Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Започна ремонт на плана за ваксините. Започнаха и предизборните изненади


Валери Симеонов и Веселин Марешки
Валери Симеонов и Веселин Марешки

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Нови поръчки за ваксини
  • Валери Симеонов и Веселин Марешки заедно
  • Шарл дьо Гол и Владислав Христов

Българското правителство ще поръча още 460 хиляди дози от ваксината на Moderna. Може да сте прочели заглавие, че поръчваме още 3 милиона дози от Pfizer - всъщност става дума за обявените преди месец допълнителни количества.

Беше ясно, че първоначалният план ще бъде променен. Още миналия месец обяснихме защо в България няма скоро да има ваксини за всички и защо България предпочете ваксината на AstraZeneca пред останалите.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов няколко пъти казва, че всеки ще има право да избира с коя ваксина да бъде имунизиран. Проверихме - не е така. Честният отговор е, че всеки ще бъде ваксиниран “с каквото има”.

Какво друго искате да проверим?

Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна пред Европарламента, че са били твърде големи оптимисти и не са предвидили риска от забавяне на доставките. Тя обаче защити принципа ЕС да действа заедно.

В България за последното денонощие има 913 нови случаи на COVID-19, ваксинираните са 3735.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Нова “патротична” коалиция, нов протест срещу бетона

Партиите на Валери Симеонов и Веселин Марешки НФСБ и Воля създадоха “Патриотична коалиция” и ще се явят заедно на изборите на 4 април. Господари на ефира припомнят какви обиди са си разменяли двамата, но това днес няма значение.

Не пропускайте анализа на Красен Станчев за новите бедни, които според него винаги решават изхода от изборите.

Президентът Румен Радев наложи вето на промяната в НПК, с която ГЕРБ създават фигурата на специален прокурор, който да може да разследва главния прокурор.

Апелативният специализиран съд приключи на втора инстанция делото “ЕВН”, по което подсъдими са Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев. Предстои произнасяне на решението. На първа инстанция всички бяха оправдани.

Природозащитници протестираха в сряда пред Министерския съвет в София заради отпадането на забраната за строителство в защитена зона Камчия.

Ако досега не ви е останало време, днес непременно прочетете разследването на Генка Шикерова “Изсичането на България”. Няма да ви подобри настроението, но е по-добре да знаете.

Правителството се намеси, за да може тялото на загиналия алпинист Атанас Скатов да бъде върнато в България. Версиите за смъртта му са две - все повече хора изказват съмнение в официалната позиция на фирмата организатор.

Вторият импийчмънт на Тръмп започна, а Ердоган гледа към Луната

Руската държавна телевизия тръгна да разследва условията, при които е живял Алексей Навални в Германия. И откри кафеварка, вино от 2 евро и четка за тоалетна.

Това видео е само 2 минути, но показва най-важните 5 факта за протестите в Русия. Междувременно ръководителят на мрежата на Навални Леонид Волков също беше обявен за издирван по обвинение, че е призовавал непълнолетни на протест.

Демократите започнаха да представят пред Сената обвиненията си срещу Доналд Тръмп във втория импийчмънт. Те го наричат “главен подстрекател” на нахлунането в Капитолия.

В Унгария спря да излъчва последното независимо радио, след като загуби дело срещу отнемането на лиценза си.

Ердоган представи новата космическа програма на Турция, която предвижда изпращането на ракета до Луната през 2023 г.

И две за десерт

“Както Айфеловата кула се извисява над Париж, така и длъгнестата фигура на Шарл дьо Гол доминира Франция през ХХ век. Французите го смятат за втория си най-велик син след Карл Велики”, пише Пламен Асенов в новия брой от поредицата за великите европейци.

“тих ветрец

поклаща се лешников цвят

нашия свят още го има”

Тези три реда правят Владислав Христов първия българин, който печели хайку наградата “Basho-an” в Токио. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG