Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България прекрачи в Шенген. ГЕРБ ще има служебен премиер. Ердоган пак загуби в Истанбул


Пожарни коли посрещат с водна арка първия самолет, кацнал на летище Варна, след като България стана част от Шенгенското пространство по въздух и вода, 31 март 2024 г.
Пожарни коли посрещат с водна арка първия самолет, кацнал на летище Варна, след като България стана част от Шенгенското пространство по въздух и вода, 31 март 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Главчев ще прави експертен кабинет
  • Вътрешният министър иска да остане
  • Григор Димитров се върна в топ 10

България вече официално е част от безвизовото Шенгенско пространство, макар и първоначално - само по въздух и вода. Това беше отбелязано тържествено от премиера и вицепремиера в оставка - Николай Денков и Мария Габриел.

Влизането на страната в Шенген стана точно 20 години след приемането ѝ в НАТО. В този текст на Георги А. Ангелов можете да прочетете повече за годишнината.

Търсенето на премиер

Веднага, след като се разбра, че и с третия проучвателен мандат няма да бъде предложено редовно правителство, президентът Румен Радев започна срещи с потенциални служебни премиери.

Още в петък държавният глава предложи за поста бившия депутат от ГЕРБ и шеф на Сметната палата Димитър Главчев. На следващия ден Главчев получи мандат за съставяне на служебен кабинет и заяви, че в него ще влязат само "неопетнени експерти".

Вътрешният министър

Именно като експерт без "политически обвързаности" се представи пред БНТ вътрешният министър Калин Стоянов. Той заяви пред медиите, че ако бъде поканен от Главчев, ще остане на поста си. Денков обаче каза, че Стоянов е загубил доверието му, цитиран от БТА.

Вътрешният министър е критикуван и от Николай Стайков от Антикорупционния фонд, който призова пред БНР да бъде проверено дали Стоянов е говорил приживе с убития Мартин Божанов - Нотариуса по телефона. Такива данни бяха публикувани от сайта BIRD. бТВ пък излъчи свое разследване за крупна имотна сделка на Нотариуса в Гърция.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Предстоящите избори

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ще се яви в този формат и на предстоящите парламентарни и европейски избори. Това стана ясно на двудневно общо събрание на ПП.

Повече подробности от партийното събитие можете да прочетете в този репортаж на Павела Костова.

Препоръчвам ви и текста на Видка Атанасова, в който тя търси отговорите на въпросите около евентуалното провеждане на парламентарния вот и европейския вот 2 в 1.

Избори в Църквата

Избори ще има и в Българската православна църква (БПЦ) след смъртта на патриарх Неофит. По тази и други теми, свързани с БПЦ, Генка Шикерова разговаря в Студио България с журналистa Горан Благоев.

Абонирайте се за канала ни в YouTube за още разговори с интересни личности. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в канала ни в Spotify.

Не пропускайте и този текст, за да разберете как властите в Беларус контролират религията в страната.

Арести в Русия и Таджикистан

Русия започна антитерористична операция в населения предимно с мюсюлмани регион Дагестан. Задържани са заподозрени за терористичната атака край Москва на 22 март.

Арестувани има и в Таджикистан. Местните власти проведоха акция в покрайнините на Душанбе.

Войната в Украйна

Владимир Путин отправи нова заплаха към Запада, като каза, че всяка база, в която има изтребители F-16, е "легитимна цел" за Русия.

На този фон Румъния съобщи, че е открила части от дрон във ферма близо до границата си с Украйна.

Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Изборите в Турция

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу обяви победа на местните избори в града по време на своя пресконференция в неделя, излъчвана в социалната мрежа X.

В този текст на колегите от "Дневник" можете да откриете подробности за това какъв е залогът на местния вот в Турция.

Тенис финал в Маями

Григор Димитров стигна за пръв път до финал в тенис турнира в Маями от сериите "Мастърс 1000", в който отстъпи с 3:6, 1:6 от Яник Синер.

Преди това българинът отстрани последователно трима от най-добрите 10 тенисисти в света - Хуберт Хуркач, Карлос Алкарас и Александър Зверев.

С тези победи Григор се изкачи с три места в топ 10 и вече е поставен под номер 9 в света в ранглистата на ATP.

И още две препоръки

Четирима души умират в пожар в Германия. Оказват се български граждани от турски произход. На тази смърт реагират не българските, а турските власти. Германия пък установява, че пожарът е бил умишлен, но казва, че няма данни за ксенофобски мотиви. Прочетете тази история, в която нищо не е наред, описана от Диана Иванова.

Не пропускайте и историята на Лейди Гага, която навърши 38 години и беше Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG