Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Бизнесмен продължава с обвиненията срещу Борисов. Певицата Ваня Костова си отиде


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Илчовски срещу Борисов
  • Новата ЦИК
  • Модилиани

Днес отново заседава т.нар. комисия по ревизия на управлението на ГЕРБ. В сряда заседанието беше прекъснато, когато бизнесмен обвини Бойко Борисов в корупция и спомена конкретни случки и имена. Днес изслушването продължава.

Премиерът в оставка определи твърденията на Светослав Илчовски като “подгрети стари манджи”. Борисов каза още, че “платили са на хора да излизат и да говорят”.

Генка Шикерова разказва кой точно е бизнесменът Илчовски, в какво конкретно обвинява Борисов и как продължава тази история.

Колегите от Капитал са разговаряли с него и в интервюто има още детайли по твърденията на Илчовски. “Тези ни крадат безмилостно”, казва той.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Как приключва новият парламент

Във вторник президентът Румен Радев ще разпусне Народното събрание и ще назначи служебно правителство. ГЕРБ оттегли своята кандидатура за председател на новата ЦИК и това наложи в петък рано сутрин Радев отново да събира партиите за консултации.

ГЕРБ сезира Конституционния съд за промените в Изборния кодекс, които правят гласуването само с машини. Два дни по-рано Борисов беше казал, че няма да го направят.

Парламентът отхвърли предложението на “Има такъв народ” субсидията за партиите да стане 1 лев. По-късно Слави Трифонов обвини останалите партии, че “когато става дума за пари” - всички са заедно.

Изминаха почти 3 месеца от смъртта на 16-годишния Людмил, който беше убит от ток от кабел, излизащ от шахта в София. Тогава общината обеща да направи всички шахти безопасни. Полина Паунова провери какво е изпълнено - няма да ви хареса.

Българи продължават да умират и от COVID-19 - за последното денонощие смъртните случаи са 27. Намаляват обаче хората в болниците и вече са 6138. Новите заразени за денонощие са 545.

На 64-годишна възраст почина българската певица Ваня Костова, известна както със собствените си песни, така и с участието си в Тоника.

Западът е единен срещу Русия, а Байдън очаква среща с Путин

България информира НАТО за разкритата връзка между взривовете във военни складове и руски агенти. Съюзниците са изразили “силна подкрепа”.

България е цел, която няма да отвърне на удара” - така експерти коментираха защо руските служби са избрали цели у нас, въпреки че други държави вероятно са имали по-решаваща роля за доставките на въоръжение за Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Русия да прекрати своите "безразсъдни и агресивни действия" срещу Украйна. Той е на първо посещение в Киев.

Американският президент Джо Байдън каза, че се надява да се срещне с Владимир Путин през юни, когато той ще посети Европа за срещата на Г-7, планирана да се проведе във Великобритания между 11 и 13 юни.

Повечето медии в Русия са под контрола на Кремъл, затова един регионален телевизионен канал в Сибир привлече вниманието със своето обективно представяне на новините. Това видео показва каква цена плащат руските колеги, за да си вършат работата.

И две препоръки

Амедео Модилиани рисува автопортрет с едно синьо и едно черно око. И казва: „С едното око художникът трябва да гледа света около себе си, а с другото – света вътре в себе си”. Прочетете как продължава историята за Модилиани от поредицата на Пламен Асенов за великите европейци.

Да откриеш съкровище и да не знаеш какво да го правиш над 100 години. Това се е случило с едно парче камък, което днес може да се окаже най-старата триизмерна териториална карта в Европа. Веселин Нанов разказва тази история.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG