Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще се убедим, че сме много". Москва блокира сайта на акция срещу Путин, планирана за президентските избори


Предизборен билборд за президентските избори в Русия, на които Владимир Путин ще бъде преизбран за пети пореден мандат. Снимката е от декември 2023 г.
Предизборен билборд за президентските избори в Русия, на които Владимир Путин ще бъде преизбран за пети пореден мандат. Снимката е от декември 2023 г.

Руската агенция за медиен мониторинг Роскомнадзор блокира уебсайта на акция, която цели да изрази несъгласие с предстоящото преизбиране на президента Владимир Путин. За това съобщи в неделя Радио Свобода.

Новината идва няколко дни след погребението на руския опозиционен политик Алексей Навални, който почина в затвора на 16 февруари. Малко преди смъртта си той е изявил подкрепа за блокираната инициатива. Всичко това се случва седмици преди президентските избори в Русия, който предстоят между 15 и 17 март 2024 г.

Путин е най-дълго управлявалият лидер на Кремъл след съветския диктатор Йосиф Сталин. Действащият президент заема различни властови постове в Русия без прекъсване от 1999 г.

През 2020 г. бяха приети конституционни поправки, които му дадоха право да се кандидатира за още 2 мандата. Така той може да остане президент до 2036 г. Победата му на предстоящите през март избори се приема за гарантирана.

Проектът, чийто сайт е блокиран от Роскомнадзор през уикенда, се нарича „На обяд срещу Путин“. Инициативата призовава хората, които не са съгласни с кандидатурата на Путин за президент, да отидат в избирателните секции точно в 12 часа на 17 март.

Тези, които дойдат до избирателните секции, са насърчени да гласуват за един от тримата други кандидати освен Путин или пък да пуснат невалидна бюлетина. Инициативата е по идея на бившия депутат от Санкт Петербург Максим Резник.

Идеята е опонентите на действащия президент да покажат числеността си, като същевременно не нарушават закона. В Русия хората, които взимат участие в протестни акции и демонстрации, често са задържани от полицията.

„Като отидем до избирателните секции, ще покажем на другите и ще се убедим, че сме много. Можем да се превърнем в сила, която не може да бъде скрита“, пише на вече блокирания уебсайт на проекта.

Алексей Навални изрази подкрепата си за акцията в началото на февруари, няколко седмици преди смъртта си.

„Най-важното е, че това ще бъде истинска общоруска протестна акция“, написа опозиционерът, цитиран от Радио Свобода. По-рано негови съмишленици призоваха на изборите да се гласува за всеки кандидат, различен от Путин.

На 16 февруари руските власти съобщиха за смъртта на Навални в колонията. Вдовицата на опозиционера и сътрудниците му са убедени, че той е бил убит и обвиняват за смъртта му Путин. Преди няколко години Навални направи опит да се кандидатира за поста на президент в изборите през 2018 г., но беше спрян.

Тазгодишните президентски избори в Русия ще се проведат в рамките на три дни - от 15 до 17 март, а победителят ще бъде обявен през май. Гласуването ще се състои и в териториите, които Русия окупира след пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

В бюлетината ще има четирима кандидати - Путин и представители на партиите в парламента.

В края на декември критичната към Кремъл журналистка Екатерина Дунцова получи отказ да продължи кампанията си за участие в президентските избори. Аргументът беше, че е допуснала формални пропуски.

В началото на февруари руската Централна избирателна комисия отстрани още един потенциален опозиционен кандидат - Борис Надеждин.

Независими наблюдатели определят руските избори като несвободни. Експертите са единодушни, че победата на действащия президент е предрешена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG