Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Главният прокурор ще се саморазследва, Канал 3 става Нова нюз, а въздухът остава мръсен


Тази година търсенето на шарани преди Никулден е намаляло заради затворените заведения
Тази година търсенето на шарани преди Никулден е намаляло заради затворените заведения

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • План за ваксиниране
  • Мръсен въздух
  • Лице назаем

Днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов представя Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Вече е определен редът, по който ще започне ваксинацията - първи са лекарите, сестрите и санитарите, следвани от полицаите, чак след тях са хората над 70-годишна възраст.

В сряда правителството прие Национален план за готовност при пандемия. Много хора забелязаха, че това се случва чак сега. Генка Шикерова обаче прочете внимателно този план и обяснява какво точно пише в него.

Народното събрание промени Закона за здравето и вече здравните инспектори имат право да ви наложат карантина дори без да ви връчат лично предписание. Това може да стане по телефона, с есемес или имейл.

Според официалните данни в момента под карантина са 47 143 души в България. Заразените за последното денонощие са 3280 при направени 9082 PCR теста. За денонощие починаха още 156 българи.

Но “няма да е все така”. Думите са на героя от следващата история - трима млади мъже произвеждат бира в едно малко село до Ловеч. Как издържа този бизнес в момент, когато заведенията не работят - Нели Делчева разказва.

И днес ви напомням, че някой може да има нужда от информация за предлаганата от държавата помощ - тук е събрано най-важното. Изпратете го на човек, който има нужда.

Направо му изпратете и линк, за да се абонира за “3 минути”. На svobodnaevropa@rferl.org пък можете да споделите какво още искате да видите в бюлетина.

Бездействаме за въздуха, а Канал 3 става Нова нюз

България за втори път ще бъде изправена пред Съда на Европейския съюз заради мръсния въздух. Причината отново е, че държавата не изпълнява решението от 2017 г. и не предприема навреме мерки за по-чист въздух.

Над главния прокурор в България е само Господ - чували сте тази критика към правосъдието. ГЕРБ и “патриотите” предложиха да има прокурор, който да може да разследва главния. Но на практика ще се избира… от главния.

ЦИК допусна възможност парламентарните избори да се отложат от март за май месец. Причината е, че много хора са под карантина, а по българския закон няма дистанционно гласуване.

Продължихме разследването за държавните пари, които отиват към близки до ВМРО сдружения. Оказа се, че всички партии в парламента са подкрепили това. Защо ли? Колегите от бТВ Новините показаха пореден случай на строителство на морския бряг на място, където това не трябва да се случва. Случаят е от екоплаж Корал.

От Нова година Канал 3 става Нова нюз. И двете телевизии са собственост на братя Домусчиеви. Колегите от Медиапул припомнят, че историята познава подобен случай с ТВ7 и новинарския канал Нюз7.

ЕС на война с фалшивите новини

Държавите от ЕС подкрепиха създаването на европейски закон “Магнитски”, който ще санкционира нарушителите на човешки права. Еврокомисията публикува План за действие за демокрация, който предвижда санкци за чужди играчи, които разпространяват фалшиви новини. Екипът на Урсула фон дер Лайен навърши една година начело на Европа - прочетете какво постигна и какво не постигна тя. Опозиционният медиен магнат в Хонконг Джими Лай е обвинен в измама и остава в ареста поне до април. Не пропускайте фотогалерията за “особения” социализъм в Югославия - съседната държава, която вече не съществува.

И две препоръки

Вижте тази видео история за българина, който даде лицето си под наем за филма “Добре дошли в Чечня”, разкриващ насилието срещу ЛГБТ хората в руската република.

Той е изключение от правилото, че хората с увреждания не могат да си намерят работа и е вдъхновение за хиляди други българи. Иван Карастоянов е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG