Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кметският избор в София вече е в съда. Какво е да си либерал в България


Палестинци, бягащи от град Газа и други северни части на Ивицата Газа към южните райони, вървят по магистрала на фона на продължаващите боеве между израелската армия и палестинската ислямистка групировка Хамас, 9 ноември 2023 г.
Палестинци, бягащи от град Газа и други северни части на Ивицата Газа към южните райони, вървят по магистрала на фона на продължаващите боеве между израелската армия и палестинската ислямистка групировка Хамас, 9 ноември 2023 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Сделката за "Страйкър"
  • Поглъщането на "Булсатком"
  • Паузите в Газа

Надпреварата за кметския пост в София официално се премести в съдебната зала. Останалата на второ място лява кандидатка Ваня Григорова обжалва пред съда резултатите и поиска встъпването в длъжност на Васил Терзиев да бъде спряно.

След изборите дойдоха и равносметките. Тук можете да прочетете какво всъщност загубиха победителите от ГЕРБ. А този текст търси отговор на въпроса защо "Възраждане" регистрира спад в подкрепата от последния парламентарен вот насам.

Именно с падащите резултати на ГЕРБ Лена Бориславова обясни пред ТВ1 критиките на Бойко Борисов към правителството. Новият лидер на ДПС в парламента Делян Пеевски обаче продължава твърдо да подкрепя кабинета. Продължават и оставките в партията му.

Мнозинството на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се прояви и в първия работен ден на парламента след местните избори. С гласовете на трите формации беше одобрена сделката за нови бойни машини "Страйкър" за армията, предложена от военния министър Тодор Тагарев.

Гражданинът Гешев и 1934 г.

Към парламента официално се запъти и бившият главен прокурор Иван Гешев, който обяви, че ще участва в следващите избори с "граждански листи". За пореден път той каза, че ситуацията в България прилича на тази от 1934 г., когато има натрупано недоверие срещу политическата система и след преврат идва на власт Кимон Георгиев, който забранява партиите. Не стана ясно дали и Гешев планира подобен развой на събитията.

Не стана ясно и какво мисли бившият главен прокурор за бездействието на прокуратурата по делото срещу кадри на пътната агенция заради смъртния случай в тунел "Ечемишка" от 2017 г. Тогава загина жена, чието семейство окончателно осъди АПИ на 430 000 лв. обезщетение близо 7 години по-късно. Близо 7 години по-късно разследването на прокуратурата е все така висящо.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши за пореден път дойде в България и дори похвали българския офис на европрокуратурата. Не спести обаче критики към МВР, за което разказа пред "Сега" как на практика е саботирало разследване на случай с щети за 70 млн. евро.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

1 млрд. лв. за Русия

Междувременно в София беше представен доклад, според който тази година Русия е получила печалба от 1 млрд. евро, с които да финансира военната си инвазия в Украйна. Това е станало благодарение на най-голямата руска частна петролна компания "Лукойл" и изключението от европейските санкции срещу Москва в България.

Добри печалби регистрира и ресторантьорският бизнес в България, който все така продължава да се възползва от намален ДДС. Колегите от "Медиапул" са поискали данни от НАП от 2019 до 2023 г., които показват троен ръст на печалбите за ресторантьорите, солидна загуба за фиска и по-високи цени за крайните клиенти.

И още една бизнес новина. "Виваком" официално пое курс към поглъщане на конкурента си "Булсатком". Подобна сделка би означавала около 60% от доставките на телевизионни услуги да се държат от един играч, което би трябвало да е проблем за Комисията за защита на конкуренцията, пише "Капитал".

Войната в Газа

Войната между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас продължава с пълна сила, като израелската армия напредва със сухопътната си операция в град Газа.

Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че няма да има спиране на огъня, докато Хамас не освободи всички израелски заложници, взети при атаката срещу Израел на 7 октомври, станала причина за войната.

С посредничеството на САЩ все пак се стигна до решение за 4-часови хуманитарни паузи на бойните действия, които ще се случват в определени райони на Ивицата Газа, предаде БНР.

И три препоръки

За финал ви препоръчвам да отделите няколко минути за това видео, което разказва за украинския войник Петро Волошченко и спасеното от него семейство на 7-годишния Стас от Бахмут.

Не пропускайте и текста на Светла Енчева либералите в България, които са обвинявани от левите в колаборация с фашистите, а от десните консерватори - в болшевизъм. Енчева посвещава коментара си на проф. Ивайло Дичев, който почина по-рано тази седмица.

Обърнете внимание и на историята на актьора Юлиан Костов, който ще се въплъти в образа на най-популярния злодей в гейминг индустрията, като част от любимата на няколко поколения игра Call of Duty. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG