Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България търси ивермектин, Рио отменя карнавала


Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Нисък процент на заболелите
  • БСП не гласуваха за Русия в Брюксел
  • Какво е ивермектин?

Карнавалът в Рио де Жанейро няма да се състои тази година. Причината е COVID-19. Карнавалът първо беше отложен от февруари за юли, но сега и това е отменено.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 455 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на по-малко от 6 % от всички извършени тестове. Починали са 49 души.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Мутация на вируса. Ивермектин

Здравният министър Костадин Ангелов предлага да се удължи противоепидемичната обстановка с 3 месеца. Заведенията няма да се отварят. Този път причината е в новия вариант на коронавируса, който се предава по-лесно. За мутациите на вируса можете да научите тук.

Българите масово изкупуват лекарството ивермектин, защото вярват, че той лекува от COVID-19. Полина Паунова провери дали това е така.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Важна резолюция в Брюксел, но без БСП

Европейският парламент (ЕП) гласува резолюция, засягаща интересите на Русия, но евродепутатите от БСП* не се регистрираха за участие. Така те избегнаха заемането на позиция по въпроса за ареста на руския опозиционер Алексей Навални и за почти готовия газопровод “Северен поток 2”. С тази резолюция ЕП призовава ЕС да прекрати строителството на газопровода. Това е фактическо разширяване на санкциите срещу Москва, провокирано от ареста на опозиционния политик Алексей Навални. Преди да бъде арестуван, той беше отровен с Новичок.

Джо Байдън

Встъпването в длъжност на Джо Байдън беше посрещнато с надежда от Европа и със сдържаност от Русия. В първите си часове на поста новият президент на САЩ върна страната в парижкото споразумение за климата и в СЗО. Той отмени строителството на стената между САЩ и Мексико, както и забраната на хора от дузина страни да влизат в Съединените щати. Атмосферата от церемонията по встъпване в длъжност на Байдън можете да видите в това видео. Новото правителство на САЩ е представено тук.

Китай наложи санкции на 28 души от администрацията на Тръмп, включително и на бившия държавен секретар Майк Помпео. Два дни по-рано САЩ бяха обявили за геноцид действията на Пекин спрямо малцинството на уйгурите.

Три дела и един закон

Висшият съдебен съвет промени идеите си за това кой може да разследва главния прокурор. Изискването за такава възможност идва от Брюксел от години и все така не успява да намери практическо приложение в София.

Жертва на полицейски побой осъди прокуратурата на първа инстанция. Причината е в това, че прокурорите са повдигнали неоснователно обвинение на полицаите.

Трима от общо 11-те обвиняеми по делото на братя Бобокови сключиха споразумения с прокурора и получиха условни присъди. Те сътрудничат на обвинението от самото начало. Става дума за делото за незаконно загробване на опасни отпадъци.

Делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков, вече може да започне. Децата на журналиста бяха конституирани като страни по делото и граждански ищци.

Парламентът прие закон за българския жестов език. Глухите хора настояват за такъв закон от години.

И две препоръки

Аманда Горман е поетеса на 22 години. В сряда тя рецитира свои стихове по време на церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън. Аманда Горман е Човек на деня на Свободна Европа.

Дворецът на Путин на брега на Черно море беше представен във видео на екипа на Алексей Навални. То предлага компилация от стари разследвания и нови разкрития, събрани на едно място. Това видео е много кратък преразказ на основните факти.

плюс моят личен фаворит

Сблъсък на будисти с едрия капитал – това не се случва всеки ден. Особено ако спорът е за будистки храм на територията на Сибир. Историята е в снимки на Еймъс Чапъл.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

* В първоначално публикувания текст беше погрешно посочено, че евродепутатите на ВМРО също не са участвали в гласуването. Двамата депутати всъщност са подкрепили резолюцията.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG