Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Руските войски се появиха бързо. Борисов беше разпитан, а хората в България намаляват


Бойко Борисов след разпита в полицията, 6 януари 2022 г.
Бойко Борисов след разпита в полицията, 6 януари 2022 г.

Добро утро. Ето най-важното:

  • Сблъсъците в Казахстан
  • Измамите на изборите
  • Роуън Аткинсън

Десетки убити и хиляди ранени. Това е резултатът до момента от сблъсъците в Казахстан. Насилието продължава и след пристигането на войски от Русия и Беларус.

Първо в Казахстан пристигнаха руски парашутисти на мисия, която те определят като мироопазваща.

Изпращането на руски войски беше анонсирано от премиера на Армения Никол Пашинян от името на регионалната Организация на договора за колективна сигурност, в който Русия играе главната роля. Преди това президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поиска помощ срещу протестиращите, които той нарича терористи. Всичко започна като протести срещу скъпите горива, но прерасна в бунт срещу властта.

Местната полиция официално съобщи за десетки “елиминирани” протестиращи, което означава убити. Може да видите най-интересното в това видео само в 1 минута.

В САЩ президентът Джо Байдън обвини предшественика си Доналд Тръмп, че е създал „мрежа от лъжи“ за проведените през 2020 избори. Това се случи в речта му по повод първата годишнина от нападението на Капитолия.

Заговор или стихия? Какво се случи тогава? Година по-късно събрахме отговорите на най-задаваните въпроси за този незабравим 6 януари във Вашингтон.

Пишете ни какво мислите на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте във Facebook.

Няма хора

Първи данни от проведеното миналата есен национално преброяване - населението в България е 6 милиона и половина. Това означава, че се е стопило с над 11% само за последните 10 години.

Новите случаи на COVID-19 за последното денонощие в страната са 5525. В болници са приети още 603 човека, починалите за деня са 72-ма.

Министерството на здравеопазването съобщи, че в началото на следващата седмица карантината, на която подлежат лицата с лабораторно доказан COVID-19, ще бъде намалена от 14 на 10 дни.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Борисов беше разпитан

"Никога не съм притежавал кюлчета, нито съм купувал, нито съм притежавал каквото и да било", каза бившият премиер Бойко Борисов на излизане от полицията. Той отново беше разпитан за снимките с пачки и кюлчета от спалнята му.

МВР е установило десетки нарушения при разкриването на подвижни секции за гласуване на изборите на 11 юли, каза министърът Бойко Рашков. Припомнете си как започна тази история от едно разследване на Свободна Европа.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов нарече незаконен мораториума върху цените на тока и парното. Той очаква остра реакция от Брюксел.

Ако се обърквате в тази история - Полина Паунова обяснява какъв е проблемът с КЕВР и какво смятат да правят новите управляващи с комисията.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber и ще получавате всичко направо в телефона си.

Две препоръки от колегите

Вълка иска да гори боклука на България в нов завод до Павликени, съобщава “Капитал”. Проектът е над два пъти по-голям от софийския, скрит е зад инвестиция в производство на каменна вата и предизвика недоволството на местните жители.

Преди дни над България прелетя чужд военен самолет, който обаче превозвал частни лица. Липсата на повече информация развихри конспираторите. Георги Ангелов в “Офнюз” разкрива за какво всъщност става дума.

И два десерта

Тук е първата емисия Новини като хората за 2022 г., в която ще научите за кариерния ден в едно училище, както и за новите обитатели на Спасителния център в Стара Загора и в столичния зоопарк.

Наричат го "мъжа с гуменото лице", майстора на физическата комедия. "Той няма нужда да казва някаква шега", казва за него един от колегите му. Актьорът Роуън Аткинсън навърши 67 години и е Човек на деня.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG