Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Войната направи очевидното очевидно. Появи се отрова преди преговорите


Войната започна на 24 февруари сутринта.
Войната започна на 24 февруари сутринта.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Преговори между Киев и Москва
  • Службите са следили Немцов
  • Промените в България

В 10 часа в Истанбул започват преговори между Украйна и Русия. Киев настоява за прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски.

Няколко часа по-рано дойде новината, че трима души, участващи в преговорите, са имали симптоми от отравяне с неизвестно химическо вещество. Двама са от украинската делегация, а третият е Роман Абрамович, който е в ролята на посредник.

Президентът Володимир Зеленски каза, че при преговорите ще настоява на запазването на териториалната цялост на страната си.

В понеделник украинските власти не отвориха коридорите за евакуация от Мариупол заради опасност от продължаващия руски обстрел.

Кметът на Ирпен съобщи, че украинските сили са си върнали контрола над града.

В момента руските сили се прегрупират, но не могат да напреднат, твърди зам.-министърката на отбраната на Украйна Хана Маляр.

Училищата в Киев отново работят, но обучението е дистанционно. Единственото, което не спира работа в Киев, са болниците. Намерете още 3 минути за да гледате това видео. В него доброволка казва, че има само две възможности: Или те да победят, или Путин да загуби.

Изпратете ни вашето мнение на svobodnaevropa@rferl.org.

Какви промени донесе войната

Шестима бивши министри на отбраната на България призоваха правителството да изпрати военна помощ на Украйна. “Отбраната срещу агресията на Путин в Украйна е наша обща кауза”, казват шестимата в открито писмо.

Министър-председателите на България, Румъния, Северна Македония и Черна гора се разбраха да работят срещу корупцията, която е инструмент за проникване на руско влияние.

Войната вече носи промени и в България. Днес никой не спори, че страната трябва да е енергийно независима от Русия и да има модерна армия. Само преди месец не беше така. Има и още примери.

Еврокомисията препоръча на страните от ЕС да отнемат на руски и беларуски граждани дадените им срещу инвестиции "златни визи", ако преценят, че те явно подкрепят войната.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Разследвания

Покойният руски опозиционер Борис Немцов е бил проследяван от агент на руските тайни служби, свързан с отряд за политически убийства, близо година преди да бъде застрелян в Москва. Това установява международно разследване седем години след убийството на Немцов.

В България прокуратурата разпита бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и медийната съветничка на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Колегите в “Медиапул” разказват какво се случи.

„Инса ойл“ не се е поддавала на политически или друг натиск нито в миналото, нито сега, каза фирмата. Изявлението идва ден след като Асен Василев каза, че собственикът на фирмата му е казал, че е "бил притискан от г-н Борисов и г-н Пеевски”.

Прокуратурата няма да разследва Пеевски нито за продажбата на имоти, нито за досиетата "Пандора", защото “няма как да е извършил престъпление”.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

“Видяхме танковете, чухме стрелбата. Моята къща остана без прозорци". Олександра Назарова и Максим Никитин са украински фигуристи, а бляскавите им танцови костюми са останали в родния им град Харков. Те са Човек на деня на Свободна Европа. Прочетете защо.

Най-добрият филм за изминалата година според американската филмова академия е „CODA: Дете на глухи родители“. За първи път голямата награда на Оскарите отива при продукция, излъчвана от стрийминг платформа. Тук може да прочетете какво друго се случи на Оскарите.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG