Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 30 години след "Господ е българин", футболните легенди докараха погром в София


Горящ бус на полицията на бул. "Васил Левски" в София. Това се случи, след като протест на фенове срещу ръководството на БФС прерасна в тежки сблъсъци с полицията
Горящ бус на полицията на бул. "Васил Левски" в София. Това се случи, след като протест на фенове срещу ръководството на БФС прерасна в тежки сблъсъци с полицията

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Сблъсъците в София заради БФС
  • Пазарлъкът за вота на недоверие
  • Как Кремъл плаща на журналисти в Германия

Преди точно 30 години при победата на България над Франция с 2:1 в Париж коментаторът на БНТ Николай Колев – Мичмана изрича легендарната реплика „Господ е българин“. Головете за България тогава отбелязва Емил Костадинов.

В четвъртък вечер на излизане от Националния стадион „Васил Левски“ след мача България – Унгария (2:2), Костадинов показа среден пръст, след като говори пред медиите.

Всъщност темата не беше нито мачът, нито резултатът.

Пред стадиона протест на феновете с искане за оставката на Костадинов, Борислав Михайлов, Йордан Лечков и останалите ръководители на Българския футболен съюз (БФС), прерасна в погром в центъра на София.

Протестиращите замеряха полицаите с димки, бомби и други предмети, а полицията отвърна с водни оръдия, бой и арести.

Десетки протестиращи и полицаи бяха ранени, бяха изпотрошени заведения, имаше запалени кофи, изгоря и бус на полицията. Много униформени не носеха идентифициращи ги знаци, а от телевизионни кадри се видя, че те бият и хора, които нямат общо с агресията от протеста.

Феновете бяха извън стадиона, защото по инициатива на БФС, препоръка на МВР и с решение на УЕФА мачът се игра пред празни трибуни. Така феновете останаха навън, където контролът е много по-труден.

Но след всичко, което се случи в София, нито Костадинов, нито Лечков, нито друг от ръководителите на БФС не видяха проблем в себе си. Те обвиниха феновете.

Борислав Михайлов пък пак се скри и не посмя да се появи на стадиона.

Събитията в София дадоха повод партия ГЕРБ да критикува и търси отговорност от новоизбраната местна власт и столичната полиция за боя между протестиращи и униформени. А преди няколко години именно те не поемаха отговорност и виждаха „само бити полицаи“. Забравена е и случката от януари 2009 г.

И още една полицейска акция

Транс жената Габриела Банкова, която обяви гладна стачка пред Съдебната палата, беше арестувана в четвъртък следобед заради това, че няма лична карта. Малко след това Банкова беше пусната и се върна на мястото на стачката.

Адвокатката на Габриела каза, че арестът звучи като „нарочна акция и показване на сила“.

Историята на Габриела можете да си припомните тук.

Управляващите се пазарят за вота на недоверие

Липса на кворум провали гласуването на вота на недоверие към кабинета на Николай Денков. Той беше внесен миналата седмица от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) с мотив "провал в политиката за национална сигурност и отбрана".

Вотът не се състоя, след като депутатите от ГЕРБ и ДПС, които твърдят, че подкрепят правителството, напуснаха залата. Следващото гласуване е днес.

От думи на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и на депутати от ГЕРБ стана ясно, че решението им се дължи на отхвърлянето на законопроекта за незабавна отмяна на вноса на руски петрол. Правителството и „Продължаваме промяната – Демократична България“ искат вносът да бъде спрян през март 2024 г., а ГЕРБ и ДПС искат това да стане веднага.

Украйна не може да си позволи патова ситуация на фронта

Украйна не може да си позволи патова ситуация във войната срещу Русия. Това каза украинският президент Володимир Зеленски.

В четвъртък той проведе среща с новоизбрания външен министър на Великобритания Дейвид Камерън. Бившият британски премиер гарантира, че Лондон остава твърдо зад Киев.

Руските войски от седмици опитват да обкръжат опустошения украински град Авдиивка край Донецк. Засега ги спира яростна местна съпротива. Фотографът на Радио Свободна Европа Сергий Нужненко се осмели да отиде до фронтовата линия, за да види как продължава животът там. Вижте снимките му тук.

Две препоръки

Той е високо награждаван журналист, но нови разкрития показаха, че е получавал стотици хиляди евро от Русия за работата си. Това е не просто история за дълго градено реноме, което става на пух и прах само за ден. Това е история за това как Кремъл си купува положително медийно отразяване на Запад.

Те не са в Ивицата Газа, управляват организацията от чужбина. Живеят в луксозни имоти, имат частни самолети. Откъде лидерите на Хамас получават милионите си? Не порпускайте тази история

Човек на деня

Във вените ѝ тече френско-мароканска кръв. Сблъсквала се е с расизма и пише за трудния живот на жените в Мароко. Писателка и журналистка със силна гражданска позиция, спечелила наградата "Гонкур“. Тя е Лейла Слимани и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG