Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Цялата държава се зае с мрежата на Нотариуса. Земеделците пак се заеха с протести


Делян Пеевски пръв откликна на призива на Антикорупционния фонд за създаване на анкетна парламентарна комисия за убития Мартин Божанов-Нотариуса. След това прокуратурата каза, че вероятно ще го викне на разпит.
Делян Пеевски пръв откликна на призива на Антикорупционния фонд за създаване на анкетна парламентарна комисия за убития Мартин Божанов-Нотариуса. След това прокуратурата каза, че вероятно ще го викне на разпит.

Добро утро! Най-важното днес:

  • Нови пътни блокади
  • Стари проблеми в здравеопазването
  • Коя е Кристина де Мидел

Земеделците отново блокират пътища. Но докато през есента искаха основно забрана на вноса на украински продукти, сега просто искат пари. Предстоят преговори с правителството.

Иначе тази седмица продължава, както завърши миналата - държавните институции все още установяват докъде точно се е простирало влиянието на убития Мартин Божанов-Нотариуса.

Прокуратурата продължава да разследва предполагаемата му престъпна група, Висшият съдебен съвет ще изслушва временния главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист Николай Стайков, а парламентът се готви да прави анкетна комисия.

Последното беше предложено първо от Делян Пеевски, което според Стайков, разследвал дейността на Божанов още през 2021 г., звучи като виц. Вижте защо в интервюто му пред колегите от "Сега". Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет пък описва в "Дневник" хроничните проблеми на прокуратурата, видими в този случай.

Цветан Василев говори от Белград

За Пеевски говори и подсъдимият за срива на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, който беше виртуален гост на Студио България с Генка Шикерова от Белград.

Абонирайте се за канала ни в YouTube за още интересни разговори. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в канала ни в Spotify.

Европейска награда за дело шамар

Турският съд издаде доживотна присъда на подсъдимия за убийството на българския граничат Петър Бъчваров. Той беше застрелян през ноември 2022 г., след което турските власти арестуваха двама братя.

Делото за рекордния иск от 1 млн. лв., което "Лев инс" загуби на първа инстанция срещу "Медиапул", пък стана причина застрахователят да получи европейска антинаграда за дела шамари.

Тук можете да си припомните какви са мотивите на Софийския градски съд, с които беше отхвърлен искът на компанията през януари.

Кой управлява здравеопазването

Този въпрос задават колегите от "Капитал", докато описват проблемите в досегашния мандат на здравния министър Христо Хинков, който сам обяви, че няма да заема поста след задаващата се ротация през март.

Министерствата на външните работи и транспорта пък организират прибирането на българските моряци от пленения от хутите кораб "Галакси лийдър".

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Шпионажът в ГДБОП

Арестуваният в понеделник антимафиот е имал достъп до информация, предоставяна от партньорски служби на България в Европейския съюз, обвиха от прокуратурата.

Макар че е снабдявал с такива данни руското разузнаване, той не е успял да провали разработки, нито да застраши националната сигурност на страната, твърдят разследващите.

Желязков в Киев

В същото време председателят на парламента Росен Желязков отиде в Киев, за да декларира готовността на България да продължи да помага на украинската съпротива срещу руската агресия.

Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова пък даде ново интервю за руска медия, в което твърди, че българите все така си обичат Русия, но Западът ги притиска да твърдят обратното.

Препоръчвам и този текст на Дамяна Велева, от който ще разберете как граматиката може да застраши традиционните семейни ценности в Русия.

Ники Хейли под заплаха

Опонентката на Доналд Тръмп за президентската номинация на републиканците Ники Хейли вече се движи с охрана заради заплахи, които е получила по време на кампанията.

Докато САЩ се готвят за избори, армията им нанася удари в Сирия, Ирак и Йемен. Ако не знаете какво се случва там, текстът на Павела Костова ще ви помогне да се ориентирате.

И още две препоръки

За финал ви предлагам анализа на Стефан Попов, който разглежда необходимостта от повече публичност, когато става въпрос за оценките на риска от външни заплахи.

Не пропускайте и историята на фотографката Кристина де Мидел, която представя новата си изложба "По ръба на реалността" в София. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG