се очаква президентът Радев да връчи мандат за съставяне на кабинет. От ГЕРБ казаха, че проблемът в преговорите са министрите, а ПП-ДБ смята, че проблемът е в това, че ГЕРБ не иска да подпише споразумение. Атанас Атанасов от ПП-ДБ призова Бойко Борисов да се намеси в преговорния процес. Досега той се води без пряко участие на лидера.

Патриархът

Патриарх Неофит беше погребан в „Света Неделя“. За да се стигне до мястото, тленните останки на патриарха бяха положени върху оръдеен лафет, теглен от бронетранспортьор. Твърди се, че това е същият лафет, който е бил използван при погребението на цар Борис Трети през 1943 г.

Даниел Лорер

Депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер беше нападнат от малка група хора с антисемитски призиви „да си ходи в Израел“, както и с възгласи „безродник“, „българоубиец“, „ционист“, „евреите унищожиха този свят“ и подобни. Сред нападателите, а после и сред хората, които протестираха срещу Лорер пред парламента, имаше политици от националистически партии. ПП-ДБ осъди проявата, но не употреби думата „антисемитизъм“.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

ГЕРБ и бежанците

Няколко инцидента с участието на чужденци доведоха дотам, че политици от ГЕРБ, ВМРО и други партии започнаха да говорят за „безпрецедентна мигрантска гриза“. Всъщност такава няма, но въпросът е защо тогава тези партии вдигат шум. Според политолога Даниел Смилов те създават паника, за да отклонят вниманието от пътната карта на газопровода „Турски поток“.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

БФС

Новият председател на Българския футболен съюз (БФС) е бившият футболен национал Георги Иванов, наричан Гонзо. Новото ръководство на БФС уж е ново, но всъщност е като старото, пише Николай Лавчиев. В него влизат хора от ГЕРБ и ДПС, както и хора, близки до братя Домусчиеви.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Путин

Русия обяви, че Владимир Путин е победил на изборите с 87%. Президентският вот протече и на територията на чужди държави, превзети от Русия със сила. В изборите не участва опозиционен кандидат. По обед протече протестна акция, включително и в София, за която беше призовал опозиционерът Алексей Навални, преди да загине в руски затвор – хората се събраха пред избирателните секции, за да покажат, че са против Путин и са много.

Въпросите, които предстои да се решат, е дали САЩ и ЕС ще признаят изборите и дали ще приемат, че Путин е легитимен президент на Русия. Много наблюдатели смятат, че това са два отделни въпроса.

Западът и Русия

Президентът Байдън определи Владимир Путин като диктатор-убиец и чист разбойник. Байдън и по-рано е давал подобни определения за Путин, но изказванията му зачестиха след като опозиционерът Алексей Навални загина в руски затвор.

Френският президент Еманюел Макрон повтори твърдението си, че войници от западни държави може да се наложи да участват в сухопътни операция срещу руските сили. Той каза това в интервю за вестник Льо паризиен.

Войната

Русия продължава да обстрелва Одеса, Днепропетровска и Сумска области. В същото време продължава и обстрелът на руска територия в районите, близки до границата с Украйна – те се извършват от три поделения, които са под ръководството на украинската армия, но се състоят от граждани на Русия. В събота беше също така ударена още една рафинерия на „Роснефт“.

Без да има флот, Украйна нанася сериозни щети на Русия в Черно море. Освен това Киев възстановява и собствения си флот. Това става в Турски води и със западна помощ.

И две препоръки

Петър Чухов спечели наградата за поезия „Пеньо Пенев“. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Оливър Стоун направи т.нар. имиджов филм за бившия казахстански лидер Нурсултан Назарбаев. Той е правил такива и за Путин, Уго Чавес и Фидел Кастро. Тук разказваме колко струва това, особено ако имаш прокремълски продуцент.

… плюс моят личен фаворит

Преди точно 100 години един швейцарски пилот каца в Техеран. Задачата му е да достави самолет на страната, която още не се казва Иран, а Персия. Цялата история му дава възможност да снима страната от птичи поглед. Днес снимките му се пазят в библиотека в Цюрих, а тук можете да видите част от тях, подбрани от Еймъс Чапъл.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG