Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Руската армия уби 60 души в училище. Нинова нарече Русия приятелска държава


Корнелия Нинова. Снимката е архивна
Корнелия Нинова. Снимката е архивна

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Путин и 9 май
  • Кримският мост
  • Джилда Карол

Днес е 9 май и дълго време всички се питаха какво е намислил руският президент Владимир Путин за тази дата. Ден по-рано руските сили бомбардираха училище в област Луганск. Загинаха 60 души.

“Злото се завърна”, каза украинският президент Володимир Зеленски по повод деня на победата над нацистка Германия. “Животът, за който войниците се сражаваха в онази война, приключи на 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна”, каза Зеленски във видеообръщение.

Руската армия продължава да обстрелва металургичния комплекс “Азовстал” в Мариупол. Всички цивилни бяха изведени през уикенда. Последните украински бойци вътре се зарекоха да не се предават. "Ще продължим да се бием, докато сме живи“, каза зам.-командирът на полка “Азов” Святослав Паламар.

Украйна се заканва за разруши Кримския мост, който свързва Русия с окупирания полуостров Крим. В интернет има сайт, който отброява оставащите часове.

Плодовете на пропагандата

В Москва се очаква военен парад за 9 май, а в няколко града в България ще шества т.нар. безсмъртен полк - организирана от Кремъл проява. “Демократична България” призова Столичната община да я забрани, за да не се веят знамената на “страна-агресор”.

Пропагандата на Путин изглежда вече бере плодове в България. Британско проучване показва, че мнозинството от хората в европейските страни приписват на Русия отговорността за войната в Украйна. Само повечето българи и гърци смятат, че отговорността е на НАТО.

Препоръчвам ви да намерите 15 минути, за да гледате репортажа от Буча на Стоян Георгиев и Александър Осиченко от бТВ. Не е лесно за гледане, но истината за зверствата не може да остана скрита.

Искате ли да споделите с нас вашето мнение? Пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Ще се откаже ли Европа от руския петрол

Все още няма съгласие в ЕС за налагането на петролно ембарго на Русия. Засега отлагане е предвидено само за Унгария, Словакия и Чехия, но не и за България.

Зачестяват изказванията, че в такъв случай България ще наложи вето на забраната за внос на руски петрол.

София ще поиска от Европейската комисия разрешение за временен отказ от акциза върху електроенергията и природния газ, както и за вдигане на прага за регистрация по ДДС от 50 на 100 хиляди лева.

Решихме да проверим доколко са верни твърденията за “евтиния руски газ”. Прочетете, за да научите как руският газ поскъпна с 900% още преди войната, даже и без посредници. Генка Шикерова попита експерти по темата - може да гледате и на видео най-важното от отговорите им.

Пред бТВ вицепремиерката и лидерка на БСП Корнелия Нинова нарече Русия приятелска държава.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, помогнете и вие на други хора - изпратете им този линк, за да се абонират.

Най-четените истории за войната

Русия продължава да крие броя на жертвите си в Украйна. Властите публикуваха видео, за което твърдят, че показва спасените моряци от крайцера "Москва". Едно семейство обаче разкрива лъжата.

Излезли от употреба стари съветски гранати намират ново приложение в Украйна. Оказва се, че те са много ефективни при унищожаването на руски танкове.

Италианското правителство конфискува луксозна яхта на стойност 700 милиона долара, за която се предполага, че може да е на руския президент Владимир Путин. Яхтата "Шехерезада" е дълга 140 метра, има две площадки за хеликоптери, плувен басейн и кино.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

Твърде вероятно е да сте израснали с него – дори и без да знаете името му. Любен Зидаров е автор на илюстрациите на стотици детски книги. Той стана "Доктор хонорис кауза" на Националната художествена академия и е Човек на деня на Свободна Европа.

Тя е легенда за хората, слушали Радио Свободна Европа преди 1989 г. Тогава тя води не политическо, а музикално предаване. Чрез нея до България достигат забранените западни песни. Джилда Карол почина на 91-годишна възраст във Флорида, а Диана Иванова разказва за срещите си с нея.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG