Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Войната на Русия доведе бомба и в България. Някой си купи евтино вила до Велинград


В понеделник около Паметника на Съветската армия в София беше издигнато скеле.
В понеделник около Паметника на Съветската армия в София беше издигнато скеле.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Може и да не научим чий е дронът
  • Блокадата на София остава за сряда
  • Рамазан Рамазанов

България се събуди в понеделник с дрон с прикрепена бомба, кацнал върху скалите до Тюленово, близо до Шабла на северното Черноморие. По обяд военни взривиха бомбата заедно с летателния апарат. Никой не пострада.

Засега не знаем дали дронът е руски или украински, но със сигурност има общо с войната, която Русия води срещу Украйна, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той предположи, че дронът може да е престоял две седмици в морето, преди да изплува на българския бряг.

Това се случи на фона на десетки блокирани пътни възли из цялата страна. Производители на зърно извадиха трактори, за да протестират срещу отмяната на забраната за внос на украинско зърно. Премиерът Николай Денков ги покани на преговори, но те отказват.

Обещаната за днес блокада на София се отлага с един ден. Представител на протестиращите каза, че машините ще останат на входовете на столицата, за да изчакат друг синдикален протест.

Земеделският министър Кирил Вътев каза пред бТВ, че Европейската комисия е щяла да наложи глоби на България, ако не е била отменена забраната за внос на украинско зърно.

Препоръчвам ви мнението на икономиста Красен Станчев по темата. Неговият съвет накратко звучи така: Махни субсидиите, за да няма протест на субсидираните.

Днес задължително намерете още 6 минути, за да гледате видеото на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов от Царево - какво точно уби четирима души по време на наводнението: дъждът или мостът?

И Сарафов ще може да бъде разследван вече

Парламентът прие на първо четене поправка в Закона за съдебната власт, която ще позволи специално назначен прокурор да може да разследва и заместниците на главния прокурор. След като Сарафов започна да изпълнява функциите на Гешев, се оказа, че законът не е предвидил тази възможност и той остава недосегаем.

Националната контролна комисия на партия “Да, България” наказа с предупреждение за изключване Мустафа Емин. Той подаде оставка като съветник на военния министър Тодор Тагарев, след като беше обвинен от лекари и сестри в “Пирогов”, че се е държал непристойно.

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" се роди за парламентарни избори като конкурент на ГЕРБ. Сега управляват заедно. Форматът ПП-ДБ се затвърди и за предстоящия местен вот, но това ражда напрежение. Може ли то да провали обединението? Прочетете анализа на Катерина Василева.

Енергийният експерт Бойко Ницов, който настоява от години за намаляване на българската зависимост от руски енергоизточници, беше избран за представител на държавата в Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас", съобщава “Медиапул”.

Колегите в “Сега” пишат за още по-интересна история - държавната болница във Велинград е продала луксозна вила в ловен парк за 51 хиляди лева. Решението е взето на едно от последните заседания на служебното правителство на Гълъб Донев.

Ако този бюлетин ви е полезен, изпратете и на ваши приятели линк за абонамент.

Сделка между САЩ и Иран

Правителството на Украйна уволни всичките шестима зам.-министри на отбраната. Това става две седмици след уволнението на министъра.

Тежки сражения между украински войници и нахлуващи руски сили се водят около Клишчиевка - ключово село в Донецка област в Източна Украйна, за което президентът Володимир Зеленски съобщи, че е било освободено.

Задължителна военна пропаганда. Така започва новата учебна година в Русия. Ако досега "патриотичните" уроци бяха заобиколими, това става все по-трудна работа. Има ли все пак изход?

САЩ и Иран се споразумяха за размяна на петима ирански и петима американски затворници след месеци на преговори. Освобождаването им зависеше от прехвърлянето на замразени 6 милиарда долара ирански активи, спечелени от продажбата на петрол на Южна Корея, към банки в Доха.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

От 10 години България, традиционно добра в борбата, беше слязла от световния тепих. Сега обаче това се промени. Рамазан Рамазанов спечели бронзов медал на Световното по борба и гледа към олимпийските игри. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG