Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Израел е във война. Русия обстрелва Херсон. България започва конституционна реформа 


Огън и дим се издигат след израелски въздушен удар в град Газа, 8 октомври 2023 г.
Огън и дим се издигат след израелски въздушен удар в град Газа, 8 октомври 2023 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене. 

Добро утро. Най-важното днес:

  • Войната на Израел срещу “Хамас”
  • Първият дебат между Терзиев и Хекимян
  • Как Фани Попова-Мутафова срещна Гьобелс

За пръв път от 50 години насам Израел официално обяви, че се намира в състояние на пълномащабна война. Тя започна, след като в ранните сутрешни часове на събота терористичната палестинска групировка “Хамас” атакува Израел от Ивицата Газа с хиляди ракети и бойци, които пресякоха границата.

Израел отговори с удари по град Газа, но информацията за десетки, а може би и стотици пленени от терористите израелци, затруднява ответните действия на израелската армия. По-голямата част от света осъди атаката на “Хамас”, Русия призова за сдържаност, а Иран подкрепи групировката.

В неделя израелския премиер Бенямин Нетаняху обяви, че страната му навлиза в “дълга и трудна война”, подчертавайки, че “това не е операция”. По-късно през деня стана ясно, че САЩ изпращат на Израел ударна група самолетоносачи, пише “Медиапул”.

Междувременно полицай в египетския град Александрия откри огън срещу група израелски туристи. При стрелбата бяха убити двама от тях и местен екскурзовод. Последва ракетна атака и от ливанската шиитска групировка “Хизбула” по оспорвани територии в планината Дов. Групировката обеща безусловна подкрепа за “Хамас”, предаде БНР.

Реакцията на България

Подобно на останалите страни членки на ЕС, България веднага подкрепи Израел. Кабинетът на Николай Денков организира и евакуация на български граждани от Тел Авив. В неделя в София се прибраха 90 души с правителствения “Еърбъс”, който след това направи и втори курс с 87 българи на борда.

Освен това премиерът Денков свика заседание на Националния контратерористичен център. На него беше взето решение за повишаване на готовността на службите за сигурност за евентуални терористични актове на летища, гари, синагоги, места, в които се намират израелски туристи, и други обекти, свързани с държавата Израел или еврейското вероизповедание.

Председателката на БСП Корнелия Нинова пък призова президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност. Нещо, което той отказва да направи, откакто беше избран кабинетът “Денков”.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Войната в Украйна

На фона на интензивните военни действия в Близкия изток уикендът беше напрегнат и в Украйна. Руските сили в подложиха на артилерийски обстрел южния град Херсон в продължение на две нощи.

Украинската армия пък продължи настъплението си в посока към Мелитопол. Тя успя да пробие първия ешелон на руската отбрана между селата Новопрокоповка и Вербовое. Засега украинското настъпление на юг се задържа от контраатаките на руските сили по фланговете на линията Работное - Новопрокоповка - Вербовое.

Конституционните промени

В петък мнозинството в парламента, подкрепящо правителството, задвижи процедурата по приемане на конституционни промени. Това беше основният приоритет, заявен от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, и подкрепен от ДПС при съставянето на кабинета.

Макар че проектът, внесен от трите формации, беше подложен на множество критики от юридическите среди, съдебната власт и опозицията, той все пак събра 161 гласа подкрепа, което означава, че ще бъде гласуван на първо четене след най-рано два и най-късно пет месеца. През това време предложенията трябва да бъдат коригирани.

В събота Венецианската комисия, консултативен орган към Съвета на Европа по въпросите на правото, подкрепи основните предложения за конституционна реформа.

Изборите в София

В събота се проведе първият дебат между кандидат-кметовете на София Васил Терзиев (ПП-ДБ, “Спаси София”) и Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС), сочени от социолозите като основни фаворити за поста.

Дебатът беше излъчен по Дарик радио, като се превърна в своеобразно взаимно изпитване по проблемите на столицата.

“Ваймар експрес”

Ако сте пропуснали премиерата на филма “Ваймар експрес” на Милена Фучеджиева в неделя в кино “Люмиер”, препоръчвам ви да прочетете този текст на Десислава Димитрова.

Еми Барух, която се завърна като автор в българската редакция на Дойче Веле, също обръща специално внимание на историята за срещата на българската писателка Фани Попова-Мутафова с нацисткия министър на пропагандата Йозеф Гьобелс.

Още три предложения

За финал имам още три предложения. Отделете няколко минути за текста на Стефан Дечев, в който той припомня някои исторически факти за обявяването на Независимостта на България, които обикновено се забравят.

Паметта е основната тема и в текста на Катерина Василева, в който тя разказва за новия център за изкуство в Габрово, в който ще може да си спомните за най-смелите проекти на артистичната двойка Кристо и Жан-Клод.

Не пропускайте и анализа на Диана Иванова, в който тя разсъждава над въпроса защо продължаващите пътни блокади на миньори и енергетици се случват в своеобразен вакуум – без контрапротести и без силна обществена реакция.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG