Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Някаква шизофрения". Парламентът подпечатва отказа на Николов, а СУ проверява Илиев за плагиатство


Най-възрастната депутатка Мика Зайкова вече се готви да открие трети парламент за 2021 г.
Най-възрастната депутатка Мика Зайкова вече се готви да открие трети парламент за 2021 г.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Парламентът гласува отказа на Николов
  • “Репортери без граници” напомни за БНТ
  • Шрьодингер

Народното събрание гласува днес решение, с което да приеме отказа на Пламен Николов да бъде кандидат за министър-председател. Това се налага, за да може парламентът да затвори процедурата, за да може пък президентът да продължи с връчването на мандат на втората политическа сила.

Продължават и взаимните обвинения. “Има такъв народ” обвиняват за провала на правителството “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”, защото искали постове. Те пък обвиняват хората на Слави Трифонов, че лъжат и от самото начало не са искали да има кабинет.

“Това е някаква шизофрения”, написа самият Трифонов във Фейсбук. Той обясни, че е оттеглил правителството, за да не го подкрепят ГЕРБ и ДПС.

Бившият премиер Бойко Борисов каза, че ГЕРБ отново ще номинира Даниел Митов за премиер, той ще върне мандата, но ще прочете имената на предложените министри, за да могат хората “да сравнят”.

Ако мислите, че живеете в лудница, не сте сами - и Слави Трифонов така казва. Отделете още няколко минути, за да прочетете какво следва сега, кога ще са изборите и как и защо стигнахме дотук.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

“Буджака” и Синеморец

„Репортери без граници“ призова за реформи, които да гарантират независимостта на обществените медии. Повод е отразяването в БНТ на изборната кампания. По този повод министърът на културата Велислав Минеков изпрати писмо до СЕМ, с което настоява регулаторът да потърси отговорност от директора на БНТ Емил Кошлуков.

Етичната комисия на Софийския университет е приела за допустими сигналите за плагиатство срещу номинирания за вътрешен министър от “Има такъв народ” Петър Илиев и започва проверка.

Бившият екоминистър от кабинета “Станишев” Джевдет Чакъров оглави комисия, която да установи как е бил застроен полуостров “Буджака” в Созопол. Предложението е на ИТН и ДПС, а поводът - там има вила издателят на “Капитал” и “Дневник” Иво Прокопиев.

Строителният надзор поиска от кмета на Царево временно да забрани строителството в Синеморец. Причината е, че там няма пречиствателна станция, а мръсните води се изливат в морето по незаконна тръба.

Лъжи за ваксините, частна армия Вагнер и един рис

Германия арестува британски гражданин по подозрение, че е шпионирал в полза на Русия.

Също Германия вече ще изисква документ за ваксинация или отрицателен тест за влизане в ресторант, кино или фитнес.

В това време България се приближава към оранжевата зона на картата за COVID-19. За последното денонощие има още 782 заразени.

Фейсбук и Инстаграм свалиха стотици руски профили, част от мрежа за разпространяване на лъжи срещу ваксините за COVID-19.

Разследване на Би Би Си разкри “ключовата” роля на частната руска армия Вагнер в гражданската война в Либия.

"Между руския военен мускул и китайския портфейл" - препоръчвам ви разказа на Рийд Стандиш от Радио Свободна Европа за все по-тясното военно партньорство между Русия и Китай.

Трябват ви само още 2 минути, за да гледате видеото за завръщането на иберийския рис. Ще си го пускате още няколко пъти през деня, обещавам ви.

И две препоръки

„Задачата е не толкова да видим онова, което никой още не е виждал, а да мислим онова, което никой още не е мислил за онова, което всички виждат”. Не пропускайте разказа за Ервин Шрьодингер от поредицата на Пламен Асенов за Великите европейци.

Благодарение на безспорния му талант в технологичните изобретения днес съществува една от най-популярните технологични марки в света. Съоснователят на Apple Стийв Возняк е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG