Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кабинетът спря поръчки за пътища. ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС избраха шеф на БНБ. Защо ни е "наука за морето"


Досегашният управител на БНБ Димитър Радев беше избран за втори мандат на поста

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Кабинетът спря поръчки за пътища за милиарди
  • Димитър Радев отново е шеф на БНБ
  • Защо ни трябва “наука за морето”

Регионалното министерство прекрати поръчки за ремонт и поддръжка на пътища за 4 милиарда лева. Служебното правителство ги обяви в последните си дни на власт, а сега стана ясно, че в тях има нарушения.

Димитър Радев отново е шеф на БНБ

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС избраха Димитър Радев за управител на Българската народна банка. Той беше издигнат от ГЕРБ, а другият кандидат беше Любомир Христов, номиниран от “Възраждане”. Това ще бъде втори мандат на Радев начело на БНБ.

Временното ръководство на Сметната палата подаде сигнал в прокуратурата срещу Цветан Цветков. Той беше уволнен от парламента като председател на инстиуцията, но Конституционният съд го върна. Новото ръководство не го допуска на работа.

По делото “Барселонагейт”, в което се разследва бившият премиер Бойко Борисов, се е работило интензивно след 15 май тази година. Това се казва в доклад от проверка, възложена от временния главен прокурор Борислав Сарафов.

Външно осъди антисемитски колаж

Министерството на външните работи осъди антисемитския колаж с лицето на Соломон Паси, който се разпространява в канали на “Възраждане” в социална мрежа. По-рано посолствата на САЩ, Франция и Израел също реагираха. Позиция има и ПП-ДБ.

Прокуратурата обвини 39-годишен мъж с инициали Г. Д. за закана за убийство на министър. Според медии заплахата е отправена към министъра на отбраната Тодор Тагарев, а новината идва след протести срещу него заради военната помощ за Украйна.

Президентът разединява хората

Протест в София ще призове в сряда импийчмънт на президента Румен Радев. Това не е първият път, в който се повдига въпроса за предсрочното му освобождаване. Обвинението е, че разединява нацията. Достатъчно основание ли е това? Отговорът е тук.

Президентът отново критикува позициите на правителството за войната в Украйна във вторник. Той обвини управляващите, че използват темата “като спасителен пояс”.

Радев не води дебат, а насъсква, казаха журналистите Асен Агов и Петър Карабоев. Гледайте интервюто с тях на сайта на Свободна Европа или го слушайте в Spotify.

Украйна иска да изнася зърно

Русия го говори от месеци, но в понеделник реши: оттегля се от сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Световните цени на основни храни веднага се повишиха. Какво следва от поведението на Москва? Отговорът е тук.

Часове след като Москва се оттегли от споразумението, руската армия атакува украинските пристанищни градове Николаев и Одеса.

Украйна обаче е готова да продължи износа си на зърно през Черно море въпреки оттеглянето на Русия, каза президентът Володимир Зеленски.

Детската болница ще има Обществен съвет

Национална детска болница ще има. Решенията около нея обаче не се взимат достатъчно прозрачно, пише Надежда Цекулова. Има терен, но не се знае защо е избран. Има и план за структура, но не е публикуван.

Здравният министър създаде Обществен съвет, който цели да направи процеса на изграждането на болницата по-прозрачен.

Националното външно оценяване за седмокласниците през следващата учебна година ще се проведе седмица по-късно, за да имат повече време да се подготвят. Новината идва на фона на ниските оценки от изпитите. Ще има и реформа, но тя предстои.

Две истории

Ирина Дмитриева се разхожда в украинския град Виница заедно с дъщеря си Лиза, когато руски ракети удрят площада. 4-годишното ѝ дете е сред 27-те жертви на атаката от 14 юли 2022 г. Година по-късно майката разказва болезнените си спомени от този ден.

Помните ли Петър Илиев, когото ИТН предложи за вицепремиер? После беше уличен, че е плагиатствал десетки страници от труд на свой колега. Сега той е назначен за доцент в Тракийския университет в Стара Загора, пише Венелина Попова в За истината.

Човек на деня

Това е една история за науката, разказана от активисти чрез изкуство. Документалният филм “Наука за морето” показва колко са важни учените за опазването на природата. А неговите създатели ви представяме в рубриката Човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Facebook форум

XS
SM
MD
LG