Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Сближаването между София и Скопие приключи. Костов нарече Радев “руски агент на влияние”


Иван Костов беше премиер на България от 1997 до 2001 година.
Иван Костов беше премиер на България от 1997 до 2001 година.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • 55 дни до изборите
  • Какво стана в Скопие
  • Антон Радичев

Остават точно 55 дни до изборите за нов парламент. Досегашният издърпа България назад и отдалечи страната и от Шенген, и от еврото, и от парите по Плана за възстановяване. Извършителите са конкретни, както обяснява Елица Симеонова.

Най-голямата партия в миналия парламент извади на показ вътрешен конфликт. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска “моментално” оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров, издигнат от същата партия. Борисов получи бърз отказ с обяснението, че кметът е избран, а не назначен.

Разделението в БСП е видимо отдавна. В неделя част от участниците в насрочения пленум не се регистрираха и така провалиха провеждането му. От ръководството обясниха отлагането с “лошото време”.

Единственото ново предложение на изборите на 2 април е очакваното обединение между “Продължаваме промяната” и “Демократична България”, каза пред БНТ бившият премиер Иван Костов. Той нарече президента Румен Радев “руски агент на влияние”.

България влезе отново в международните медии. Журналисти от германската телевизия ZDF са получили отказ да снимат на границата с Турция, защото са наели конкретен журналист. МВР отговори, че проблемът не е името на журналиста, а това, че е български.

Очакваме вашето мнение - на страницата ни във Facebook или на svobodnaevropa@rferl.org.

Защо България и Северна Македония отново са в конфликт

Тази година нямаше общо отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев. В Скопие македонски и български представители се разминаха във времето, а полиция охраняваше събитието. Границата се оказа затворена с часове и попречи на пътуващи от България. Трима българи бяха арестувани.

Министерството на външните работи определи като “унизително и недопустимо” отношението на Северна Македония към българите и България. София нарече “неубедителни” причините, с които Скопие не допусна всички желаещи.

Ако искате да научите как се стигна дотук и как се изпари започналото миналата година сближаване между двете държави, този текст е за вас - Дамяна Велева разкрива и каква работа не свършиха политиците от двете страни на границата, за да се озовем тук.

Последвайте Свободна Европа и във Viber.

130 хиляди убити руски войници

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников ще бъде сменен на поста от ръководителя на военното разузнаване на страната, съобщи лидерът на парламентарната група на управляващата партия.

Киев съобщи, че от началото на войната са загинали над 130 хиляди руски войници. Москва не потвърждава този брой. И в момента най-ожесточени сражения се водят за Бахмут - “за всяка улица, всяка къща, всяко стълбище”.

САЩ свалиха подозрителен балон на Китай. Балонът беше свален над атлантическото крайбрежие на Южна Каролина с ракета, изстреляна от военен изтребител.

Бившият президент на Пакистан Первез Мушараф почина на 79 години след продължително боледуване в клиника в Дубай. Той беше президент от 2001 г. до 2008 г.

Не пропускайте анализа на икономиста Пламен Моновски в “Капитал”, който прогнозира, че инфлацията ще намалява и то бързо. Преди няколко месеца той прогнозира, че цената на петрола и газа ще падне рязко. Така и стана.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Голямата картина

Вече трета седмица ви изпращаме седмичния бюлетин “Голямата картина” - само историите, без които не можете. Ако още не сте го направили, абонирайте се тук.

Снегът може и да изненада кметовете, но хората в планините не помнят толкова безснежен сезон. Намерете още 5 минути днес, за да гледате тази видео история на Дамян Воденичаров - за хората, чийто бизнес зависи от снега.

Публиката го обича, защото я разсмива вече почти половин век. На 75 години актьорът Антон Радичев ще получи „Икар“ за изключителен принос към българския театър. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG