Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Проруски партии си намериха кауза след решението на София да се отърве от съветския паметник


Представители на "Възраждане", БСП и "Левицата" се заканиха на бранят съветския паметник в София.
Представители на "Възраждане", БСП и "Левицата" се заканиха на бранят съветския паметник в София.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Паметникът
  • Спасяването и депортирането
  • Жулиет Бинош

Столичният общински съвет реши, че Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен. Самият паметник обаче е държавна собственост и затова сега кметицата Йорданка Фандъкова трябва да поиска от областния управител да си премести имуществото към Музея на социалистическото изкуство.

Международната организация „Репортери без граници“ призова българката застрахователна компания „Лев инс“ да се откаже от делото си срещу онлайн медията Медиапул.

Съдът на Европейския съюз излезе с постановление, че България нарушава европейското законодателство, като позволява на ТЕЦ "Марица изток 2" да замърсява със серен диоксид.

Министерството на околната среда чака резултатите от проверката на европейската прокуратура за нарушенията в ТЕЦ-овете на Ковачки, преди да реши дали да предприеме някакви действия, каза министърката Росица Карамфилова.

Пуснатият от ареста бизнесмен Велико Желев даде интервю за бТВ. Получателят на над милиард държавни поръчки се оплака, че в България бизнес не може да се прави и “колкото по-рано избягаш, толкова по-добре”. Откъде все пак се взе този човек? Може да гледате този видео портрет.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Спасяването и депортирането на евреите

Днес е 10 март, когато България отбелязва 80 години от спасяването на своите евреи. Точно преди 80 години обаче близо 50 хиляди евреи запазват живота си, но 11 хиляди други са депортирани до газовите камери. Не пропускайте този исторически разказ на Стефан Дечев - каква е ролята на цар Борис III за оцеляването и депортацията на евреите.

Градове, които вече ги няма

Също днес парламентът на Грузия има извънредно заседание, на което се очаква да отхвърли приетия на първо четене закон за “чуждестранните агенти”, който предизвика масови протести в страната.

Протестиращите го наричат “руския закон”, защото копира репресивното законодателство на Путин. В това време руската армия отново атакува с ракети най-големите градове на Украйна - Киев, Харков и Одеса.

Украйна потвърди, че войникът, чийто предполагаем разстрел се вижда на видео в социалните мрежи, е служещият в Териториалната отбрана на Черниговска област Александър Мациевский. По-рано беше съобщено друго име.

Те са сринати почти до основи. Безполезни железа и бетон стърчат насред пепелищата. Така изглеждат украинските градове Мариупол, Мариинка, Бахмут, Рубижне - съвсем доскоро живи места с хиляди жители. Унищожи ги руската армия.

Последвайте Свободна Европа и във Viber, за да получавате най-важното направо в телефона си.

Кой ще се изправи срещу Ердоган

Турция ще избира президент на 14 май. Този път опозицията тръгва обединена срещу Реджеп Ердоган. Някои наричат политика, който се заема с трудната задача да детронира Ердоган, "турския Ганди". Прочетете кой е той.

Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и нанесе побой на граждани по време на шествие по повод 8 март. Сблъсъците по време на 21-ия вечерен феминистки поход са били последвани от голям брой арести.

"Време е да спрем да губим човешки животи.“ Това каза една от участничките в шествието за 8 март и в София. „Счита се, че е нещо нормално мъжете да бият жените си. Затова съм тук”, каза друга жена. Прочетете репортажа на Катерина Василева.

Утре ви очаква новият епизод на седмичния бюлетин “Голямата картина” - само историите, без които не можете. Ако още не сте го направили, може да се абонирате тук.

Човек на деня

Тя е първата актриса, която има в колекцията си Оскар, Сезар, Бафта, както и отличия от трите големи световни филмови фестивала: тези в Кан, Венеция и Берлин. В четвъртък Жулиет Бинош стана на 59 години и е Човек на Деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG