Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия ще продава по-малко петрол, а Украйна засега не получава самолети


Санкциите вече сринаха курса на руската рубла. Илюстрация
Санкциите вече сринаха курса на руската рубла. Илюстрация

Добро утро. Най-важното днес:

  • Самолетите
  • Петролът
  • Жените

Това се разви в тъмните часове на денонощието. Полша предостави на САЩ всички свои изтребители МиГ-29 с идеята да бъдат дадени на Киев. Вашингтон отхвърли офертата заради неяснотата как машините могат да стигнат до Украйна, без да излетят от територията на НАТО.

САЩ и Великобритания наложиха пълна забрана на вноса на руски петрол и газ. “Ние няма да участваме в субсидирането на войната на Путин”, каза президентът Джо Байдън.

Малко по-рано Москва заплаши, че ще спре подаването на газ за Западна Европа по “Северен поток 1”, ако санкциите засегнат и петрола.

Световният гигант Shell обяви, че спира всякаква работа с Русия. Компанията няма повече да купува руски петрол и газ, прекратява участието си в проекти за добив и затваря всичките си бензиностанции.

Може ли Западът да си позволи да обърне гръб на руския петрол и как това може да се отрази на Русия - Андриян Георгиев обяснява в “Дневник”.

Ако Европейският съюз вземе решение да бойкотира руските газ и петрол, България най-вероятно няма да се включи, каза премиерът Кирил Петков. "Ние сме твърде зависими”, каза той.

В последните години България не направи нищо, за да намали енергийната си зависимост от Русия, дори напротив. София подкрепи плановете на Путин да изолира Украйна. Не пропускайте анализа на Елица Симеонова за това как и България помогна на Путин срещу Украйна.

Ако имате коментар по тази тема, изпратете ни го на svobodnaevropa@rferl.org или на страницата ни във Фейсбук.

Колко са руските загуби

Тази сутрин жителите на Киев, Чернигов и още няколко града се събудиха от сирени за въздушна атака. Украйна очаква нападение срещу столицата си.

След няколко провалени опита, във вторник евакуацията от няколко украински града започна. Русия обяви спиране на огъня за 12 часа през деня. Според Украйна обаче обстрелването е продължило дори и в тези коридори.

ООН съобщи, че вече над 2 милиона души са избягали от Украйна. Малко повече от половината от тях са в Полша.

Украинският генерален щаб съобщи нови данни за загубите на Русия - повече от 12 хиляди войници, 300 танка и над 1000 бронирани машини.

Украинските сили съобщиха също, че са ликвидирали висш руски генерал в района на Харков. Това е генерал-майор Виталий Герасимов, ветеран от Чечня, Сирия и Крим.

“Окупаторите са деморализирани” и темпът на настъпление на руските сили се забавя, твърди още украинското командване.

Ако Путин пристъпи към тотална война, може да бъде приложена тактиката на "изгорената земя", прогнозира в Студио България на Свободна Европа бившият военен министър Георги Панайотов.

Как се води психологическа война? И каква е връзката между военното дело на 20 век и фалшивите новини в социалните мрежи през 21 век? Надежда Цекулова разказва.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

В това време в България

Прокуратурата разпространи информация за онзи списък от 19 имена на предполагаеми мафиоти, които премиерът Кирил Петков им връчи. Осем души от този списък са “чисти”, а за другите 11 има данни, установи прокуратурата.

В парламента ДПС връчиха на премиера свои сигнали срещу бизнесмена и издател Иво Прокопиев. Петков им отговори, че очевидно виждат общ проблем и “този главен прокурор трябва да си ходи”.

Премиерът съобщи също, че правителството ще изкупи от български производители 1,5 млн. тона пшеница. Застраховката е заради войната, а Украйна и Русия са основни износители.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И три препоръки

Те са учителки, лекарки, журналистки. Единственото общо между тях е войната, за която отказват да мълчат. Дамяна Велева разказа за тези жени на 8 март. Прочетете техните истории.

Още една вдъхновяваща история - "Виждаме те. Наистина те виждаме". Как едно украинско момиче трогна звезди от "Замръзналото кралство".

Тя спечели златото в биатлона в първия ден на Зимните параолимпийски игри в Пекин, а след това и сребро в бягането на дълги разстояния. Оксана Мастърс спечели първия златен медал за САЩ, но посвети победата на родната си Украйна. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG