Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Путин заплаши Запада. Бакалова говори в парламента. Как Гинка Върбакова взема имоти край Пазарджик


Ивайлa Бакалова и Веселин Денков по време на изслушването им в парламента в четвъртък.
Ивайлa Бакалова и Веселин Денков по време на изслушването им в парламента в четвъртък.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Какво каза Ивайла Бакалова пред депутатите
  • С какво заплаши Путин и как му отвърна Западът
  • Какво става с частите от паметника на Съветската армия

Имате имот и му плащате данъците. Една сутрин откривате, че имотът вече не e ваш. Някой го е взел. За да си го върнете, трябва да водите дело. Срещу вас обаче застават известни имена с политически връзки. Това е история от Пазарджик, за която настоящият кмет на града Петър Кулински казва, че е свързана с „организирана престъпна група“.

Върху имотите сега се намира фотоволтаичен парк на фирмата „Риал Стейтс“, която е собственост на Гинка Върбакова. Това е жената, която стана известна през 2018 г., когато искаше да купи най-голямото енерго в България от ЧЕЗ.

Не пропускайте това разследване на Генка Шикерова.

Ивайла Бакалова говори за Гешев в парламента

Убитият в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса се е хвалил както с близостта си до бившия главен прокурор Иван Гешев, така и до неговите заместници. Това каза Ивайла Бакалова пред депутатите от временната парламентарна комисия за проучване на дейността на Божанов.

Препоръчвам ви да си припомните какво още каза Бакалова в Студио България на Свободна Европа преди две седмици.

В същото време полицията съобщи, че е заловила мъжа определян за скитник с прякор „Червения пират“. За него МВР твърди, че е изпращал бомбени заплахи до училища и заплахи до съдия Владислава Цариградска.

В Народното събрание продължава и размяната на ултиматуми между ГЕРБ и ПП-ДБ. Бойко Борисов даде краен срок до 8 март на ПП-ДБ за постигане на коалиционно споразумение.

Путин заплаши Запада с ядрено оръжие

Руският президент Владимир Путин заплаши с "трагични" последствия Запада, ако изпрати войски в Украйна, включително с използване на ядрени оръжия. Европа отвърна, че заплахите са "напълно неприемливи и неуместни".

Думите на Путин дойдоха дни след конференция в Париж, на която френският президент Еманюел Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна.

Пред българския парламент в четвъртък премиерът Николай Денков и военният министър Тодор Тагарев отново отрекоха, че български войници ще бъдат изпращани в Украйна.

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама е трябвало да реагира по-бързо и да се противопостави по-решително на действията на Путин при завръщането му на президентския пост през 2012 г. и след анексията на полуостров Крим през 2014 г. Това каза бившият заместик съветник по националната сигурност на Обама Бен Роудс. От срещите си с Путин той заключва, че руският президент не изпитва емпатия, а състоянието му е патологично.

Днес има риск войната в Украйна да бъде загубена не поради невъзможността на Украйн да се защитава, а заради политически и геополитически развития, като например спечелването на американските избори от Доналд Тръмп.

Това каза пред Генка Шикерова в Студио България на Свободна Европа разследващият журналист Христо Грозев. Той говори още за смъртта на Алексей Навални, както и за корупционни действия при изпращането на оръжие от България за Украйна.

В същото време сепаратисткият регион Приднестровие, който официално е част от Молдова, поиска защита от Русия. Причината е, че регионът смята, че прозападното правителство в Молдова му е обявило "икономическа война".

Няколко препоръки

Правото на аборт във Франция ще бъде вписано в конституцията на страната. Какво значи това, отговорите са тук.

В България изнасилването на мъже е тема табу. Тя е една от само трите страни в ЕС, в чието законодателство то не съществува. Една истинска история обаче показва какви могат да бъдат последствията за един изнасилен мъж. И как стигмата и предразсъдъците водят до неадекватно правосъдие, пише Светла Енчева.

В склад край софийското село Лозен се намират частите от фигурите на Паметника на Съветската армия. Те бяха преместени там през декември, когато започна демонтажът на монумента. Фигурите се пазят от охрана, която не допуска външни хора, и се съхраняват на открито. Отделете две минути, за да изгледате този видеорепортаж.

Човек на деня

Познавате я от GPS навигацията, рекламите по телевизията и цял куп дублирани филми и сериали. За себе си тя казва, че мечтите ѝ траят само ден, защото после започва да ги сбъдва. На 28 февруари актрисата Гергана Стоянова отпразнува своя рожден ден. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG