Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Депутатите избират скоростно нов шеф на БНБ. Гешев се яви в НС, но иска да му е за последно


Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ"
Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ"

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Иван Гешев в парламента
  • Румен Радев дава втория мандат
  • Васил Гюров

Както отказваше да се яви пред парламентарната комисия, така главният прокурор Иван Гешев все пак се появи изненадващо на заседанието, посветено на насилието по време на протестите. Той не отговори конкретно на нито един въпрос, защото не наблюдава конкретни производства. Гешев поиска и отмяна на точката в правилника на Народното събрание, която позволява той да бъде викан от депутатите.

Днес е крайният срок, в който депутатите очакват от Гешев доклад за свършената работа по случаите на полицейско насилие. Той потдърди, че главният полицай от клипа е назначен от него в Бюрото за защита на свидетели.

Един от полицейските синдикати осъди в декларация насилието над протестиращи, но предупреди, че това не е изолиран случай и трябва цялостна реформа.

Имате ли мнение по тази или друга тема? Може да ни го изпратите на svobodnaevropa@rferl.org или да го споделите на страницата ни във Фейсбук.

Вторият мандат и четвъртата вълна

Днес президентът Румен Радев връчва на ГЕРБ втория мандат за съставяне на правителство. Очаква се Даниел Митов да прочете пред медиите проекта за правителство и веднага да върне мандата.

Въпреки все по-вероятните нови избори, парламентът има още живот. Полина Паунова провери нагласите и обяснява какво се очаква да приемат депутатите в следващите седмици - закриване на спецсъдилищата и отнемане от главния прокурор на Бюрото за защита.

Бюджетната комисия реши да започне процедура за избор на нов управител на БНБ, защото мандатът на Димитър Радев изтече преди месец. Депутатите одобриха предложението на председателя на комисията Любомир Каримански от ИТН срокът за предложения да е 3 дни.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ проверява Соня Момчилова по сигнал, че е имала фирма, когато Румен Радев я назначи в СЕМ. Преди това тя оглавяваше пресслужбата на служебното правителство.

Новите случаи на COVID-19 за последното денонощие са 1371, а в болници са 2161 души.

По този повод министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров нареди половината работещи в администрацията от петък да започнат да работят от вкъщи. Заведенията ще могат да работят пълни, само ако персоналът и посетителите са ваксинирани.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Афганистан

На различни места в Афганистан започнаха протести срещу талибаните, има и убити. До момента над 18 хиляди чужденци са успели да напуснат страната.

Международният валутен фонд спира траншовете от международната помощ за Афганистан на обща стойност 370 млн. долара. Ден по-рано САЩ замразиха активите на централната банка на Кабул на стойност близо 10 млрд. долара.

Президентът Джо Байдън коментира, че не е било реалистично някой да очаква в Афганистан да не настъпи хаос след изтеглянето на американските войски.

Талибаните обещаха да зачитат правата на жените, но лицата на жените вече започнаха да изчезват под бурките - вижте сами.

Една млада жена се опитва да разбере какво се случва с роднините й в Кабул. Тя се казва Силсила Махбуб и от няколко години живее в София. Не пропускайте срещата на Дамяна Велева с нея.

И две препоръки

Често го наричат екоактивисти, природозащитник, буден гражданин, а в последните дни до името се появи и думата “герой”. Той обаче се дразни на всички тези определения и предпочита да го наричат музикант. Васил Гюров е Човек на деня на Свободна Европа.

Намерете днес още 5 минути, за да гледате това видео - отскоро архивите на КГБ в Украйна са достъпни за хората. Някои от тях научават чак днес какво се е случило с близките им.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG